oaednews

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Απέχουν τα δυο σημαντικότερα συνδικάτα

Τα δυο σημαντικότερα γαλλικά συνδικάτα μποϋκοτάρουν τη λεγόμενη Κοινωνική Διάσκεψη, ένα ετήσιο ραντεβού με στόχο την προετοιμασία μέτρων πάταξης της μαζικής ανεργίας. Χαστούκι για τον Βαλς.

Την πολιτική της «άδειας καρέκλας» επέλεξαν τα δυο πιο σημαντικά γαλλικά 


συνδικάτα, το CGT, που πρόσκειται στο ΚΚ και το FO. Και τα δυο αποφάσισαν να 


μη συμμετάσχουν στα επτά στρογγυλά τραπέζια για την απασχόληση που 

οργανώνονται σήμερα στο πλαίσιο της 3ης Κοινωνικής Διάσκεψης. Κατηγορούν 

τον πρωθυπουργό για κατάφωρη περιφρόνηση των εργαζομένων και υποστήριξη 

της εργοδοσίας, με την απόφασή του, μόλις λίγο πριν από τη Διάσκεψη, να 

αναβάλει ορισμένα μέτρα για τα βαρέα επαγγέλματα. Η πρόθεσή του μάλιστα να 

μεταρρυθμίσει και τον Εργατικό Κώδικα ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε το 

ποτήρι». Οι δύο άδειες καρέκλες στη Διάσκεψη θεωρούνται ως «χαστούκι» για 

τον Βαλς και αποδυναμώνουν τον κοινωνικό διάλογο στον οποίο βασίζεται ο 

Ολάντ για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων. Παρ’ όλα αυτά, πέντε άλλα 

«συνεργάσιμα» συνδικάτα συμμετέχουν στις συζητήσεις με την εργοδοσία και 

εννέα αρμόδιους υπουργούς.

Παρέμβαση του Συνηγόρου για τις δυσλειτουργίες στην υλοποίηση προγραμμάτων από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κατά τα τελευταία έτη, διερεύνησε αναφορές πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που υλοποιούνται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Από την εξέταση των αναφορών διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι πολλά ΚΕΚ εμφανίζουν διαχειριστικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, δημιουργώντας μεγάλη επισφάλεια στους συμμετέχοντες σε αυτά.
Η Αρχή με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στις αρχές του 2014, υπέβαλε σειρά προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος και τη διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος κατάρτισης στους δικαιούχους. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Υπουργείο στο έγγραφο αυτό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος μαζικά στην αυριανή 24ωρη απεργία στις 9 Ιουλίου 2014, ενάντια στην αξιολόγηση – λαιμητόμο, στις διαθεσιμότητες – απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στο διάτρητο σύστημα "αξιολόγησης" που προωθεί η Κυβέρνηση, καθώς και στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00πμ.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του Ν. 4250/2014 και έχει προκηρύξει απεργία-αποχή διαρκείας από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτή. Με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι η κυβερνητική μεθόδευση της «αξιολόγησης» συναντά την καθολική άρνηση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο που επιβεβαιώνεται από τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα και αγωνιστική διάθεση συνελεύσεις των εργαζομένων.

Η διάκριση στην ανεργία

Χριστίνα Κοψίνη  

Ούτε ένα σημαντικό μέτρο δεν έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για την ανακούφιση των ανέργων μέσης και μεγάλης ηλικίας. Για το υπουργείο Εργασίας είναι σαν να μην υφίσταται ανεργία των μεσήλικων. Οι ιδιαιτερότητες των ηλικιακών ομάδων χάνονται μέσα σε οριζόντια και γενικά προγράμματα στα οποία χωράνε όλοι και όλα, αφού βασικά κριτήρια παραμένουν η απορροφητικότητα των κονδυλίων και η όπως όπως εκπλήρωση δεσμεύσεων που αναλάβαμε με το μνημόνιο, όπως το κοινωφελές πρόγραμμα, το οποίο, με τον τρόπο που γίνεται, αποτελεί μια συγκεκαλυμμένη μορφή επιδόματος. Ομως το θέμα με την ανεργία της μέσης και τρίτης ηλικίας δεν είναι μόνο κοινωνικό. Είναι και δημοσιονομικό και ασφαλιστικό, αφού όσο πλησιάζει η χώρα προς την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων (baby booming) καθώς (με ή χωρίς κρίση) ολοκληρώνεται ο εργασιακός βίος για τις γενεές που γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964 τόσο θα επηρεάζεται αρνητικά και το έλλειμμα των ταμείων.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΑΔΕΔΥ

Στην άσκηση του ένδικου βοηθήματος της αγωγής, με την οποία αιτείται να αναγνωριστεί η απεργία - αποχή διαρκείας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των Δημοσίων Υπηρεσιών, παράνομη και καταχρηστική, προχώρησε, σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας για την απόφαση επιμερισμού των ποσοστών

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 101 / 8-7–2014
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
Θέμα: «Έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστών για την προσχηματική αξιολόγηση»
Συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε εκδόθηκαν οι αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών από τους Γενικούς Διευθυντές και από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Τώρα μπορεί ο κάθε συνάδελφος να αναγνωρίσει τον εαυτό του στην ανάλογη κλίμακα, τώρα μπορεί ο κάθε συνάδελφος να αναγνωρίσει πρακτικά τις συνέπειες που έχει αυτή η προσχηματική, πελατειακή, υπαλληλοφαγική και προδήλως αντισυνταγματική αξιολόγηση.
Επειδή όμως οι αριθμοί μιλούν καλύτερα και επειδή όλα αυτά που έχουμε επισημάνει κατά καιρούς για την «μεθοδολογία», την έλλειψη κριτηρίων και τους σκοπούς που εξυπηρετεί ένα τέτοιο νομοθέτημα, σας ενημερώνουμε ότι:
Από τον επιμερισμό των ποσοστών που έγινε με απόφαση Διοικητή, προκύπτει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος στην κλίμακα αξιολόγησης από 1 έως και 6 στο Γραφείο και τη διεύθυνση γραμματείας Διοικητή!!!Επομένως αναγκαστικά για να τηρηθεί το ποσοστό του 15% στο σύνολο των υπαλλήλων, οι ανεπαρκείς υπάλληλοι που δεν ( ; ) υπάρχουν στο γραφείο και τη γραμματεία Διοικητή θα «βρεθούν» από άλλες υπηρεσίες…