oaednews

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

χρονια πολλα-καλη χρονια

 Να σε θυμουνται οι γνωστοι οι συγγενεις και οι φιλοι, ειναι το ομορφοτερο δωρο του Αι Βασιλη!

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ Π.Ε.Υ.



1971

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 8 – ΤΡΑΧΩΝΕΣ

ΤΗΛ. 9989.646 – FAX 9942714

Α Θ Η Ν Α

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2010

Α.Π.123

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι μετά το αίτημα της Ομοσπονδίας προς την Διοίκηση του Οργανισμού για την επιχορήγηση των συλλόγων, με ποσά κατά το ήμισυ από το προηγούμενο έτος που αφορά δώρα και εκδηλώσεις για τα παιδιά των συναδέλφων όπως γίνεται κάθε χρόνο, καθώς επίσης και με ταυτόχρονη έντονη πίεση από το Προεδρείο του Συλλόγου μας, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου για φέτος από το Διοικητή, ο οποίος επικαλέστηκε δυσχερείς οικονομικές συνθήκες!

Συνάδελφοι πραγματικά αισθανόμαστε ντροπή και λύπη για αυτήν την εξέλιξη που γίνεται για πρώτη φορά στον Οργανισμό μας, ιδίως αυτό το διάστημα που διανύουμε με την οικονομική κρίση που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών μας!



Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο Διοικητής ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας στο 2ο Συνέδριο του Economist για την Κοινωνική Ασφάλιση


Θέματα εργασίας και ασφάλισης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου του Economist για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τίτλο: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: Θα πετύχει;».

ΗΛΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, Διοικητής ΟΑΕΔ

Η αδήλωτη εργασία, που αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45% - 50% του ακαθάριστου μισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επίσης, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα που καθιστά δύσκολη την αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, από τα 4,5 εκατ. εργαζομένους, σχεδόν το 1 εκατ. άτομα εργάζονται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα 1,7 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι, τα 1,3 εκατ. εργάζονται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα και μόλις 400.000 είναι οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παραδέχτηκε ότι η τόνωση της απασχόλησης σε περίοδο ύφεσης είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια 23 επιμέρους προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσουν περίπου 794.000 άτομα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην επανένταξη των ανέργων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας των ανέργων, στην ενθάρρυνση της απασχόλησης σε ευπαθείς ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων.

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Διατήρηση του υψηλού ποσοστού ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, εκτιμώντας ότι η ανεργία δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η ανεργία, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, στερεί από το σύστημα κοινωνικής προστασίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο κ. Ρομπόλης, μιλώντας από το βήμα του Economist, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα για αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060 είναι ανέφικτος, αφού την ίδια περίοδο αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 70%. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την εξασφάλιση των νέων πόρων που απαιτεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε ότι απαιτείται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δραστικό περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση της ανεργίας και εξορθολογισμό της διαχειριστικής σπατάλης. Εξέφρασε ακόμα την αντίθεσή του στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη μείωση των μισθών, λέγοντας ότι με τέτοιες κινήσεις δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Ρομπόλης, χρειάζεται ένας συνδυασμός δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, ενίσχυσης της καινοτομίας και αναδιανομής του εισοδήματος.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε πρόσληψη προσωπικού για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ και ειδικότερα την κάλυψη των επιτακτικών και επειγουσών αναγκών των ΜΕΘ των νοσοκομείων της επικράτειας, αλλά και των ψυχιατρικών και νοσοκομειακών δομών, προβαίνει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων μετά από σχετική έγκριση της διυπουργικής επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 33/200 ΠΥΣ όπως ισχύει.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος για πενήντα τρεις (53) θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και διακόσιες τριάντα δύο (232) θέσεις νοσηλευτών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι θα απασχοληθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο ετών.
Οι σχετικές προκηρύξεις βρίσκονται ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί ταχύτατα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2010.

Στο αυτόφορο όσοι εργοδότες δεν καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων

Τη διαδικασία του αυτοφώρου θα κινούν οι Επιθεωρητές Εργασίας στην περίτωση που κάποιος εργοδότης δεν καταβάλλει δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενο.
Τα παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, ο οποίος ζήτησε από τους Επιθεωρητές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να εφαρμόσουν το νόμο με αμεσότητα και αυστηρότητα σε όσες περιπτώσεις εντοπιστεί εργοδοτική αυθαιρεσία.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, "το δώρο των Χριστουγέννων δεν αποτελεί κάποιο είδος πολυτέλειας και η καταβολή του δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη. Η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας".

ΟΑΕΔ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21-12-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα»

O ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος το Δ.Σ. του Οργανισμού με την με αριθμ. 4861/14-12-2010 απόφασή του, αποφάσισε την αναστολή της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, στις 31-12-2010, διότι οι ενισχύσεις που προβλέπονται στο ανωτέρω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» (2009/C83/01). Βάσει του ως άνω καθεστώτος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.
Το ανωτέρω πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις αρχές του 2011, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ως προς το καθεστώς ενίσχυσης, ως προς τον ανώτατο αριθμό επιχορηγουμένων θέσεων, καθώς και ως προς την κατηγορία των επιχειρήσεων με βάση τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού. Οι ενισχύσεις που θα χορηγηθούν, θα βασίζονται πλέον στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Μετά την τροποποίηση και την σχετική πρόσκληση οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον ίδιο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.

Στάση Εργασίας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό



Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη, καθώς και τη δυναμική παρουσία των εργαζομένων, των άνεργων, των νέων και των συνταξιούχων στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Οι εργαζόμενοι με τη μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις βάρβαρες πολιτικές της Κυβέρνησης και της Τρόϊκα, που ισοπεδώνουν τα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θέλει ταυτόχρονα να καταγγείλει τον αυταρχισμό και τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας που με τη χρήση βίας, χημικών, τις μαζικές συλλήψεις θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να καταστείλουν τους αγώνες.
Καταδικάζει επίσης την επίθεση σε βάρος Βουλευτή και τονίζει για μια ακόμη φορά, ότι αυτές οι πρακτικές δεν εξυπηρετούν τον αγώνα των εργαζομένων.
Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.
Στα πλαίσια αυτά προκηρύσσει μαζί με τη Γ.Σ.Ε.Ε. παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη, από τις 12.οο έως τις 15.οο ή έως τη λήξη του ωραρίου, ημέρα που θα ψηφίζεται ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 1.οο το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση της ανεργίας και το Νοέμβριο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Στα 627.301 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Νοέμβριο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 2,96% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 206.779 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 12,89% (23.618 άτομα) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Η μεταβολή αυτή προέρχεται αποκλειστικά από ανέργους εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (+27.115 άτομα) ενώ ο αριθμός των «κοινών» επιδοτούμενων ανέργων εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,5%.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 61.870, μειωμένες κατά –20,52% σχετικά με τον Νοέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.573, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 60.096 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.731. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 91.669, το 65,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 4,20% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (87.971) και μειωμένο κατά –15,97% από τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο (109.091).

Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 52.530 έναντι –35.512 τον Νοέμβριο του 2009, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη 5ετία.

Για περισσότερο αναλυτικά στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο περιφέρειας καθώς και συνοπτικές εκθέσεις, βλ. στο www.oaed.gr.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΚΙΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. Του ΟΑΕΔ

Ο Δημητρης Κιτσιος   απο την ΠΑΣΚ με 414 ψηφους και ο Δημητρης Κανελλιδης με 313   απο την ΔΑΚΕ επανεξελεγησαν στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Ευχομαστε και στους δυο ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υπεγράφησαν οι υπερωρίες του 2011

Υπεγράφησαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τον Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης κ. Δημοσθένη Δασκαλάκη, οι υπερωρίες του 2011 για τους Υπαλλήλους του Οργανισμού μας. Μια θετική είδηση που δεν πρέπει, ωστόσο, να λειτουργήσει αναχαιτιστικά προς τον αγώνα των εργαζομένων. Το ολοένα συρρικνούμενο εισόδημα είναι μια πραγματικότητα και η αντίδραση πρέπει να είναι έγκαιρη και συντονισμένη πριν έρθουν τα χειρότερα!Να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς, ένα ενιαίο, ποιοτικό και δημόσιο Οργανισμό προς όφελος της κοινωνίας μας.

Αυξάνεται η ανεργία! Στο 12,4% το γ’ τρίμηνο του 2010


ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ΄ Τρίμηνο 2010
Κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.402.931 άτομα και των ανέργων σε 621.938. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 12,4%, έναντι 11,8% του προηγούμενου τριμήνου και 9,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,0% σε σχέση με το Γ΄ τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 33,7% σε σχέση με το Γ΄ τρίμηνο του 2009.
Ι. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (16,1%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (9,7%).
Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 24,2%. Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 30,6%.
Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (19,3%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (15,1%) και σε όσους έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις δημοτικού (12,4%). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,5%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9,4%) (πίνακας 2). Από το σύνολο των ανέργων, το 87,0% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 53,9% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 36,3% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
Ένα ποσοστό ανέργων (8,2%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου του 2010, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,9%),
β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23,0%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,8%).
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,7% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 48,4%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,0% έναντι 12,2%). Επίσης, το 74,5% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 54,0%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 14,8% και στην Κεντρική Μακεδονία με 13,5%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 8,1% και στο Βόρειο Αιγαίο με 9,3% (Πίνακας 3).
ΙΙ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2010, βρήκαν απασχόληση 102.797 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 62.444 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 158.586 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 89.447 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 91.848 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.
Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρούμε ότι στον πρωτογενή τομέα έχουμε αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (1,1%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στο δευτερογενή (10,9%) και στον τριτογενή τομέα (1,2%)
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 51,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 6,7% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. (Πίνακας 6).
Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,3%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.
πηγή:Ελληνική Στατιστική Αρχή

