oaednews

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ψυχαγωγία στο σπίτι: Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, Εκδόσεις, Θεάματα δωρεάν

Μένουμε σπίτι  εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά δεν μένουμε χωρίς ψυχαγωγία.Το ΥΠΠΟΑ συγκέντρωσε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του εξαιρετικές επιλογές για πρόσβαση σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, Εκδόσεις, Θεάματα και ακροάματα που διατίθενται δωρεάν. Επιπλέον, δείτε δημιουργικές δράσεις και προτάσεις ψυχαγωγίας για ενήλικες και παιδιά, για να μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας επιλογές ενώ μένετε ασφαλείς στο σπίτι.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές προσφέροντας τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι τα εκθέματα του Μουσείου.

Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ, Υποβολή αιτήσεων

Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Φοίτησης σε 8 Προπτυχιακά, 1 Ειδικό Πρόγραμμα και 37 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021


4 Σχολές στο
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Προσφορά γνώσεων και δεξιοτήτων σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο σε γνωστικά αντικείμενα των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Εφαρμοσμένων Τεχνών, των Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας καθώς και των Κοινωνικών Επιστημών.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα

Θα μπορούσαν να είναι τα μεγαλύτερα αδέρφια της Γκρέτα Γκέργουιγκ στο «Frances Ha» ή να βρίσκονταν σε μια κοινή παρέα με τις ηρωίδες του «Girls» και του «Sex and the City». Οι πρωταγωνίστριες όμως του παραγνωρισμένου ντεμπούτου της Κλόντια Γουέιλ υπήρξαν προπομπός ενός σινεμά αφιερωμένου στις γυναίκες, οι οποίες ζώντας στο χάος μιας πολύβουης μεγαλούπολης ανακαλύπτουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η πανδημία της ανεργίας και η επερχόμενη κοινωνική σύγκρουση

Σοκ και Δέος προκάλεσαν στην Αμερική τα επίσημα στοιχεία για την εκτίναξη της ανεργίας στην εποχή του κορωνοϊού. Μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες, 9,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, φαινόμενο χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία- στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-8, χάνονταν 800.000 θέσεις εργασίας το μήνα.
Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των ανέργων ενδέχεται να φτάσει μέχρι το απίστευτο ύψος των 47 εκατομμυρίων, δηλαδή το 32% του εργατικού δυναμικού, πολύ περισσότερο και από το ιστορικό ρεκόρ του 23% στην κορύφωση της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.

Επίδομα 800 ευρώ: Νέες ημερομηνίες και διορθώσεις

800 ευρώ: Οι νέες ημερομηνίες υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για τους εργαζόμενους και οι ημερομηνίες πληρωμής των 800 ευρώ, οι ημερομηνίες υποβολής των νέων εντύπων από τις επιχειρήσεις

Σε τρεις φάσεις θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι για την αποζημίωση του ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η τουρκική κοινωνία αντιμετωπίζει ένα θανατηφόρο μίγμα προβλημάτων, κορονοϊού, πείνας, έλλειψης νερού και τροφίμων και ανεργίας.

Σε δεινή πραγματικά θέση ευρίσκεται η τουρκική κοινωνία που αντιμετωπίζει ένα θανατηφόρο μίγμα προβλημάτων, του κορονοϊού, της πείνας, της έλλειψης νερού και τροφίμων καθώς και της ανεργίας, το οποίο είναι άγνωστο το που μπορεί να την οδηγήσει. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 5 εκατομμύρια Τούρκοι έμειναν είτε προσωρινά είτε μόνιμα άνεργοι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19).

Εφιαλτικά τα σενάρια για την ανεργία και στην Ελλάδα, μπορεί να φτάσει πάνω από 21,4%

Αναλυτές υπολογίζουν πως όχι απλώς θα είναι η πρώτη φορά που θα αυξηθεί η ανεργία από το 2013, αλλά και ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν ίσως και κατά πολύ τις 500.000. Για Αρμαγεδδώνα προϊδεάζει το Bloomberg, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έκρηξη ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929
Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για την ανεργία που θα επιφέρει στη χώρα μας η επόμενη ημέρα της πανδημίας, την ίδια στιγμή που το Bloomberg αναφέρεται στη μεγαλύτερη έκρηξη της ανεργίας παγκοσμίως, από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 και μετά!

e-ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την απασχόληση των συνταξιούχων

Η εγκύκλιος διευκρινίζει όσα ορίζει ο νόμος Βρούτση και θα ισχύσει από την 28η Φεβρουαρίου
Δεν υπάρχει δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν ως μισθωτοί.

