oaednews

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανησυχία ΕΚΤ για την αύξηση της ανεργίας


Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας στην Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στην αγορά εργασίας, που περιλαμβάνουν τη συγκράτηση των μισθών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δελτίο της για το Δεκέμβριο, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι πηγή ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικές πολιτικές για να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση στη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει το δελτίο. Η ΕΚΤ ζητά αλλαγή στις εργασιακές πρακτικές για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
«Πολιτικές που προάγουν τη συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις μισθολογικές ακαμψίες, μαζί με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την προσέγγιση στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι τιμές των κατοικιών, που μειώθηκαν πέρυσι στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο 3%, ενισχύθηκαν φέτος κατά 0,3% και 1,8% στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις επιθεωρήσεις εργασίας η προστασία των εργαζομένων

Βολές κατά Κατσέλη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχρήστος
Ακόµη ως απόδειξη της βαρύτητας των αλλαγών που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις είναι το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση επί των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας µονοπώλησε σχεδόν τησυνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, µε την κ. Κατσέλη να δέχεται τα πυρά των συναδέλφων της, γιατί καλλιέργησε προσδοκίες σε σχέση µε το τελικό αποτέλεσµα, οι οποίες όχι µόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά δηµιουργούν εκ των πραγµάτων µεγάλο πολιτικό θέµα και για την κυβέρνηση. Ο Παν. Μπεγλίτης,ο Α. Λοβέρδος,η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά κυρίως ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησαν κριτική στην Λ. Κατσέλη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το µέγα θέµα των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέκρινε την κ. Κατσέλη διότι είχε δηµιουργήσει την εντύπωση ότι οι αλλαγές θα αφορούσαν προβληµατικές επιχειρήσεις. Τελικά, σηµείωσε, αποδείχθηκε ότι αφορούσαν ολόκληρο τον ιδιωτικό τοµέα, θέτοντας θέµα ενηµέρωσης των µελών της κυβέρνησης, ώστε να µη µένουν ξεκρέµαστα στις τηλεοράσεις. Δεν µπορούµε, είπε, να αλλάζουν τα δεδοµένα και να µην το γνωρίζουµε ή να το πληροφορούµαστε από τις εφηµερίδες. Οι κοινωνικοί εταίροι Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρεµβαίνονταςεπισήµανε ότιµε τις αλλαγές στα εργασιακά γίνεταισηµαντικός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρωνκαι κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνηµα να ανταποκριθεί στην πρόκληση που συνεπάγεται η νέα κατάσταση και να αναζητήσει ένα νέο ρόλο. Ζήτησε δε από την υπουργό Εργασίας να αναβαθµίσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες µε τις αλλαγές αυτές αναλαµβάνουν τη δύσκολη προσπάθεια να προστατεύσουν τους εργαζοµένους. Μεγάλη συζήτηση έγινε στο Υπουργικό Συµβούλιο και για τις απαγορεύσειςστις προσλήψεις προσωπικού και ειδικότερα αν θα ισχύσουν και πού. Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ζήτησε να µη µπουν στο ίδιο τσουβάλι όλα ταυπουργεία, φέρνοντας ως παράδειγµα τις ανάγκες του δικού του υπουργείου, ενώ η υπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου ζήτησε η αναλογία 1 προσλαµβανόµενος προς 5 συνταξιοδοτούµενους να µην ισχύσει όπου οι συνταξιοδοτούµενοι υπερβαίνουν αυτότο ποσοστό, όπως γίνεται για παράδειγµα στον χώρο της εκπαίδευσης. Θέµα σχετικό έβαλε και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Παν. Μπεγλίτης.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4608364

Επίδομα από την Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους ανέργους συμβασιούχους της Ε.Ρ.Τ.

