oaednews

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ




Για τις δημοσιοϋπαλληλικές κινητοποιήσεις


Με τη διοχέτευση μέσω του Τύπου, νέων σεναρίων για το μισθολόγιο στο Δημόσιο, η Κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται για ακόμη μία φορά, αναιρώντας τόσο τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα θιγούν άλλο μισθοί και συντάξεις» όσο και παλαιότερες δηλώσεις Υπουργών ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές». Είναι πλέον πασιφανές ότι προετοιμάζεται νέα άγρια επιδρομή στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Η υπουργός Εργασίας Λ Κατσέλη παρουσίασε το περιφερειακό σχέδιο στήριξης της εργασίας στην Πελοπόννησο με δράσεις που φτάνουν τα 23 εκ. ευρώ



   Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επισκέφθηκε σήμερα την Τρίπολη όπου συνοδευόμενη από το βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τους κοινωνικούς φορείς. Στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης η υπουργός Εργασίας παρουσίασε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την στήριξη της εργασίας στην Πελοπόννησο και υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το οποίο καλύπτει δύο δράσεις για την στήριξη της απασχόλησης με 23 εκ. ευρώ, που θα εκχωρηθούν στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή.

Ο Υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως "δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010"



    «Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010. Έχουμε, βέβαια, ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Αν θα γίνει άμεσα, ή σε μια μεταβατική περίοδο, θα τα δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν», υπογράμμισε ο Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και για το πως θα καλυφθούν, ήταν σαφής: «Ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, στο έλλειμμα μειώσαμε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι έπρεπε στο χρόνο. Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. Πρέπει, προφανώς, να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση, που θα έχει ο προϋπολογισμός. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες τις οποίες θα ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα». 

ΑΠΕ

20,5% Η Ανεργία στην Ισπανία!


Αύξηση κατά 0,8% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 4,33 εκατομμύρια, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 1996 - οπότε υπάρχουν συγκριτικά στατιστικά στοιχεία -  ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας.


Μέσα σε έναν χρόνο, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα κατέγραψε αύξηση κατά 4,01%, ενώ οι δείκτες της ανεργίας αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στον εν λόγω τομέα χάθηκαν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη και, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε., τον Φεβρουάριο έφθασε το 20,5%.