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Διαγραφή ....επί της αρχής

Με ψήφους 156 υπέρ και 130 κατά ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τις μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική με αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο βουλευτής Πρέβεζας, Β. Παπαχρήστος, την διαγραφή του οποίου από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ο Γ. Παπανδρέου. Την απόφαση αυτή του κ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε από έδρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συγκρότηση Προεδρείου Γενικού Συμβουλίου

Ο Συνάδελφος Δημήτρης Κίτσιος (ομοσπονδία ΟΑΕΔ) επανεξελέγη στην εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε στις 11/12/2010 το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που προέκυψε από το 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Οργάνωσης, το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εξέλεξε τη νέα 17μελή Εκτελεστική Επιτροπή και το Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου.
Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ως εξής:
•1.
ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (ΟΛΜΕ)
•2.
ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΟΛΜΕ)
•3.
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ (ΠΟΣΥΠ)
•4.
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ (ΔΟΕ)
•5.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙNΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ)
•6.
ΚΑΣΣΕΣ ΕΡΜΗΣ (ΠΟΕΔΗΝ)
•7.
ΚΙΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΔ)
•8.
ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΠΟΕΔΗΝ)
•9.
ΜΠΕΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΠΟΓΕΔΥ)
•10.
ΜΠΟΪΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΟΛΜΕ)
•11.
ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΔΟΕ)
•12.
ΝΤΡΙΒΑΛΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ (ΠΟΕ-ΟΤΑ)
•13.
ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ (ΟΣΥΝΑΕ)
•14.
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ (ΠΟΕΔΗΝ)
•15.
ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΠΟΕ-ΟΤΑ)
•16.
ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΠΟΕ – ΔΟΥ)
•17.
ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΔΟΕ)
Το Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε ως εξής :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΝΟΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Γ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΔΑΛΛΑ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΠΑΪΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
(για την αφύπνιση του συνδικαλιστικού κινήματος)

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να σημάνει την έναρξη της ολομέτωπης αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στην καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει σε συμμετοχή την απεργία της 5ης Μαΐου.
Το «μνημόνιο Νο 2» είναι ακόμα πιο βίαιο και σκληρό σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας, της κοινωνίας και της οικονομίας.
· Καταστρέφει και εμπορευματοποιεί τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά: παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια & προστασία, δημόσιες συγκοινωνίες, ενέργεια, δημόσιο και τοπική αυτοδιοίκηση.
· Σπρώχνει τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ελεύθερη πτώση, διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θεσμοθετεί παντού την εργασιακή ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και οδηγεί στη φτώχεια και την ανεργία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
· Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και η νέα εισοδηματική πολιτική έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς και σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων, τη συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση οργανισμών, τίθενται υπό αμφισβήτηση θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και οξύνονται οι προστριβές με τους πολίτες.
Είναι φανερό πλέον σε όλους ότι αυτή η πολιτική έρχεται για να μείνει χρόνια…
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου με νέα υψηλότερα επιτόκια, συνοδεύεται από τη μόνιμη και συνεχή εφαρμογή μνημονιακών μέτρων για δεκαετίες και θυσιάζονται τα πάντα ( εργαζόμενοι, δημόσια και κοινωνικά αγαθά, δημόσια ακίνητη περιουσία, δημοκρατία,…) προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Απέναντι σ΄ αυτή την επίθεση δεν μπορούμε να μείνουμε άφωνοι

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανοχή, ηττοπάθεια και μοιρολατρία

Παρά τους όποιους προβληματισμούς, επιφυλάξεις ή και ενστάσεις,

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΥ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚ-Υ ΟΑΕΔ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
(Π Α Σ Κ-Υ Ο.Α.Ε.Δ.)

Αθήνα 13.12.2010

ΠΡΟΣ: Συναδέλφους

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Αρχαιρεσίες για την εκλογή εκπροσώπων των εργαζομένων
στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Ο.Α.Ε.Δ.

Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 17/12/2010, όλοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού (συγχρόνως σε όλη την Ελλάδα) ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο ανώτατο όργανο διοίκησης του ΟΑΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).
Αρχαιρεσίες με ιδιαίτερη σημασία αφού διεξάγονται σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι δέχονται μια άνευ προηγουμένων επίθεση στις εργασιακές τους σχέσεις, στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, στα κεκτημένα τους και γενικά σε ό,τι θετικό έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα με αγώνες δεκαετιών.
Άρα δεν πρόκειται για μια τυπική εκλογική διαδικασία αλλά για μια διαδικασία που πρέπει να μετάσχουμε όλοι ώστε αυτούς που θα επιλέξουμε να τους έχουμε εξοπλίσει με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, να νιώθουν ισχυροί και κυρίως να έχουν τη δύναμη να αντιστέκονται, μέσα στο Όργανο, στις όποιες αυθαιρεσίες επιχειρούνται σε βάρος των εργαζομένων ή του Οργανισμού μας.
Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν έχουν εκλεγεί με τον μέγιστο αριθμό ψήφων που μπορεί να γίνει εάν δεν λείψει κανείς από την ψηφοφορία.
Για όλα τα παραπάνω και κυρίως για την διασφάλιση της διαφάνειας της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας στη λειτουργία του Δ.Σ. σας καλούμε να δώσετε όλοι το παρόν και να στηρίξετε τους παρακάτω υποψηφίους της ΠΑΣΚ-Υ Ο.Α.Ε.Δ.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΒΕΤΤΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΤΕΡΖΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΚΙΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΣΟΜΠΑΝΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΡΙΣΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΤΟΥΦΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΚ-Υ Ο.Α.Ε.Δ.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. :Παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 14/12/2010

Παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 14/12/2010 (12.00 - 15.00 ή με λήξη ωραρίου) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13:οο έξω από τη βουλή- 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 15.12.2010
Γενικό συμβούλιο ΑΔΕΔΥ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
H γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να οργανώσουν την αντίσταση ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών Κυβέρνησης και Τρόικα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά, την κοινωνική ασφάλιση να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη, ενώ τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καρατομούνται.
Ταυτόχρονα με το μνημόνιο 2 επιχειρούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.
Το νέο μισθολόγιο που προωθεί η Κυβέρνηση έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού στοχεύει σε δραματικές περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μπαίνουν στο στόχαστρο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών είναι προ των πυλών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά.
Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνονται δραματικά, με σοβαρές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη ενώ η παραγωγική διαδικασία βαίνει διαρκώς μειούμενη, λόγω της συνεχούς λιτότητας και της αφαίμαξης των εισοδημάτων.
Η φοροεπιδρομή σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων συνεχίζεται με αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στην άμεση φορολογία την ίδια ώρα που οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις μειώνονται.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες αποδιαρθρώνονται. Η Υγεία και η Παιδεία υποβαθμίζονται, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
ΦTANEI ΠIA!
Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν την κρίση που δημιούργησαν οι τράπεζες, να τις φορτώσουν στις πλάτες τους.
* Απαιτούμε τώρα να αλλάξει η πολιτική που εξυπηρετεί τους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο.
* Απαιτούμε την ανατροπή του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών.
* Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, στην Κοινωνική Ασφάλιση, σταθερές εργασιακές σχέσεις, επαναφορά και διεύρυνση δικαιωμάτων, το δικαίωμα στη ζωή.
Όλοι στην Απεργία στις 15 Δεκέμβρη
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων και των Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Στην Αθήνα: 11.00 το πρωί, συγκέντρωση στο Πεδίον Άρεως
Στην Θεσσαλονίκη: 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο
Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να νικήσουμε

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανησυχία ΕΚΤ για την αύξηση της ανεργίας


Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας στην Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στην αγορά εργασίας, που περιλαμβάνουν τη συγκράτηση των μισθών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δελτίο της για το Δεκέμβριο, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι πηγή ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικές πολιτικές για να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση στη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει το δελτίο. Η ΕΚΤ ζητά αλλαγή στις εργασιακές πρακτικές για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
«Πολιτικές που προάγουν τη συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις μισθολογικές ακαμψίες, μαζί με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την προσέγγιση στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι τιμές των κατοικιών, που μειώθηκαν πέρυσι στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο 3%, ενισχύθηκαν φέτος κατά 0,3% και 1,8% στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις επιθεωρήσεις εργασίας η προστασία των εργαζομένων

