oaednews

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΑΔΕΔΥ:Νέα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων

Νέα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, σε άσχετο νομοσχέδιο, τροπολογίες – μέρος των προαπαιτούμενων του 4ου μνημονίου, που ψήφισε πριν από λίγες μέρες, και μάλιστα επί το δυσμενέστερο! Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο για την αλιεία, κατέθεσε και τις παρακάτω τροπολογίες:
  • Αναστέλλει μέχρι και το 2022 κάθε αύξηση στις συντάξεις: Με την τροπολογία αυτή, που «παγώνει» για έξι χρόνια τις συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό τους και τις νέες μειώσεις, η Κυβέρνηση υφαρπάζει περίπου άλλα 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους (επιπλέον των 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019).
  • Παραπέμπει στο αόριστο μέλλον την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και όχι τον Αύγουστο του 2018, όπως είχε ψηφιστεί πριν από λίγες μέρες στο 4ο μνημόνιο.

Το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) από την Ελλάδα της κρί-σης. Αιτίες και συνέπειες για την ελληνική κοινωνία».

 430.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την χώρα  από το 2008

 γράφει ο Γιάννης Βαρελάς

Τα χρόνια της κρίσης
Η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες πέρασαν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και επηρέασαν, σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, στην είδη προβληματική ελληνική οικονομία, ήταν πολύ πιο σοβαρές. Η απουσία μιας συνεπούς κρατικής πολιτικής τις τελευταίες 10ετίες, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα της παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, συντέλεσε στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων αρκετά χρόνια πριν από την εκδήλωση της κρίσης του 2008. Η κρίση βρήκε την χώρα με αρνητικές τιμές στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, στο εξωτερικό ισοζύγιο, στην απασχόληση, αλλά και σε άλλα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη. (Αργείτης Γ. & Νικολαϊδη Μ. 2014)

Στο 22,5% η ανεργία τον Μάρτιο

Ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 22,5%. Aξιόλογη πτώση σημειώθηκε και στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας.


Ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 22,5%δηλαδή 0,4 μονάδες καλύτερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 1,3 μονάδες καλύτερα συγκριτικά με τον Μάρτιο του περσινού έτους.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν στα 3,682 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ελαφρά, φτάνοντας στα 1,068 εκατομμύρια.

ΠΑΜΕ: ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 3.30 μ.μ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 3.30 μ.μ
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ

            Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σαν τον κλέφτη φέρνει αύριο στη Βουλή για να τα ψηφίσει όλα τα σκληρά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης που είναι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης με τροπολογία σε μία σύμβαση για τα ψάρια.
            Μέτρα που θα ρημάξουν ακόμη περισσότερο τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μέτρα όπως :
  • Πάγωμα των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022.
  • Ανατροπές στο Νόμο για την Απεργία και τα συνδικάτα που θα σημαίνει νέα μεγαλύτερα εμπόδια στην δράση τους
  • Παράταση και μετά το 2018 στο Καθεστώς της διάλυσης των ΣΣΕ
  • Μείωση του αφορολόγητου

Ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ - Δείτε την πρόσκληση με τα δικαιολογητικά και όλες τις πληροφορίες.

«Έγκριση Σχεδίου Προκήρυξης για την υποβολή αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών βρεφών -νηπίων, σχολικής περιόδου 2Ο17-2018 και καθορισμού οργανικής δύναμης (δυναμικότητας) των Βρεφ/κών Παιδικών Σταθμών του ΟΑΕΔ.»

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους γονείς - κηδεμόνες που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολ. έτος 2017-2018 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από την Δευτέρα 12-06- 2017 έως και την Παρασκευή 23-06-2017.

Σύνδεση με Κάιρο

Του ανταποκριτή μας στο Κάιρο Γιώργου Χριστοφίδη

Έγκριση πακέτου κονδυλίων κοινωνικής προστασίας από την κυβέρνηση
 

Στις 29 Μαΐου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο δημοσίων κονδυλίων προσεχούς οικονομικού έτους, με στόχο της ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και ασφαλίσεων, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των οικονομικών μεταρρυθμίσεων επί των αδύναμων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.

ΕΣΠΑ: Ξεκινάει ο β κύκλος του προγράμματος επιδότησης σε πτυχιούχους

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει την προκήρυξη του β’ κύκλου της Δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» με προϋπολογισμό 80 εκατ. €.
Η δράση αποτελεί τη συνέχεια του α’ κύκλου και στοχεύει στην ενίσχυση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το επιστημονικό τους αντικείμενο. Στον β’ κύκλο οι ωφελούμενοι διευρύνονται καθώς εκτός από αυτοαπασχολούμενους και ανέργους θα μπορούν να συμμετάσχουν και μισθωτοί πτυχιούχοι.