«Αρνούμαι να πεθάνω στο σπίτι μου»: Η καταγγελία για τον ΕΟΔΥ και η πολυεθνική πίσω από το 1135

Όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στην επιφάνεια για ανειδίκευτους υπαλλήλους call center ιδιωτικής πολυεθνικής χωρίς ιατρικό υπόβαθρο που απαντά τις κλήσεις πολιτών στο 1135 του ΕΟΔΥ και συμβουλεύουν πολίτες να μείνουν σπίτι όπως και να μην εξεταστούν ακόμη και αν τους περιγράφουν ότι έχουν συμπτώματα.
«Αρνούμαι και εγώ και η οικογένειά μου και όλος ο κόσμος να πεθάνουμε στο σπίτι μας ή στην καλύτερη περίπτωση να αρρωστήσουμε χωρίς τεστ και χωρίς ιατρική παρακολούθηση», καταγγέλλει στο documentonews.gr η φαρμακοποιός Κική Καρυδάκη.

Διεύρυνση και Ενίσχυση Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών 8.300 θέσεις με 75% επιδότηση σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε σήμερα την σημαντική αύξηση προσφερόμενων θέσεων εργασίας, την διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση της επιδότησης του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Διευκρινίζουμε ότι το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά την έκδοση ΥΑ. 

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση περιλαμβάνει τις εξής κύριες αλλαγές για την άμεση ενίσχυση και βελτίωση του προγράμματος που είχε καταγράψει μόνο 1.200 προσλήψεις σε 2,5 χρόνια:

Από το «Ωσαννά» στο «Άρον Άρον Σταύρωσον Αυτόν»


Οι χθεσινοί ήρωες του ΕΣΥ, αυτοί που χειροκροτούσαμε στα μπαλκόνια και που τα δελτία ειδήσεων τους αποθέωναν κάθε λεπτό, οι γιατροί,  οι νοσηλευτές, οι διοικητικοί, οι υπάλληλοι καθαριότητας, οι τραυματιοφορείς, αυτοί που έχουν να πάρουν ρεπό ίσως και  πάνω από ένα μήνα, αυτοί λοιπόν είναι καλοί, αλλά μόνο για να μας σώζουν, όχι για να διεκδικούν αυτονόητα δικαιώματα, όχι για να θέτουν ως ειδικοί τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους για το σύστημα υγείας που υπηρετούν και για την πανδημία που αντιμετωπίζουν πρώτα και κύρια αυτοί. 

ΟΤΑΝ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ

-για την κατάσταση στην ACS-
Χιλιάδες συνάδελφοί μας στον κλάδο των ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών καθημερινά δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Μέσα στον κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι και ταυτόχρονα να γίνουν «εστία μετάδοσης» του κορονοϊού, αφού είτε οι διανομείς μεταφέρουν χιλιάδες αποστολές σε αντίστοιχα σημεία, οι διαλογείς τα κατανέμουν σε χώρους που πραγματοποιείται απολύμανση στην καλύτερη των περιπτώσεων μια στο τόσο, οι συνάδελφοι στην εξυπηρέτηση έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο όταν παραλαμβάνουν ή παραδίδουν αποστολές στα γκισέ των καταστημάτων.

Η «σχεδία» της λιακάδας και της φιλαναγνωσίας


 
   Σουλατσάρουμε στην πόλη κάνοντας ορθοπεταλιές, βιώνουμε την απόλαυση στην ανάγνωση, κολλάμε τις ψηφίδες της επανάστασης του 1821, το βλέμμα μας συναντά τον ουμανισμό, υψώνουμε την ασπίδα της ελευθερίας, στριμωχνόμαστε σε ένα «δωμάτιο τσέπης», ονειρευόμαστε ένα μεγαλοπρεπές μπάρμπεκιου στη λιακάδα του «σχεδία home», απευθύνουμε πρόσκληση στην κοινωνία εν μέσω της πανδημίας.

   Όλα αυτά και άλλα πολλά στη (συνδρομητική μόνο, για πρώτη και, ελπίζουμε, για τελευταία φορά) «σχεδία» του Απριλίου 2020 (τεύχος #80).  

Είμαστε χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι άνεργοι, αόρατοι για την κυβέρνηση

Είναι νέοι ηλικίας  22-29 ετών, πτυχιούχοι, οι περισσότεροι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, 5.500 στον αριθμό. Μέχρι πρότινος, εργαζόντουσαν ως συμβασιούχοι στο δημόσιο, του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, που βγήκε το 2018. Ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανακοπεί το brain drain, και να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα, ορισμένοι λίγο πριν, οι υπόλοιποι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να μείνουν εκτός εργασίας. Ο νομοθέτης όμως, δεν τους αντιμετωπίζει ως απολυμένους, επομένως δεν δικαιούνται, ούτε επίδομα ανεργίας, καθώς δεν είχαν την ικανή προϋπηρεσία, ούτε εντάσσονται όμως στους ωφελούμενους του μέτρου για το βοήθημα των 800 ευρώ. Οι επανειλημμένες προσπάθειές τους να εισακουστούν από το Υπουργείο Εργασίας, πέφτουν στο κενό. Τόσο των ίδιων όσο και των συνολικά 800.000 εργαζόμενων της χώρας που είναι στο ίδιο καθεστώς, όπως πχ. οι συμβασιούχοι της Πυρόσβεσης.