Βολές κατά Κατσέλη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχρήστος
Ακόµη ως απόδειξη της βαρύτητας των αλλαγών που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις είναι το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση επί των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας µονοπώλησε σχεδόν τησυνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, µε την κ. Κατσέλη να δέχεται τα πυρά των συναδέλφων της, γιατί καλλιέργησε προσδοκίες σε σχέση µε το τελικό αποτέλεσµα, οι οποίες όχι µόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά δηµιουργούν εκ των πραγµάτων µεγάλο πολιτικό θέµα και για την κυβέρνηση. Ο Παν. Μπεγλίτης,ο Α. Λοβέρδος,η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά κυρίως ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησαν κριτική στην Λ. Κατσέλη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το µέγα θέµα των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέκρινε την κ. Κατσέλη διότι είχε δηµιουργήσει την εντύπωση ότι οι αλλαγές θα αφορούσαν προβληµατικές επιχειρήσεις. Τελικά, σηµείωσε, αποδείχθηκε ότι αφορούσαν ολόκληρο τον ιδιωτικό τοµέα, θέτοντας θέµα ενηµέρωσης των µελών της κυβέρνησης, ώστε να µη µένουν ξεκρέµαστα στις τηλεοράσεις. Δεν µπορούµε, είπε, να αλλάζουν τα δεδοµένα και να µην το γνωρίζουµε ή να το πληροφορούµαστε από τις εφηµερίδες. Οι κοινωνικοί εταίροι Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρεµβαίνονταςεπισήµανε ότιµε τις αλλαγές στα εργασιακά γίνεταισηµαντικός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρωνκαι κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνηµα να ανταποκριθεί στην πρόκληση που συνεπάγεται η νέα κατάσταση και να αναζητήσει ένα νέο ρόλο. Ζήτησε δε από την υπουργό Εργασίας να αναβαθµίσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες µε τις αλλαγές αυτές αναλαµβάνουν τη δύσκολη προσπάθεια να προστατεύσουν τους εργαζοµένους. Μεγάλη συζήτηση έγινε στο Υπουργικό Συµβούλιο και για τις απαγορεύσειςστις προσλήψεις προσωπικού και ειδικότερα αν θα ισχύσουν και πού. Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ζήτησε να µη µπουν στο ίδιο τσουβάλι όλα ταυπουργεία, φέρνοντας ως παράδειγµα τις ανάγκες του δικού του υπουργείου, ενώ η υπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου ζήτησε η αναλογία 1 προσλαµβανόµενος προς 5 συνταξιοδοτούµενους να µην ισχύσει όπου οι συνταξιοδοτούµενοι υπερβαίνουν αυτότο ποσοστό, όπως γίνεται για παράδειγµα στον χώρο της εκπαίδευσης. Θέµα σχετικό έβαλε και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Παν. Μπεγλίτης.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4608364

Επίδομα από την Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους ανέργους συμβασιούχους της Ε.Ρ.Τ.

Μετά τα αλλεπάλληλα αιτήματα μελών της Επιτροπής Συμβασιούχων Δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. προς το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α., όλο αυτό το διάστημα που διεκδικούν λύσεις και απαντήσεις για την κατάσταση τους, εγκρίθηκε τελικά η πρόταση τους για έκτακτο βοήθημα προς τους συμβασιούχους δημοσιογράφους της Ε.Ρ.Τ. που είναι μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α..Για να πάρετε το επίδομα θα πρέπει προσκομίσετε άμεσα στη γραμματεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20):- την τελευταία σύμβαση σας στην ΕΡΤ- μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρετε ότι δεν εργάζεστε- έντυπο εφορίας Ε9 - εκκαθαριστικό εφορίας 2010Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. θα εξετάσει - βάσει οικονομικών κριτηρίων - σε ποιούς θα χορηγηθεί το σχετικό επίδομα.Πηγή: http://ertjournalists.wordpress.com

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ -Σιδηροδρομικών



ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ
Η επιλογή της Κυβέρνησης να πάρει οριστικό διαζύγιο από εκείνες τις δυνάμεις που την στήριξαν και την ανέδειξαν είναι κάτι περισσότερο από προφανής.Με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, την περικοπή των Δώρων των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα κάνει ένα ακόμη βήμα προς... αυτή την κατεύθυνση. Συζητά τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ. Στους εργαζόμενους στον ΟΣΕ επιβάλλει μειώσεις τακτικών αποδοχών που φτάνουν το 40% έτσι ώστε η συνολική μείωση των τακτικών αποδοχών από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα να διαμορφωθεί στο 60%!!Η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών δεν είναι διατιθεμένη να βαδίσει στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα αποφάσισε να διακόψει κάθε δεσμό με αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές, στις ηθικές αξίες και στα οράματα της ΠΑΣΚΕ που διαχρονικά υπηρετούμε και που ανέδειξαν το Κίνημά μας πολιτική δύναμη ανατροπής, στηριζόμενοι στις δυνάμεις της εργασίας. Σ’ αυτές τις δυνάμεις απολογούμαστε, μ’ αυτές τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Λούκα Κατσέλη:Μερική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων!!!

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, η κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ότι με τις νέες ρυθμίσεις και την εισαγωγή στο εργατικό δίκαιο της Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας δίνονται κίνητρα για νέες μορφές επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και σωματειακών εκπροσωπήσεων.
«Αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση, δεν αποδυναμώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν γίνεται συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», υποστήριξε η υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι παρά τη φημολογία που προηγήθηκε, απεφεύχθη η πλήρης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Ζητάμε από τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν λύση, να την κοινοποιήσουν στο ΣΕΠΕ και να συνάψουν μία συμφωνία συλλογική. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ισχύει η κλαδική σύμβαση και τα μέρη έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη διαιτησία» εξήγησε η ίδια.
Η υπουργός απέρριψε επίσης τις κριτικές σύμφωνα με τις οποίες οι νέες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Η υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο μείωσης μισθών κάτω από τα 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση αν και επισήμανε πως πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν καταστρατηγήσεις. «Δυστυχώς είναι μία κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε, αλλά υπάρχουν κυρώσεις. Η ρύθμιση όμως που κάνουμε είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση» είπε η υπουργός.

Νέο Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2011?

Η Κομισιόν προαναγγέλλει νέο Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2011

Κοστούμι νέου Μνημονίου ράβει η Κομισιόν, στις εκτιμήσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου που δημοσιεύσε χθες. Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ζητείται μόνον “επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, αλλά προαναγγέλλεται και νέο Μνημόνιο: “Η Κομισιόν συνιστά στην Ελλάδα για τον Μάρτιο του 2011 πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα της τάξης του 5% του ΑΕΠ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ήτοι, θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω 12 δισ. από τις δαπάνες του Δημοσίου...
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστώνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναγνωρίζονται στην κυβέρνηση “γενναίες προσπάθειες” ώς τώρα. Παράλληλα, στο κείμενο προτείνεται το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα.

“Ενισχυμένη μεταρρυθμιστική εντολή”
Στη σχετική έκθεση που εκπόνησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι η εφαρμογή του Μνημονίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ελαφρώς χειρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Όμως, η Κομισιόν θεωρεί πως... τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης: “Δεδομένου ότι η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος”, αναφέρεται στην έκθεση. “Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχυθεί σημαντικά, με στόχο συνολικό ποσό 7 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2013”, σημειώνεται στις προβλέψεις της τρόικας, ενώ, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, η Κομισιόν τον χαρακτηρίζει “εύθραυστο”. “Φαίνεται, όμως, ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά”, συμπληρώνεται.
“Θέλουμε συναίνεση και περισσότερο συντονισμό”
Στην κατακλείδα της αξιολόγησής της, η Κομισιόν ζητεί καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. “Για την επίτευξη των στόχων, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί. Θα απαιτηθεί ακόμη καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση και συναίνεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία”, καταλήγει η Κομισιόν.
Μελιγγώνης Γιώργος
Πηγή: H AYΓΗ http://www.alfavita.gr/artro.php?id=16800

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη εξερχομένη του Υπουργικού Συμβουλίου

Δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ότι θέλει μέσα στην επιχείρηση, αλλά το πως θα προσδιοριστούν οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αυτό είναι το καινούριο στοιχείο στο εργατικό δίκαιο μας που ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις, μέσα στην οικονομία μας.
Δημοσιογράφος: Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που βάζετε στο εργατικό δίκαιο είναι εργοδοτικό δικαίωμα;
Λ. Κατσέλη: Δεν είναι εργοδοτικό δικαίωμα, είναι απόρροια συμφωνίας των δυο μερών εργοδοτών και εργαζομένων, μονομερώς δεν υπάρχει επιχειρησιακή συμφωνία, αλλά τα δυο μέρη από κοινού, θα μπορούν να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ, που απαρτίζεται από κοινωνικούς εταίρους, αιτιολογημένη έκθεση για τους λόγους που οδήγησε αυτή τη συμφωνία.
Δημοσιογράφος: Στην επιχείρηση που δεν ισχύει η επιχειρησιακή;
Λ. Κατσέλη: Θα ισχύει η κλαδική και η επέκταση δεν καταργείται, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν να μην καταργηθεί κάτι πολύ σημαντικό, προστατεύει τις συλλογικές συμβάσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις. Κλαδική σύμβαση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός εκείνων των επιχειρήσεων που έχει συμφωνηθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
Τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και την μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει νόμος από το 1990 είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να αποκτήσουν τη δυναμικότητα, τη μαχητικότητα που πρέπει και να κάτσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν και αυτή είναι η ίδια λογική που διέπει και τις ρυθμίσεις στον ΟΜΕΔ.
Δημοσιογράφος: Πλαφόν στο όριο απολύσεων;
Λ. Κατσέλη: Όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού, είναι στο χέρι εργοδοτών και εργαζομένων να συνάψουν μια συμφωνία και να μπορούν να τη δικαιολογήσουν και δημοσίως.
Δημοσιογράφος : Η τρόικα συμφώνησε;
Λ. Κατσελη: Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τη τρόικα και οι ρυθμίσεις που φέραμε στο Υπουργικό κατατεθήκαν ήδη, ως κατώφλι μπαίνει η εθνική συλλογική σύμβαση και αυτό γίνεται για να μην καταρρεύσει όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας να κρατηθούν οι κλαδικές εκεί που πρέπει, να κρατηθεί η επέκταση και ταυτόχρονα να δοθεί ευελιξία σε μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα μαζί με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Δημοσιογράφος: Το μνημόνιο λέει δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση;
Λ. Κατσέλη: Αν διαβάσετε καλά στο άρθρο 1α μόνο στην περίπτωση ύπαρξης επιχειρησιακών συμβάσεων δεν ισχύει η επέκταση. Όταν δεν υπογραφεί η επιχειρησιακή, ο εργαζόμενος καλύπτεται από την κλαδική.