Ξεκινάει η νέα κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ για 3.494 προσλήψεις

Την έναρξη της υλοποίησης του β’ κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με στόχο να προκύψει οκτάμηνη απασχόληση σε 3.494 ανέργους, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Γιώργου Ιωαννίδη, Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, εντάχθηκε στις 06/06/2017 ο Β΄ κύκλος της Πράξης

ΥΠΔΑ: Αναρτήθηκε το εγχειρίδιο δομημένης συνέντευξης για επιλογή προϊσταμένων

Αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ– Οδηγός για τη διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης», στη διαδρομή www.minadmin.gov.gr – Διοικητική Ανασυγκρότηση – Ανθρώπινο Δυναμικό – Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «το Εγχειρίδιο έχει σκοπό να εξειδικεύσει την περιγραφόμενη από τον ν. 4369/2016 διαδικασία της δομημένης συνέντευξης κατά την επιλογή προϊσταμένων, να παρουσιάσει ορθές πρακτικές και την ακολουθούμενη μεθοδολογία σε συνδυασμό με ανάλογες τεχνικές και παραδείγματα, ώστε να βοηθηθούν στον μέγιστο βαθμό τόσο τα μέλη των αρμοδίων οργάνων για την πραγματοποίηση της συνέντευξης όσο και οι υποψήφιοι.

Επιμόρφωση εργοδοτών εργαζομένων στην άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας (ΦΕΚ)

Δημοσίευτηκε σε ΦΕΚ, η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, που αφορά την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β΄ και Γ΄ κατηγορίας – Προγράμματα 2017.

ΕΛΙΔΕΚ: Υποτροφίες για 500 νέους υποψήφιους διδάκτορες

Τουλάχιστον 500 υποψήφιοι διδάκτορες θα λάβουν υποτροφία για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των 2.114 προτάσεων που εξέδωσε σήμερα το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αξιολογήθηκαν με κριτήριο το επιστημονικό υπόβαθρο και την ικανότητα των υποψηφίων να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διατριβής τους.

Σε διαθεσιμότητα μηχανοδηγός που έβαλε στο τιμόνι του ηλεκτρικού παίκτη του Survivor

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Ορέστης Τσανγκ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο, στο οποίο οδηγούσε τον συρμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.
Το συγκεκριμένο θέμα, όπως ήταν φυσικό, πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η ΣΤΑΣΥ έθεσε σε διαθεσιμότητα την οδηγό που έβαλε τον πρώην παίκτη του Survivor στο τιμόνι του ηλεκτρικού, και έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι διαδικασίες για την πειθαρχική της δίωξη.

Απόφαση σταθμός του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τους συμβασιούχους»

Στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιούνη 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, μετά από παρέμβαση του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων, ενέκρινε  ψήφισμα και αποφάσισε ότι:

Η γραφειοκρατία στη Γεωργία

Η γραφειοκρατία δημιουργεί νεύρα σε πολλούς, ωστόσο, ένας άνδρας δεν άντεξε τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν σε μια δημόσια υπηρεσία στη Γεωργία. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας τον αγνοούσαν και εκείνος αποφάσισε να τους μεταφέρει το πρόβλημά του, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Ενστάσεις από το Ε.Σ. για την παράταση του παγώματος των συντάξεων

Σοβαρές ενστάσεις για την κυβερνητική τροπολογία, που προβλέπει την εκ νέου μετάθεση του παγώματος των μειωμένων συντάξεων έως το 2022, αντί το 2021 που προέβλεπε η αρχική διάταξη του Μαΐου, προβάλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειάς του, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι «ισχύει – και μάλιστα πολλώ μάλλον – η περιληφθείσα στα πρακτικά της δεύτερης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 8ης Μαΐου 2017 επισήμανση ότι η πάροδος τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος (άνω πλέον της πενταετίας) καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του Δημοσίου».

Τι λέει ο ΟΑΕΔ για σποραδική απασχόληση

Δελτίο τύπου ΟΑΕΔ
"Σε σκοπιμότητα ή σε πλημμελή ενημέρωση, μπορεί να αποδώσει κανείς τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι επιδοτούμενοι άνεργοι χάνουν το επίδομα ανεργίας, εφόσον απασχολούνται περιστασιακά (σποραδική απασχόληση).
Η διοίκηση του ΟΑΕΔ με κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαιώνει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή με το νέο νομικό καθεστώς  (άρθρο 92 του νόμου 4461/2017 για την «περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων») διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας – μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης – για όσο διάστημα απομένει, έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας.

Εγκύκλιος Γεροβασίλη: Ζητά περιγράμματα θέσεων εργασίας από τους φορείς (προθεσμίες)

Με εγκύκλιο της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ζητά από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην «κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεως εργασίας», στα πλαίσια της υλοποίησης του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Η υπουργός μετά την κατάρτιση των οργανογραμμάτων, ζητά πλέον από τους φορείς και την κατάρτιση περιγραμμάτων, τονίζοντας στην εγκύκλιο ότι μία από τις προϋποθέσεις για