oaednews

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κάλεσμα συμμετοχής

Καλούμε όλους τούς συναδέλφους να συμμετάσχουν στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ... Ωρες ψηφοφορίας 8πμ- 5πμ

             ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΝΩΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


                          ΕΚΛΟΓΕΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

                           ΣΤΟ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ  Ο.Α.Ε.Δ


                                                               19/10/2016

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Εν όψει των αυριανών  εκλογών (5/12/2016) για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τα οποία, όπως γνωρίζετε, είναι αρμόδια για μεταθέσεις, μετατάξεις, αναγνώριση προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων, άδεια για εργασία εκτός υπηρεσίας, καθώς και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας:
Ο  Συνταγματικά κατοχυρωμένος (άρθρο 103  παρ. 4) αλλά  ταλαιπωρημένος  θεσμός  των  Υπηρεσιακών  Συμβουλίων  χρειάζεται  εκπροσώπους  με  ήθος,  εντιμότητασταθερότητακαθαρότητα  θέσεων  και  με  βαθύ  το  αίσθημα  δικαίου.

Στο Δημόσιο θα προσληφθούν 1.050 ΑμεΑ

Συνολικά 1.050 προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ προγραμματίζονται από την κυβέρνηση για το 2017, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις ΑμεΑ, που ενσωματώθηκε στον νόμο για την κινητικότητα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα.
Ο αριθμός των 1.050 προσλήψεων αντιστοιχεί στο 15% των 7.000 διορισμών μόνιμου προσωπικού που μπορεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, ο οποίος είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό ατόμων με αναπηρία που προσελήφθησαν στο Δημόσιο από το 1998 έως και το 2016 με τον νόμο 2643/1998.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 18 χρόνια με το θεσμικό πλαίσιο περί προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων υπολογίζεται ότι προσλήφθηκαν από 1.400 έως 1.600 άτομα στο Δημόσιο, στους οποίους περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά. Από το σύνολο των προσλήψεων των 1.600 ατόμων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 είναι άτομα με αναπηρία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 0,25% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφει αναντιστοιχία με βάση την αναλογία των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των πολιτών που υπολογίζονται στο 10% του ενεργού πληθυσμού της χώρας , δηλαδή περίπου 1 εκατ. πολίτες.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο προέβλεπε ποσοστό 5% των θέσεων κάθε προκήρυξης για άτομα ειδικών κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ, όπου απαιτούνταν χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση ειδικών προκηρύξεων, σύσταση επιτροπών για την εξέταση δικαιολογητικών και υπό την προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο από την επόμενη χρονιά προβλέπει ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία και των μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία. Σύμφωνα με τον νόμο για την κινητικότητα, το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μονίμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία.
Ειδικότερα, το 10% των θέσεων θα καλύπτεται από ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και το 5% των θέσεων από μέλη οικογενειών (γονείς, αδέλφια, σύζυγοι, τέκνα) ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω – κατ’ εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% (η άσκηση του δικαιώματος από ένα μέλος της οικογένειας αυτομάτως αποκλείει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας). Απαραίτητη προϋπόθεση, η αναπηρία να έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Συνάντηση
Χθες μέλη από τις Ομοσπονδίες των ΑμεΑ είχαν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Είχε προηγηθεί πορεία περίπου 1.500 ατόμων με αναπηρία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της Εθνικής Ημέρας ΑμεΑ, που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε ότι πέραν της εισαγωγής ποσόστωσης 15% στην κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματά τους στο πλαίσιο διυπουργικής επιτροπής που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό υπό την προεδρία του κ. Βερναρδάκη και στην οποία θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Υγείας Αμ. Ξανθός, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και η αν. υπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.

Νόμος του κράτους η Κινητικότητα στο Δημόσιο –Διαβάστε το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την κινητικότητα, έτσι όπως ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Στις 20 σελίδες του ΦΕΚ περιγράφεται αναλυτικά όλη η διαδικασία, με σκοπό,

Νέο πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κατάρτιση Ειδικού προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας του άρθρου 64 του Ν. 4430/2016.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.