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοινώνει ότι:
1. Από 14-12-2010 καταβάλλονται στους επιδοτούμενους άνεργους τα δώρα Χριστουγέννων 2010 και προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας που θα καταβάλλονταν κανονικά από 14-12-2010 μέχρι και 02-01-2011.
2. Από 14-12-2010 προπληρώνονται τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 02-01-2011.
3. Από 14-12-2010 καταβάλλονται τα δώρα Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Στις περιπτώσεις των ανωτέρω παροχών 1 και 3 δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του Οργανισμού καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την Διεύθυνση Μηχανογράφησης του Οργανισμού.
Ο έλεγχος της ταυτοπρόσωπης παρουσίας των ανέργων για την τακτική επιδότηση ανεργίας θα γίνει στην αμέσως επόμενη πληρωμή.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΟΑΕΔ
Σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού διευκρινίζει τα εξής:
Δικαιούχοι έκπτωσης της τάξεως του 20% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει σήμερα, στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3882/2010 (για την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικογενειακού Τιμολογίου) οι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών την 30/11/10) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών –συνταξιούχων.

Όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ ΑΕ οι δικαιούχοι που θέλουν να ενταχθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλουν έως τις 15 Δεκεμβρίου 2010 τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά (στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ στην διεύθυνση www.dei.gr) είτε τηλεφωνικά (στο 210-9298000) είτε μέσω ΚΕΠ και το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
1) Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2) Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας (ή διαβατηρίου) και
3) Ο ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

Δεν απαιτείται κατάθεση ή προσκόμιση κατά την υποβολή της αίτησης δικαιολογητικών που να αποδεικνύουν ότι οι δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς ο έλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται με απευθείας διασταύρωση στοιχείων από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τους Διαχειριστές του Δικτύου.


Συνεπώς οι μακροχρόνια άνεργοι δεν απαιτείται να εκδώσουν από τον ΟΑΕΔ ή να προσκομίσουν στη ΔΕΗ οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο στους υπαλλήλους του Οργανισμού

Στις 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το «δώρο» στους υπαλλήλους του Οργανισμού, το οποίο θα κυμανθεί γύρω στα 400 με 450 ευρώ!

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανεπιθύμητος ο Στρος Καν:Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 το απόγευμα

ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ και άλλοι φορείς: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 το απόγευμα εν όψει της επίσκεψης του επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν.
Περίπου στις 18:30 το απόγευμα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου και θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Η επίσκεψη του Στρος Καν στην Ελλάδα γίνεται σε μια περίοδο όπου είναι πιο ξεκάθαροι από ποτέ τόσο οι στόχοι όσο και οι επιπτώσεις του μηχανισμού ΔΝΤ - ΕΚΤ - Ε.Ε.: ολοσχερής απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και κατάργηση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή εμπέδωση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ταξικής πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 5 μμ ΑΔΕΔΥ - Ανεπιθύμητος ο Στρος Καν
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εν όψει της επίσκεψης του επικεφαλής του ΔΝΤ διοργανώνουν και την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Αναβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. σε Γενική Γραμματεία;

Υλοποιείται, προφανώς, και με αρκετή καθυστέρηση, μια (έστω μια) από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε επισκεφθεί το ΣΕΠΕ προεκλογικά , αποδίδοντάς του έτσι ιδιαίτερη συμβολική σημασία και μεταξύ άλλων είχε δεσμευθεί για την αναβάθμισή του, σε ένα σύγχρονο-ευέλικτο – ισχυρό μηχανισμό ελέγχου της αγοράς εργασίας

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΤΟΥ Δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΑΡΗ

Οι παρούσες συγκυρίες έχουν οδηγήσει πολλούς να ομιλούν για αποσταθεροποίηση του εργασιακού χάρτη, καθώς οι αλλαγές που καλείται να βιώσει η αγορά εργασίας είναι τόσο δραστικές και μαζικές, ώστε να μην είναι ευκρινώς κατανοητά για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τα όρια μεταξύ αναγκαιότητας και κατάχρησης.
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνεση ως προς την εφαρμογή του νέων δεδομένων και η εργασιακή συνείδηση θα πρέπει να υποστηριχθεί με τρόπο, ώστε βγαίνοντας η χώρα από τη δύσκολη περίοδο που διανύει να είναι απεγκλωβισμένη από καθετί μη υγιές και αντιπαραγωγικό. Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με το δύσκολο έργο που έχει κληθεί να υπηρετήσει εφαρμόζοντας αυστηρότητα και δικαιοσύνη, οφείλει να δώσει στους εργαζομένους τα εχέγγυα εκείνα που δεν θα τους κάνει να αισθάνονται ως βορά σε άγρια θηρία. Αυτή είναι η προσδοκία τόσο των εργαζομένων, όσο και της υγιούς εργοδοτικής πλευράς.
Όχι στη «ζουγκλοποίηση»
Οι φωνές απογοήτευσης και ελλείψεως εμπιστοσύνης πληθαίνουν και θεωρώ ότι, καθώς έχει δρομολογηθεί το δύσκολο και επίπονο έργο της εφαρμογής των νέων μέτρων, θα πρέπει να ριχθεί πλέον το βάρος στις εξισορροπητικές δυνάμεις, που θα αποτρέψουν την «ζουγκλοποίηση», την αναρχία και την αυτοδικία γενικά, αλλά και στον χώρο των εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ειδικότερα.
Η τελευταία εξέλιξη με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να καταστούν πλέον βάση εκκίνησης, καθώς και η ενίσχυση στην πράξη των ευέλικτων μορφών εργασίας, είναι από τα εμφατικά παραδείγματα του γιατί χρειάζεται να υπάρξουν οι αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αποδώσουν την υπάρχουσα κυβερνητική θέληση για προστασία των εργαζομένων. Αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που εκλαμβάνουμε και εμείς ως ΣΕΠΕ από τους κοινωνικούς εταίρους για ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου μας. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι έχουμε να επιτελέσουμε ένα χρέος προς την κοινωνία, η οποία αναζητά από εμάς ένα σύμμαχο που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις υπάρχουσες συγκυρίες και να ορθοποδήσει.
Το ΣΕΠΕ, ως ελεγκτικός μηχανισμός, είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να εξισορροπήσει ακραία φαινόμενα και να πατάξει κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης της νέας -εν μέρει ρευστής- κατάστασης. Παράλληλα, όμως, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο ο συμφιλιωτικός και ο συμβουλευτικός ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα ως πολιτική ηγεσία. Χρειάζεται, ωστόσο, προκειμένου να έχουμε ένα σφαιρικό και πολυεπίπεδο αποτέλεσμα, μια ολοκληρωμένη πρόταση-παρέμβαση.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, κατά την προεκλογική εκστρατεία, είχε δώσει την υπόσχεσή του ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα υπάρξει πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης, αναβαθμίζοντας το ρόλο της και ενισχύοντάς την ουσιαστικά. Επρόκειτο περί μιας αναγκαιότητας που είχε διαγνωστεί και που πλέον καθίσταται απαίτηση. Μια απαίτηση απορρέουσα από την ίδια την κοινωνία, η οποία επιζητεί να δει, παράλληλα με τις θυσίες που καλείται να κάνει, να ενισχύονται και θεσμοί προστατευτικοί των πιθανέστερα πληττομένων. Αλλά και μια εσωτερική απαίτηση των επιθεωρητών εργασίας, οι οποίοι ζητάνε να θωρακιστεί το έργο τους και να περιβληθεί με μεγαλύτερο κύρος, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν το λειτούργημά τους με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα.
Σύγχρονες υπηρεσίες
Συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης, προχωρήσαμε από της αναλήψεως των καθηκόντων μας σε έναν σχεδιασμό δράσης ευρύπλευρο, στοχεύοντας τόσο στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων όσο και στην οραματική προσέγγιση του ρόλου που μπορεί να επιτελέσει η επιθεώρηση εργασίας στη χώρα μας. Προχωράμε στην ολοκλήρωση ενός πληροφοριακού συστήματος μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης καθώς και στην τυποποίηση διαδικασιών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία που αγκυλώνει το Σώμα. Γενικώς υπάρχει ένας προσανατολισμός συνολικής και συντονισμένης επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Διότι ακόμα και προβλήματα που φαντάζουν επουσιώδη, όταν προστεθούν μεταξύ τους δημιουργούν ένα δυσλειτουργικό τοπίο. Ωστόσο, θεωρούμε ότι το πολιτικό όραμα δεν περιορίζεται στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων, αλλά περισσότερο αφορά το πώς αντιλαμβανόμαστε την Επιθεώρηση Εργασίας ως θεσμικό όργανο και το κύρος με το οποίο επιθυμούμε αυτή να περιβάλλεται. Η πλειοψηφία των Επιθεωρητών και των εμπλεκόμενων φορέων μας έχει θέσει θέμα αναβάθμισης του ΣΕΠΕ σε Γενική Γραμματεία.
Είναι μια συζήτηση που γυρνάει χρόνια πίσω, καθώς το θέμα ανακύπτει από καιρούν εις καιρόν, αλλά δεν φαίνεται κάποιος να τολμάει να κάνει το βήμα μπροστά. Θεωρώντας ότι στις μέρες μας ο στρουθοκαμηλισμός πρέπει να περιττεύει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και με μια μελέτη κόστους- οφέλους με θετικό ισοζύγιο προχωρήσαμε στην κατάθεση νομοθετικής για αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Γενική Γραμματεία. Μέχρι σήμερα, το ΣΕΠΕ, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθεί στο κοινωνικοπροληπτικό και κατασταλτικό του έργο, υπήρξε περισσότερο, λειτουργώντας κυρίως ως μια διεύθυνση υπουργείου, ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα, από το οποίο ο εργοδότης όφειλε να πάρει μερικές σφραγίδες ακόμα και όχι ένας δυναμικός μηχανισμός, κινούμενος στην αγορά εργασίας με ευελιξία και δύναμη. Η αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Γενική Γραμματεία υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Εργασίας και η σύσταση κατ’ ουσία ενός Εθνικού Φορέα Ελέγχου της Αγοράς Εργασίας και της Ασφάλισης ανταποκρίνεται στο ζητούμενο, το οποίο είναι και η διοικητική ευελιξία και η ισχυρή παρουσία.
Εμείς επιμένουμε ότι η δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας θα έχει σαφώς περισσότερα και πολυποίκιλα οφέλη από το πρόσκαιρο αρνητικό ξάφνιασμα που μπορεί να προκληθεί σε ορισμένους που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο υπάρχον σκηνικό και ότι όλα βαίνουν καλώς!
_________________________________
Ειδικός γραμματέας
Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σ.ΕΠ.Ε.: Μείωση των συμβάσεων σταθερής απασχόλησης στο δεκάμηνο