Μετά τα αλλεπάλληλα αιτήματα μελών της Επιτροπής Συμβασιούχων Δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. προς το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α., όλο αυτό το διάστημα που διεκδικούν λύσεις και απαντήσεις για την κατάσταση τους, εγκρίθηκε τελικά η πρόταση τους για έκτακτο βοήθημα προς τους συμβασιούχους δημοσιογράφους της Ε.Ρ.Τ. που είναι μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α..Για να πάρετε το επίδομα θα πρέπει προσκομίσετε άμεσα στη γραμματεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20):- την τελευταία σύμβαση σας στην ΕΡΤ- μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρετε ότι δεν εργάζεστε- έντυπο εφορίας Ε9 - εκκαθαριστικό εφορίας 2010Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. θα εξετάσει - βάσει οικονομικών κριτηρίων - σε ποιούς θα χορηγηθεί το σχετικό επίδομα.Πηγή: http://ertjournalists.wordpress.com

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ -Σιδηροδρομικών



ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ
Η επιλογή της Κυβέρνησης να πάρει οριστικό διαζύγιο από εκείνες τις δυνάμεις που την στήριξαν και την ανέδειξαν είναι κάτι περισσότερο από προφανής.Με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, την περικοπή των Δώρων των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα κάνει ένα ακόμη βήμα προς... αυτή την κατεύθυνση. Συζητά τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ. Στους εργαζόμενους στον ΟΣΕ επιβάλλει μειώσεις τακτικών αποδοχών που φτάνουν το 40% έτσι ώστε η συνολική μείωση των τακτικών αποδοχών από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα να διαμορφωθεί στο 60%!!Η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών δεν είναι διατιθεμένη να βαδίσει στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα αποφάσισε να διακόψει κάθε δεσμό με αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές, στις ηθικές αξίες και στα οράματα της ΠΑΣΚΕ που διαχρονικά υπηρετούμε και που ανέδειξαν το Κίνημά μας πολιτική δύναμη ανατροπής, στηριζόμενοι στις δυνάμεις της εργασίας. Σ’ αυτές τις δυνάμεις απολογούμαστε, μ’ αυτές τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Λούκα Κατσέλη:Μερική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων!!!

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, η κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ότι με τις νέες ρυθμίσεις και την εισαγωγή στο εργατικό δίκαιο της Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας δίνονται κίνητρα για νέες μορφές επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και σωματειακών εκπροσωπήσεων.
«Αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση, δεν αποδυναμώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν γίνεται συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», υποστήριξε η υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι παρά τη φημολογία που προηγήθηκε, απεφεύχθη η πλήρης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Ζητάμε από τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν λύση, να την κοινοποιήσουν στο ΣΕΠΕ και να συνάψουν μία συμφωνία συλλογική. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ισχύει η κλαδική σύμβαση και τα μέρη έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη διαιτησία» εξήγησε η ίδια.
Η υπουργός απέρριψε επίσης τις κριτικές σύμφωνα με τις οποίες οι νέες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Η υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο μείωσης μισθών κάτω από τα 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση αν και επισήμανε πως πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν καταστρατηγήσεις. «Δυστυχώς είναι μία κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε, αλλά υπάρχουν κυρώσεις. Η ρύθμιση όμως που κάνουμε είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση» είπε η υπουργός.

Νέο Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2011?

Η Κομισιόν προαναγγέλλει νέο Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2011

Κοστούμι νέου Μνημονίου ράβει η Κομισιόν, στις εκτιμήσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου που δημοσιεύσε χθες. Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ζητείται μόνον “επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, αλλά προαναγγέλλεται και νέο Μνημόνιο: “Η Κομισιόν συνιστά στην Ελλάδα για τον Μάρτιο του 2011 πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα της τάξης του 5% του ΑΕΠ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ήτοι, θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω 12 δισ. από τις δαπάνες του Δημοσίου...
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστώνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναγνωρίζονται στην κυβέρνηση “γενναίες προσπάθειες” ώς τώρα. Παράλληλα, στο κείμενο προτείνεται το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα.

“Ενισχυμένη μεταρρυθμιστική εντολή”
Στη σχετική έκθεση που εκπόνησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι η εφαρμογή του Μνημονίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ελαφρώς χειρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Όμως, η Κομισιόν θεωρεί πως... τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης: “Δεδομένου ότι η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος”, αναφέρεται στην έκθεση. “Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχυθεί σημαντικά, με στόχο συνολικό ποσό 7 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2013”, σημειώνεται στις προβλέψεις της τρόικας, ενώ, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, η Κομισιόν τον χαρακτηρίζει “εύθραυστο”. “Φαίνεται, όμως, ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά”, συμπληρώνεται.
“Θέλουμε συναίνεση και περισσότερο συντονισμό”
Στην κατακλείδα της αξιολόγησής της, η Κομισιόν ζητεί καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. “Για την επίτευξη των στόχων, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί. Θα απαιτηθεί ακόμη καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση και συναίνεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία”, καταλήγει η Κομισιόν.
Μελιγγώνης Γιώργος
Πηγή: H AYΓΗ http://www.alfavita.gr/artro.php?id=16800

