oaednews

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Οι προτάσεις της OKE για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας

Κείμενο παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία δημοσίευσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).
Σύμφωνα με την ΟΚΕ, "η Ελλάδα και όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πανδημίας, το οποίο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις: στην οικονομία, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται σημαντική ύφεση, στις επιχειρήσεις (αναστολή λειτουργίας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης) και στην αγορά εργασίας, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας".

Πέντε ευρωπαϊκές οικονομίες - 30 εκατ. «επιδοτούμενοι» εργαζόμενοι

Οπως δείχνουν τα στοιχεία των Financial Times, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης τους στα κρατικά σχήματα επιδότησης των μισθών τους, στις 5 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας ή αναστολής των συμβάσεων τους, στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία- που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικών αυτών των χωρών-  είναι ενδεικτικός της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία στην Ευρώπη. Με τα σχήματα επιδοτήσεων που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις ελπίζουν να πείσουν τους εργοδότες να συνεχίσουν να καταβάλουν μισθούς μέχρι να τελειώσει η κρίση, επιτρέποντάς τους, να θέσουν τους υπαλλήλους τους σε αναγκαστική άδεια ή σε μειωμένο ωράριο, όσο αυτές πληρώνουν μέρος των μισθών.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΑΕΔ και super markets απ’ τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους

Την Τρίτη 28 Απρίλη, στο πλαίσιο της ημέρας πανελλαδικής δράσης στους χώρους δουλειάς, μέλη του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ Κέρκυρας και σε αλυσίδες super market του νησιού μας.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος:

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Ψηφιακό σόου - δούλεμα των ανέργων και του ελληνικού λαού έστησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με πρώτο ψάλτη τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.  Σπ. Πρωτοψάλτη.
Σε μια καλά σκηνοθετημένη τηλεδιάσκεψη – παρωδία ενημέρωσης για την παρουσίαση της κυβερνητικής πολιτικής καταπολέμησης δήθεν της ανεργίας, υπήρχαν όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες του ‘‘λιβανίσματος’’:   πρωθιερέας – Κ. Μητσοτάκης,
δεξιός ψάλτης – Σπ. Πρωτοψάλτης, αριστεροί ψάλτες – Δημήτρης και Γιάννης,
διάκονοι – Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος καθώς και διάφοροι κομπάρσοι.