Μείωση των συμβάσεων σταθερής απασχόλησης και αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας καταγράφουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το δεκάμηνο του 2010.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες κατατέθηκαν το 2010, εμφανίζονται μειωμένες κατά 110.591, ενώ αυξημένες κατά 61.708 είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και κατά 15.165 οι εκ περιτροπής.
Αυξημένες κατά 2.756 είναι και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης και κατά 733 σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο 10μηνο του 2009 κατατέθηκαν 540.877 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 120.021 μερικής και 31.694 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
Στο ίδιο διάστημα μετατράπηκαν 15.653 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, από τις οποίες 11.267 σε μερικής και 4.386 σε εκ περιτροπής. Οι 3.843 μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και οι 543 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Στο αντίστοιχο 10μηνο του 2010, κατατέθηκαν 481.460 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 195.655 μερικής και 50.088 εκ περιτροπής απασχόλησης. Μετατράπηκαν 11.764 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής και 4.714 σε εκ περιτροπής από τις οποίες 4.655 με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και 559 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Τον Οκτώβριο του 2010 κατατέθηκαν 80.889 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 27.491 μερικής και 9.053 εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ 2.997 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής και 2.192 σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Οι περισσότερες μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικές και σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης κατά τον Οκτώβριο, έχουν γίνει στις περιοχές της Αττικής, (2.179), της Θεσσαλονίκης (765) των Σερρών (269) του Κιλκίς (212) των Τρικάλων (129) και της Αχαΐας (127).

Οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2011 παρουσίασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας
Β.1. Κατάθεση Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Β.2. Υλοποίηση και επέκταση στοχευμένων προγραμμάτων για διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας, και αποτελεσματική ένταξη νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας
Β.3. Προώθηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στήριξης της εργασίας
Β.4. Ενίσχυση και αναβάθμιση επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) και καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας
Β.5. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας
Β.6. Υλοποίηση δράσεων από το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2010 - 2013
Β.1. Κατάθεση Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που περιλαμβάνει δυνατότητα πρόσβασης για όλους σε βασικές υπηρεσίες, όπως η τροφή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση μέχρι το 2020.
Βασικοί στόχοι μέχρι το 2010 είναι το 70% του πληθυσμού από 20 έως 64 ετών να έχει απασχόληση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η μείωση του αριθμού των παιδιών και των νέων (0-17 ετών) που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 100.000.

Β.2. Υλοποίηση και επέκταση στοχευμένων προγραμμάτων για διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας και αποτελεσματική ένταξη νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας

i. Υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων και εργαζομένων, επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, επανένταξη ανέργων και στήριξη από μαζικές απολύσεις.
Πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης που απασχολούν 50 εργαζόμενους και άνω (κατάρτιση περίπου 14.000 εργαζομένων – συνολικός προϋπολογισμός 60 εκατ. ευρώ).
Πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης που απασχολούν από 1 έως 49 εργαζόμενους (κατάρτιση περίπου 18.000 εργαζομένων – συνολικός προϋπολογισμός 80 εκατ. ευρώ).
Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (65.000 ωφελούμενοι άνεργοι με συνολικό προϋπολογισμό 670 εκατ. ευρώ).

Β. Για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας
Πρόγραμμα για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Πρόγραμμα για την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» μέσω της απασχόλησης 10.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας (προϋπολογισμός 54 εκατ. ευρώ).
Πρόγραμμα για την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας μέσω της χρήσης τους επιδόματος ανεργίας ως «επιταγή» εργασίας ή κατάρτισης (10.0
ωφελούμενοι άνεργοι- προϋπολογισμός 120 εκατ. ευρώ).
Ειδικό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων (έχουν ξεκινήσει 2 προγράμματα, με 1.480 ωφελούμενους και συνολικό προϋπολογισμό 33,6 εκατ. ευρώ).

�. Έναρξη νέων προγραμμάτων για εξατομικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους, για κατάρτιση εργαζομένων σε νέες μορφές οργάνωσης και διοίκησης, για εργαζόμενους με μειωμένο χρόνο εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασίας, επίσχεση εργασίας), καθώς και για τηλεκπαίδευση και πιστοποίηση σε επαγγέλματα της νέας οικονομίας.

�. Mετατροπή του «παθητικού» επιδόματος ανεργίας σε ενεργητική «επιταγή επανένταξης» στην απασχόληση μέσω της εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης που διαλέγει ο ίδιος ο άνεργος (voucher).

Β.3. Προώθηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στήριξης της εργασίας
�. Υλοποίηση περίπου 10 Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας σε περιοχές υψηλής ανεργίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους κοινωνικούς εταίρους και ΜΚΟ.
�. Σε υλοποίηση Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Νομού Καστοριάς που προβλέπει τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 100 ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 150 ανέργων νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και τη διετή επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση 200 θέσεων εργασίας για επαπειλούμενους εργαζόμενους του Νομού.
Γ.3. Διεύρυνση κοινωνικών παροχών προς ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες με προτεραιότητα σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
Χορήγηση κάρτας δικαιούχων βασικών κοινωνικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες για κάλυψη βασικών αναγκών (τροφή, στέγαση, μεταφορές και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη). Πιλοτική εφαρμογή εντός 2011.

ii. Ειδικότερα, για την κάλυψη αναγκών σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αυτή αφορά:
Ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.
Εργαζόμενους που συμπλήρωσαν το 2010, πενήντα ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα ( αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα).

ΑΔΕΔΥ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 12:00 έως τις 15:00

Στάση εργασίας πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ από τις 12:00 έως τις 15:00. προκειμένου να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου που θα ξεκινήσει το μεσημέρι από τα Προπύλαια.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο στον εργασιακό χώρο, που αυξάνεται παράλληλα με τους δείκτες ανεργίας και το βάθεμα της κρίσης;

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ (politi@enet.gr) ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 5/12/2010
Μη φοβάσαι: Ο φόβος ως πολιτικό εργαλείο και πώς θα το αχρηστέψουμε
Μια εξαιρετική συνέντευξη του Κόρεϊ Ρόμπιν στην Αφροδίτη Πολίτη