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη εξερχομένη του Υπουργικού Συμβουλίου

Δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ότι θέλει μέσα στην επιχείρηση, αλλά το πως θα προσδιοριστούν οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αυτό είναι το καινούριο στοιχείο στο εργατικό δίκαιο μας που ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις, μέσα στην οικονομία μας.
Δημοσιογράφος: Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που βάζετε στο εργατικό δίκαιο είναι εργοδοτικό δικαίωμα;
Λ. Κατσέλη: Δεν είναι εργοδοτικό δικαίωμα, είναι απόρροια συμφωνίας των δυο μερών εργοδοτών και εργαζομένων, μονομερώς δεν υπάρχει επιχειρησιακή συμφωνία, αλλά τα δυο μέρη από κοινού, θα μπορούν να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ, που απαρτίζεται από κοινωνικούς εταίρους, αιτιολογημένη έκθεση για τους λόγους που οδήγησε αυτή τη συμφωνία.
Δημοσιογράφος: Στην επιχείρηση που δεν ισχύει η επιχειρησιακή;
Λ. Κατσέλη: Θα ισχύει η κλαδική και η επέκταση δεν καταργείται, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν να μην καταργηθεί κάτι πολύ σημαντικό, προστατεύει τις συλλογικές συμβάσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις. Κλαδική σύμβαση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός εκείνων των επιχειρήσεων που έχει συμφωνηθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
Τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και την μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει νόμος από το 1990 είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να αποκτήσουν τη δυναμικότητα, τη μαχητικότητα που πρέπει και να κάτσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν και αυτή είναι η ίδια λογική που διέπει και τις ρυθμίσεις στον ΟΜΕΔ.
Δημοσιογράφος: Πλαφόν στο όριο απολύσεων;
Λ. Κατσέλη: Όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού, είναι στο χέρι εργοδοτών και εργαζομένων να συνάψουν μια συμφωνία και να μπορούν να τη δικαιολογήσουν και δημοσίως.
Δημοσιογράφος : Η τρόικα συμφώνησε;
Λ. Κατσελη: Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τη τρόικα και οι ρυθμίσεις που φέραμε στο Υπουργικό κατατεθήκαν ήδη, ως κατώφλι μπαίνει η εθνική συλλογική σύμβαση και αυτό γίνεται για να μην καταρρεύσει όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας να κρατηθούν οι κλαδικές εκεί που πρέπει, να κρατηθεί η επέκταση και ταυτόχρονα να δοθεί ευελιξία σε μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα μαζί με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Δημοσιογράφος: Το μνημόνιο λέει δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση;
Λ. Κατσέλη: Αν διαβάσετε καλά στο άρθρο 1α μόνο στην περίπτωση ύπαρξης επιχειρησιακών συμβάσεων δεν ισχύει η επέκταση. Όταν δεν υπογραφεί η επιχειρησιακή, ο εργαζόμενος καλύπτεται από την κλαδική.

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοινώνει ότι:
1. Από 14-12-2010 καταβάλλονται στους επιδοτούμενους άνεργους τα δώρα Χριστουγέννων 2010 και προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας που θα καταβάλλονταν κανονικά από 14-12-2010 μέχρι και 02-01-2011.
2. Από 14-12-2010 προπληρώνονται τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 02-01-2011.
3. Από 14-12-2010 καταβάλλονται τα δώρα Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Στις περιπτώσεις των ανωτέρω παροχών 1 και 3 δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του Οργανισμού καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την Διεύθυνση Μηχανογράφησης του Οργανισμού.
Ο έλεγχος της ταυτοπρόσωπης παρουσίας των ανέργων για την τακτική επιδότηση ανεργίας θα γίνει στην αμέσως επόμενη πληρωμή.