Συλλογικά και ατομικά όλοι κάτι φοβόμαστε: τη χρεοκοπία, την απόλυση, την κατάρρευση του ευρώ, τους ιούς, τους χωρισμούς, μήπως πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας. Κι όμως, ο αμερικανός καθηγητής Κόρεϊ Ρόμπιν με το βιβλίο του «Φόβος: Η ιστορία μιας πολιτικής ιδέας» αποκαλύπτει ότι ο φόβος είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης. Το δηλητήριο που παραλύει τη δράση και την αντίσταση στην επέλαση οποιασδήποτε εξουσίας. Υπάρχει αντίδοτο; Ναι, λέει ο καθηγητής. Να ξεφοβηθούμε και να αντεπιτεθούμε.
Φόβος: Η ιστορία μιας πολιτικής ιδέας». Ο τίτλος στο εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια μοιάζει να αναφέρεται (και) στην κατάσταση στην Ελλάδα. Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Κόρεϊ Ρόμπιν έγραψε το βιβλίο όταν μεσουρανούσε ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και τη διεθνή πολιτική υπαγόρευε ο φόβος των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Σήμερα τη σκυτάλη στη φοβική ατζέντα παραλαμβάνει ο οικονομικός φόβος, καθώς καλούμαστε να φτωχύνουμε για να μην πτωχεύσουμε. Η κάμερα της εξουσίας αλλάζει γωνία λήψης, η ταινία εξακολουθεί να είναι θρίλερ. Μια συνέντευξη με το συγγραφέα του «Φόβου» επιβάλλεται, ειδικά τώρα που το αμερικανικό μοντέλο του φόβου και της αυθαιρεσίας στο χώρο εργασίας έρχεται στη χώρα μας μέσω μνημονίου, με την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Οχι, όμως, για να σκιαχτούμε κι άλλο, αλλά επειδή είναι -επιτέλους- καιρός να ξεφοβηθούμε.
Πόσο έχει αλλάξει η πολιτική του φόβου από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση; «Το οικονομικό άγχος παίζει μεγαλύτερο ρόλο τώρα από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας και ο φόβος της τρομοκρατίας φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Ομως η πολιτική του φόβου παραμένει: οι πολιτικοί ηγέτες και οι ελίτ επιλέγουν κάθε φορά να εστιάσουν σε κάτι ως αντικείμενο ανησυχίας. Πα- ρότι το οικονομικό άγχος έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές ελίτ δεν του έχουν δώσει τόση σημασία - ή τουλάχιστον δεν το αναδεικνύουν σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής τους, όπως έκαναν με το φόβο της τρομοκρατίας. Σε επίπεδο δημοσιονομικών δαπανών και προϋπολογισμού, ο στρατιωτικός τομέας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να καλύπτει ένα υπέρογκο ποσό ανελαστικών κονδυλίων».
Θεωρείτε, δηλαδή, ότι οι ελίτ δεν αντέδρασαν επαρκώς στο χρηματοπιστωτικό κραχ του '08; «Η αντίδρασή τους δεν είχε ούτε κατά διάνοια την ίδια ένταση με την οποία αντέδρασαν στα χτυπήματα τις 11ης Σεπτεμβρίου. Τους πήρε πολύ χρόνο να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις του κραχ και σε κανένα βήμα της διαδικασίας δεν ξόδεψαν αρκετά χρήματα, ούτε έκαναν αρκετά για να αντισταθμίσουν τα προβλήματα που προξένησε το κραχ, όπως έχουν εύστοχα υποδείξει κριτικές φωνές σαν του Πολ Κρούγκμαν. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν το κεντρικό επιχείρημα του βιβλίου μου: αν ο φόβος είναι πολιτική κατασκευή, αυτό σημαίνει ότι δεν γεννιούνται όλοι οι φόβοι ίσοι. Σε κάποιους δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα απ' ό,τι σε άλλους».
Ποιος είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων στην κατασκευή του πολιτικού φόβου, ειδικά σε μια εποχή κρίσης των ΜΜΕ; «Θεωρώ ότι οι αλλαγές στο ρόλο των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας γενικότερα στην πολιτική του φόβου είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Οταν έγραψα το "Φόβο" η μπλογκόσφαιρα ήταν ακόμα στο ξεκίνημά της. Υπήρχε κριτική απέναντι στα ΜΜΕ, αλλά περιοριζόταν σε κάποιες λίγες αριστερές φωνές. Πλέον η κριτική απέναντι στα ΜΜΕ εκφράζεται από περισσότερες πηγές, με μεγαλύτερη δριμύτητα, από αρθρογράφους που επιτελούν έργο ζωτικής σημασίας. Μπορεί αυτές οι φωνές να μην επαρκούν για να αναχαιτίσουν τη χιονοστιβάδα πολιτικού φόβου -πολλοί από αυτούς έγραφαν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ χωρίς να καταφέρουν να τον σταματήσουν-, προσφέρουν όμως ένα πολύτιμο βήμα στα κοινωνικά κινήματα και στους ακτιβιστές, για να εκφράσουν την κριτική τους και να αρθρώσουν εναλλακτικές προτάσεις. Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υπηρετούν το μηχανισμό του φόβου, έχουν όμως να αντιμετωπίσουν κάποιους πολύ σοβαρούς αντιπάλους - και αναφέρομαι κυρίως στα ανεξάρτητα μέσα στο διαδίκτυο».
Χρησιμοποιείτε διαφορετικές λέξεις (φόβος, τρόμος, άγχος, ολοκληρωτισμός) για να περιγράψετε την έννοια του πολιτικού φόβου στη σκέψη διαφορετικών φιλοσόφων. Ποια προσέγγιση θεωρείτε πιο επίκαιρη; «Η προσέγγιση του Χομπς (την οποία αποκαλώ "φόβο") προσφέρει το πιο χρήσιμο πεδίο εκκίνησης για να αρχίσουμε να κατανοούμε την πολιτική του φόβου σήμερα. Αν και διαφωνώ με στοιχεία της ανάλυσής του (οπωσδήποτε διαφωνώ με την πολιτική του θέση), ο Χομπς εστιάζει στα κριτικά στοιχεία του φόβου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σύγχρονο θεωρητικό: αναδεικνύει το ρόλο των ελίτ εντός και εκτός της κρατικής μηχανής και της πολιτικής ιδεολογίας, στο πώς καθορίζουν τι πρέπει να φοβόμαστε στον δημόσιο βίο, πώς προσλαμβάνουμε αυτούς τους φόβους και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Ασχολείται με το πώς οι πολιτιστικοί θεσμοί καλλιεργούν το φόβο. Στην εποχή του ήταν οι εκκλησίες και τα πανεπιστήμια· στην εποχή μας είναι τα ΜΜΕ. Επί πλέον, αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ εσωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας. Εκεί που πιστεύω ότι κάνει λάθος είναι πως δίνει υ- περβολική έμφαση στην ενότητα κράτους και κοινωνίας των πολιτών. Θεωρώ ότι αυτοί οι θεσμοί μπορούν να είναι αποσπασματικοί και διαχωρισμένοι και, παρ' όλα αυτά, να εξακολουθούν να γεννάνε το φόβο».
Αντίθετα με τον Χομπς, εσείς υποστηρίζετε ότι ο φόβος δεν είναι εποικοδομητικός. Τι μπορεί να μας εμπνεύσει αντί για το φόβο; «Το σημείο εκκίνησης για μένα είναι η διανοητική και ηθική κληρονομιά της Αριστεράς, η έμφαση στην ισότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δικαιοσύνη. Ο φόβος γίνεται καθοριστικός παράγοντας στη δημόσια ζωή, όταν δεν υπάρχει τίποτ' άλλο να μας παρακινήσει σε δράση. Γι' αυτό και η πολιτική του φόβου είναι τόσο ισχυρή σε μετεπαναστατικές ή αντεπαναστατικές εποχές όπως η δική μας. Οσο δυναμώνουν τα κοινωνικά κινήματα, η λαϊκή απαίτηση για ελευθερία και ισονομία τόσο λιγότερο επιρρεπείς γινόμαστε στην πολιτική του φόβου».
Στο κεφάλαιο του βιβλίου σας «Η αμερικανική εκδοχή του φόβου» περιγράφετε πώς λειτουργεί ο πολιτικός φόβος στις ΗΠΑ. Τι το ξεχωριστό έχουν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κράτη; «Οι ΗΠΑ έχουν τρία χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη: Πρώτο, η κυβέρνηση είναι περισσότερο πολυδιασπασμένη απ' ό,τι (για πα- ράδειγμα) η κυβέρνηση της Γαλλίας ή της Βρετανίας. Η κεντρική μας κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον χωρίζεται σε τρία όργανα, το καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει βέτο σε πολλά σημεία, και να ακυρώσει την πολιτική δράση. Αυτή η κυβέρνηση με τη σειρά της μοιράζεται την εξουσία της με 50 ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και πολλές περισσότερες δημοτικές. Οπότε το πολιτικό μας σύστημα είναι λιγότερο ικανό για συνολική δράση. Κατά δεύτερο λόγο, οι θεσμοί της κοινωνίας των πολιτών (εκκλησίες, πανεπιστήμια, ομάδες πολιτών κ.λπ.) έχουν σημαντικές εξουσίες απέναντι στο κράτος. Και πάλι, ακόμα κι αυτοί οι θεσμοί έχουν δικαιώματα βέτο.
»Σε αντίθεση με πολλούς προοδευτικούς και συντηρητικούς διανοητές, που θεωρούν ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν την κοινωνία μας πιο ελεύθερη, το δικό μου επιχείρημα είναι ότι οι πολλοί αλληλοαναιρούμενοι θεσμοί κάνουν την κοινωνία μας πιο καταπιεστική. Τέλος, σ' εμάς στις ΗΠΑ υπάρχει τεράστια απορρύθμιση στους χώρους εργασίας. Ο κύριος μηχανισμός καταπίεσης και καταναγκασμού σ' αυτήν τη χώρα δρα στους χώρους εργασίας, και αυτό συμβαίνει επειδή οι εργοδότες στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει πολύ περισσότερη δύναμη από ό,τι τα αφεντικά στην Ευρώπη».
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο στον εργασιακό χώρο, που αυξάνεται παράλληλα με τους δείκτες ανεργίας και το βάθεμα της κρίσης; «Εχει αποδειχθεί ότι η πολιτική του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας είναι πάντα πιο έντονη σε καταστάσεις υψηλής ανεργίας. Οταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν περιθώρια να βρουν αλλού δουλειά, αν πιστεύουν ότι πρέπει να νιώ- θουν τυχεροί που έχουν έστω μια δουλειά, έστω και με άθλιους όρους, τότε είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις διαθέσεις των εργοδοτών απ' ό,τι σε περιόδους χαμηλής ανεργίας. Αυτό, όμως, που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι το πώς αντιδρά το κράτος, με εναλλακτικές λύσεις, επιδόματα ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης κ.λπ. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι, καθώς τα επιδόματα στερεύουν και η ύφεση βαθαίνει, τουλάχιστον όσον αφορά την απασχόληση, τα παραδοσιακά στηρίγματα στα οποία οι άνθρωποι βασίζονταν παλιότερα, όπως οι θεσμοί του κράτος πρόνοιας, τώρα απλώς δεν υπάρχουν. Αυτό και μόνο αρκεί για να κάνει τους εργαζόμενους να φοβούνται περισσότερο».
Οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ, το Χόλιγουντ, οι εργοδότες, η αστυνομία, οι διάφοροι προφήτες της Νέας Εποχής, μας επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο : «Να φοβάστε, να φοβάστε πολύ». Πώς μπορούμε να αγνοήσουμε το φόβο, όταν με κάθε τρόπο μάς λένε ότι η αντίσταση είναι μάταιη και αυτοκαταστροφική; «Μπορούμε απλώς να πούμε όχι. Ο πολιτικός φόβος είναι αποτελεσματικός μόνον όταν εμείς, οι πολίτες, τον δεχόμαστε και τον αναπαράγουμε. Αν αρνηθούμε το φόβο, τους χαλάμε τη συνταγή. Σκεφτείτε όλα τα μεγάλα κινήματα στην Ιστορία, τις εξεγέρσεις των σκλάβων, την αντίσταση στο φασισμό, τους πολιτικούς διαφωνούντες στη Σοβιετική Ενωση και πολλούς άλλους. Ολοι τους αρνήθηκαν να συναινέσουν στη μία ή την άλλη μορφή πολιτικής του φόβου, και μ' αυτήν τους την πράξη κατέστησαν την πολιτική του φόβου λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι εάν δεν υπήρχε αντίσταση. Ο Χομπς σ' αυτό ήταν τρομερά διεισδυτικός. Είχε πει ότι η εξουσία είναι σαν τη δόξα ή τη φήμη: Ενδυναμώνεται καθώς προελαύνει. Είναι σαν τη χιονοστιβάδα. Ανακόψτε την επέλασή της - και δεν θα αυξηθεί».
Γράφετε πως ο φόβος της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται για να καταστείλει τα εργατικά κινήματα, το συνδικαλισμό, το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία, καταπατώντας ελευθερίες στο όνομα της ασφάλειας. Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή κατάσταση; «Φοβάμαι πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει από τότε που έγραψα το βιβλίο μου για το φόβο. Το εργατικό κίνημα σήμερα είναι πιο αδύναμο απ' ό,τι ήταν πριν από 10 χρόνια. Τα μέλη των συνδικάτων μειώνονται, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς, σήμερα η κυβέρνηση Ομπάμα συμμετέχει στην κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στα σωματεία των εκπαιδευτικών. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του εργατικού κινήματος, τουλάχιστον εδώ στις ΗΠΑ. Αν καταφέρουν να μας κάνουν να γονατίσουμε, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά για όλους τους εργαζόμενους».
Μια πρακτική συμβουλή για να ξεφοβηθούμε; «Οργανωθείτε στα συνδικάτα σας. Εν ανάγκη, δημιουργήστε εσείς συνδικάτα και δράστε συλλογικά μέσα σ' αυτά. Στις ΗΠΑ το κυριότερο παράδειγμα για το πώς να αψηφάς το φόβο είναι τα εργατικά συνδικάτα. Δεν ξέρω πώς είναι σ' εσάς στην Ελλάδα, αλλά σ' εμάς είναι πολύ δύσκολο για έναν εργαζόμενο να αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάθε είδους ραδιουργία και εκφοβισμό για να το εμποδίσουν. Οπότε, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι οργανώνονται συνδικαλιστικά, αυτό σημαίνει όχι μόνον ότι έχουν ξεπεράσει τους μηχανισμούς του φόβου, αλλά και ότι έχουν οχυρωθεί εναντίον τους.
»Αυτοί οι μηχανισμοί συμπεριλαμβάνουν την απειλή (αλλά και την πραγματοποίηση) της απόλυσης, την απειλή (και την πραγματοποίηση) της επίπληξης και της τιμωρίας, την απειλή (και την πραγματοποίηση) της παρενόχλησης και του προπηλακισμού σε ώρα δουλειάς. Η εργατική συνδικαλιστική δράση είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε το φόβο που κυριαρχεί στους χώρους εργασίας».

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αποτελέσματα εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ου ΟΑΕΔ

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΟΑΕΔ.
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΑΣΚ ΜΕ 579 ψηφοδέλτια
Ακολουθεί η ΔΑΚΕ με 280
Τρίτη η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα με 107 και τελευταία η Ενωτική Πρωτοβουλία με 54.
Εκπρόσωποι των Εργαζομένων στα Υ.Σ. εκλέγονται από την ΠΑΣΚ ο συνάδελφος Καραμπέρης Δημήτριος και από την ΔΑΚΕ ο συνάδελφος Κανελλίδης Δημήτριος.
Οι λοιπές παρατάξεις δεν εκλέγουν εκπρόσωπο.
Ευχόμαστε στους νεοεκλεγέντες συναδέλφους καλή επιτυχία στο έργο τους και να εκπροσωπούν πάντα και με πάθος τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Προσλήψεις στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Ανακοινώνει
Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά διακοσίων (200) ατόμων για την προετοιμασία και τη διενέργεια των Γενικών Απογραφών Οικοδομών-Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών ετών 2010-2011, στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Υπηρεσίες Στατιστικής Νομών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που εδρεύουν ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα

Περισσότερεςπληροφορίες: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/Announcement_200_ELSTAT_0.pdf

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μειώθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το πρώτο δεκάμηνο του 2010 υπήρξε μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Συγκεκριμένα 66 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα καταγράφηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2010, έναντι 97 του πρώτου δεκαμήνου του 2009 και 127 του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2008. Ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων κατά το 2010 ανέρχεται σε 80 έναντι 113 του 2009 και 142 του 2008.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΑΕΔ

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο της Διοίκησης οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια του ΟΑΕΔ.
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8πμ -5μμ και αφορά τους εργαζόμενους της Αττικής (στην υπόλοιπη Ελλάδα η ψηφοφορία έχει διεξαχθεί με αλληλογραφία)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Καυτή Πατάτα: Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ανεργία


Όσο περνάει ο καιρός, τόσο η κατάσταση δυσκολεύει. Στην ίδια στήλη τον προηγούμενο μήνα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πόσο αναγκαίο είναι να ληφθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής άμεσα. Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε.Οι οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και τις συνέπειες της, πλήττονται οι ίδιες από τη συνεχιζόμενη κυβερνητική απραξία. Και μην μου πείτε ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν χρειάζονται γιατί παρέχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώ τις παρέχει ήδη το Δημόσιο. Θα σας απαντήσω ότι τώρα πια είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος που ακόμη κι αν το Δημόσιο ήθελε και μπορούσε, οι υπηρεσίες του δεν επαρκούν. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, εδώ που έχουμε φθάσει: το υπονοούμενο που κρύβεται πίσω από τις αντιλήψεις αυτές είναι ότι «οι ΜΚΟ τα τρώνε». Καλό θα ήταν λοιπόν να θυμηθούμε πως υποτίθεται ότι η χώρα βρίσκεται στη φάση που πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του δημοσίου τομέα. Ο ένας τρόπος είναι να καταργήσει την κοινωνική πρόνοια εντελώς. Ο άλλος τρόπος είναι να νοικοκυρέψει τις δαπάνες και να τις «αγοράσει» από κει που είναι φθηνότερες και καλύτερες. Ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός τομέας παροχής υπηρεσιών έχει να επιδείξει καλές πρακτικές και παραδείγματα καλύτερα και φθηνότερα από τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι προτιμάμε. Και ας το πούμε εγκαίρως, να ξέρουμε και μεις που να στέλνουμε τα άτομα που μας ζητάνε βοήθεια. Στο δρόμο, στην Ομόνοια ή μήπως έχετε να μας υποδείξετε κάποια δημόσια υπηρεσία; Να θυμίσουμε τέλος ότι η δουλειά του ΟΑΕΔ είναι να δίνει το επίδομα ανεργίας, όχι να κάνει ψυχο-κοινωνική υποστήριξη. Πόσο θα κοστίσει αλήθεια αν υποθέσουμε ότι ο ΟΑΕΔ αναλάμβανε να κάνει αυτό που διάφοροι μη κερδοσκοπικοί φορείς πληρώνονται εδώ και είκοσι χρόνια για να κάνουν; Και τελικά, η αποτελεσματικότητα μετράει ή όχι;

http://swm.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=268&Itemid=

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού για την απαξίωση του δημόσιου τομέα

Της Αλίκης Βεγίρη
Το ότι η «ευκαιρία», όπως το μαύρο μαργαριτάρι, φωλιάζει στο κέλυφος των κρίσεων, το είχε πει από καιρό ο Φρίντμαν και το ’χαν ήδη νιώσει στο πετσί τους οι περισσότεροι λαοί της Λατινικής Αμερικής, της Σοβιετικής Ένωσης, της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτίου Αφρικής, οι οποίοι εν μια νυκτί είδαν σοκαρισμένοι τα πετρέλαια, τα ορυχεία και τις μεγάλες βιομηχανίες των χωρών τους να ιδιωτικοποιούνται, τους εργαζόμενους να απολύονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες και τη φτώχεια να εξαπλώνεται σαν την πανούκλα. Οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτεςΔεκαετίες μετά, όταν η κρίση χτύπησε και στην καρδιά του ανεπτυγμένου κόσμου, οι ιδέες του Φρίντμαν ξανάρθαν στο προσκήνιο, σαν τους βρικόλακες. Η ευκαιρία, αυτή τη φορά κρυβόταν στην καρδιά του ίδιου του κράτους. Όχι ότι το κεφάλαιο δεν έπαιρνε ως τα τώρα το κατιτίς του, απομυζώντας το. Τώρα είχε έρθει πια ο καιρός να το πάρει ολόκληρο και επιδοτούμενο από πάνω! Τεράστια η αγορά·της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, της ενέργειας, των συγκοινωνιών, των μεταφορών, των υποδομών, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των δασών, ένας τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, ο οποίος με λίγη τέχνη και μπόλικη λάσπη θα μπορούσε ν’ αποκτηθεί κοψοχρονιά. Προηγουμένως όμως, έπρεπε να κανονιστούν ορισμένες λεπτομέρειες. Πρώτα έπρεπε το κράτος να απαξιωθεί ολοσχερώς και δεύτερον να ξεφορτωθεί προσωπικό. Η απαξίωση, σαν το σαράκι, δουλευόταν ήδη πόντο-πόντο από χρόνια, μα μόνον όταν ωρίμασε ο καιρός βρέθηκε και το τελειωτικό επιχείρημα που θα «πουλούσε» στην κοινή γνώμη: Για την κρίση και τα ελλείμματα φταίει το κράτος! Το υπερμέγεθες, το αναποτελεσματικό, το κράτος-ρουφήχτρα που απομυζά τον ιδιωτικό τομέα (ναι ακούσαμε κι αυτό το χαριτωμένο ανέκδοτο από τον σεβαστό πρόεδρο του ΣΕΒ, και κατά πόδας ακολούθησε, τι πρωτοτυπία!, ο υφ. Οικονομικών Σαχινίδης), οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι ευνοημένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, και άλλα συναφή.Τα ψεύδη περί μεγάλου ελληνικού κράτουςΗ ελληνική κοινή γνώμη, μουδιασμένη από το σοκ των μέτρων, των ανατροπών και της λυσσαλέας προπαγάνδας, αφομοίωσε αδιαμαρτύρητα και με αρκετούς τόνους ενοχής την τηλεοπτική πραγματικότητα, ακόμα κι όταν τα νούμερα έδειχναν διαφορετικά. Όπως, για παράδειγμα, ότι ούτε το ελληνικό κράτος από άποψη δαπανών και προσωπικού ήταν μεγάλο συγκρινόμενο με το κράτος άλλων ευυπόληπτων χωρών (Σκανδιναβικές χώρες και Γαλλία), ούτε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν οι πιο καλοπληρωμένοι, αν αναλογιστεί κανείς το διαρρηγμένο εργασιακό τοπίο του ιδιωτικού μεσαίωνα και το κατά μέσο όρο χαμηλότερο μορφωτικό του επίπεδο. Όποιος δυσπιστεί και έχει χρόνο και υπομονή ας κάνει τον κόπο να ξεφυλλίσει τις ετήσιες εκθέσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.Τεμπέληδες, λοιπόν, οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι; Ας πούμε ναι. Αλλά τεμπέληδες και οι Εγγλέζοι; Τεμπέληδες και οι Ιρλανδοί; Τεμπέληδες και οι Αμερικάνοι; Στιγματισμένοι ως καλοπληρωμένοι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι; Άντε να το δεχτούμε. Αλλά το ίδιο και οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί; Άχρηστοι οι Έλληνες; Άντε να ’ναι κι έτσι. Αλλά τι γίνεται και με τους υπόλοιπους; Κάτι τρέχει λοιπόν, που είναι παγκόσμιο, που είναι έξω και πέρα από τις δημοσιονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και το οποίο καταφανώς μας ξεπερνά.Πραγματικά δεν πιστεύει κανείς στα μάτια του όταν αντικρίζει τις ίδιες ακριβώς κατηγόριες, «copy paste» θαρρείς απ’ το δικό μας οπλοστάσιο, να εκτοξεύονται με τον ίδιο βιτριολικό τρόπο ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους των προηγούμενων χωρών. «Ο πλούσιος δημόσιος υπάλληλος: Η ανασκευή ενός μύθου»Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου του Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, όπου αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την αλήθεια. Σύμφωνα με αυτό, μόνο το 28% των δαπανών της ομοσπονδιακής και των τοπικών κυβερνήσεων πηγαίνει στη μισθοδοσία, και ένα άλλο 6% στις συντάξεις. Πόσο αληθεύει, συνεχίζει ο Κρούγκμαν, ότι οι δήθεν παχυλές συντάξεις και οι παροχές προς τους δημοσίους υπαλλήλους ευθύνονται για τα οικονομικά μας χάλια; Καθόλου, αν δει κανείς τις αναλύσεις οικονομικών ινστιτούτων, σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ υπαλλήλων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα περιορίζεται στο πενιχρό 13%. Το οποίο, όμως προκύπτει από το καλύτερο μορφωτικό τους επίπεδο, μια και το 23,5% των δημοσίων υπαλλήλων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ μόνο το 8,9% των ιδιωτικών. Άλλες εκθέσεις βρίσκουν τουναντίον ότι ο μισθός των Αμερικανών δημοσίων υπαλλήλων είναι όχι μεγαλύτερος, αλλά μικρότερος των ιδιωτικών.Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σήμερα, περισσότερο από παλιά, τότε που και ο ίδιος ο Κλίντον τους θεωρούσε τεμπέληδες και τους έσπρωχνε να βρούνε καμιά αληθινή δουλειά, στο στόχαστρο; Αναρωτιούνται πολλοί αρθρογράφοι στην Αμερική. Πολύ απλό. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνδικαλισμένοι και έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν συντάξεις, ανθρώπινο ωράριο εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, στοχοποιούνται ώστε να διοχετευτεί προς αυτούς η μήνις, καθ’ όλα υπαρκτή και πολιτικά εκμεταλλεύσιμη από δημαγωγούς, όλων όσων από τον ιδιωτικό τομέα έχουν χάσει μισθούς και δουλειά. Με τον ίδιο τρόπο βάλλονται και από τις τοπικές κυβερνήσεις για να ξεφορτωθούν προσωπικό και δημόσιες υπηρεσίες προς τους ιδιώτες που καραδοκούν. Αλλά, η κύρια αιτία είναι η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων που ακολούθησε την κατάρρευση της Wall Street, γεγονός για το οποίο προφανώς και δεν ευθύνονται. Τα ίδια πάνω-κάτω συμβαίνουν και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Για να μπορέσει το δίδυμο Κάμερον/Κλεγκ να προβεί στις προγραμματισμένες απολύσεις των 500.000 δημοσίων υπαλλήλων, περίπου το 8% του συνόλου, επιδόθηκε στη γνωστή τέχνη του διασυρμού, όπως λέγεται αλλιώς η «διαφάνεια». Το BBC, για να κερδίσει τις εντυπώσεις, δημοσίευσε πρόσφατα κατάλογο με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ανάγοντας σε 38.045 αυτούς που κερδίζουν περισσότερο από 100.000 λίρες, ξεχνώντας φυσικά να αναφέρει ότι τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε υψηλόβαθμους μανδαρίνους και σε γιατρούς του NHS (ΕΣΥ), και ότι τα 2/3 των δημοσίων υπαλλήλων κουτσοβολεύονται με 21.000 λίρες ετησίως. «Robin Hood απ’ την ανάποδη», ονομάζει εφημερίδα της Β. Ιρλανδίας το ταξίδι προς το νεοφιλελεύθερο παράδεισο. Ταξίδι, που μέσα από τη συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και τις απολύσεις, στοχεύει στην αντιστάθμιση των πόρων που θα χαθούν εξαιτίας προγραμματισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων του κεφαλαίου. «Τα χρήματα του δημοσίου τομέα που θα κατευθυνθούν προς τον ιδιωτικό, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα φέρουν την ανάκαμψη», διατείνεται με θράσος αξιωματούχος της τράπεζας Ulster, ξεχνώντας τα 42 δισ. στερλίνες που έλαβε εσχάτως ως βοήθεια η εν λόγω τράπεζα για να ξελασπώσει. Και λησμονώντας επίσης τα 120 δισ. που χάνονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη φοροδιαφυγή μόνο των μεγάλων εταιριών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, τόσο στην Ιρλανδία, όσο και στην Πορτογαλία και την Ισπανία, στις δυο τελευταίες, με λιγότερα προς το παρόν τραύματα. Στη Ρουμανία οι μισθοί κόπηκαν κατά 25% και οι συντάξεις κατά 15%. Στην Ιταλία οι περικοπές κατά 10% περιορίζονται, λέγεται, στους υψηλόμισθους, ενώ η Γερμανία, παρ’ ότι παρουσιάζει πλεόνασμα προγραμματίζει να ξαποστείλει γύρω στους 10.000 στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

15% Ανεργία προβλέπει η κομισιόν για την Ελλάδα το 2011 με αύξουσα πορεία το 2012!


Σήμα κινδύνου για την απασχόληση εκπέμπει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αντανακλάται στην υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στους κλάδους λιανικής και χονδρικής πώλησης και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περισσότερο από 5%.


Η Ελλάδα θα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μεγαλύτερη ύφεση και το 2011, η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί τον επόμενο χρόνο στο 15% με περαιτέρω επιδείνωση το 2012, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,6% το 2010 θα μειωθεί στο 7,4% το 2011. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ιδιαίτερα δυσοίωνων φθινοπωρινών προβλέψεων, που αφορούν την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2010-2012, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2010 (-4,2% του ΑΕΠ), αλλά και το 2011 (-3%), ενώ φως στην άκρη του τούνελ αναμένεται από το 2012, όταν θα επανεμφανιστεί η ανάκαμψη με +1,1%. Η διαπίστωση είναι μία: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία (-1%) θα είναι οι δύο μόνες χώρες τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» που θα έχουν αρνητική ανάπτυξη το 2011. Ολες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα έχουν εξέλθει από την ύφεση. Με μελανά χρώματα περιγράφεται και η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί από το 12,5% το 2010 στο 15% το 2011, ενώ το 2012 θα φτάσει το ιδιαίτερα ανησυχητικό επίπεδο του 15,2%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (19,2%).
Κόστος εργασίας
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια θα αρχίσουν να αναστρέφονται κατά την υπό εξέταση περίοδο, κυρίως λόγω της ταχύτερης από ό,τι αναμενόταν προσαρμογής της αγοράς εργασίας.
Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα επισπεύσει την πραγματική προσαρμογή των μισθών. Οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, η αναμενόμενη επέκτασή τους στον ιδιωτικό τομέα και οι πρόσφατες συμφωνίες «ήπιων αυξήσεων» του ελάχιστου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αναμένονται να μειώσουν το κόστος εργασίας, μετά από μία μακρά περίοδο υψηλών ρυθμών.
Συρρίκνωση της απασχόλησης
Υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και τις κατασκευές
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αντανακλάται στην υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στους κλάδους λιανικής και χονδρικής πώλησης και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περισσότερο από 5%.
Οι μειωμένες δυνατότητες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως και το πάγωμα των προσλήψεων και οι περικοπές στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια στο δημόσιο τομέα, θα ωθήσουν τον δείκτη ανεργίας περίπου στο 15% για το 2012. Η αρνητική ανάπτυξη της απασχόλησης και η μείωση των μισθών αναμένεται να έχουν σοβαρή επίδραση στα διαθέσιμα εισοδήματα μεσοπρόθεσμα, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την πραγματική ζήτηση.