oaednews

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Να επιτραπεί εδώ και τώρα η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση!

 Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Η πανδημία του κορoνοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση για την Ελλάδα. Η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα το «αθωράκιστο» δημόσιο σύστημα υγείας να «γονατίζει», μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων προσλήψεων και της υποχρηματοδότησης που βαίνει περισσότερο μειούμενη το 2021, της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, μέτρων ατομικής προστασίας και κλινών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιες τις εγκληματικές ευθύνες τόσο για το τρόπο που διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας.

Θέσεις και απόψεις των ΙΝΕ & ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας/ επισημάνσεις για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ

 Το Κεφάλαιο Γ του Πρώτου Μέρους αφορά τα Επίπεδα 3 και 4. 

Πριν από τις αναφορές στα βασικά σημεία του Κεφαλαίου, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τη διαχρονική υποστήριξη της ΓΣΕΕ στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ και γενικότερα στο εκπαιδευτικό έργο που επί δεκαετίες προσφέρει ο ΟΑΕΔ στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, όπως άλλωστε ρητά διατυπώθηκε και στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ (3.12.2020). 

Από το 1950, δηλαδή από την εισαγωγή του θεσμού της μαθητείας (α.ν. 1542/1950), έως και σήμερα ο ΟΑΕΔ συμβάλλει για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια στην οικοδόμηση ενός κοινωνικά δίκαιου και επιχειρησιακά αποτελεσματικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, που πρόσφατα μάλιστα επιχειρείται να εμφανιστούν ως καινοτόμες και ως εισαγωγή καλών πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το δυικό σύστημα, υπηρετούνται σταθερά από τον ΟΑΕΔ για περισσότερες από έξι δεκαετίες με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα για τον κόσμο της εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Στη Γνωμοδότησή  της  η  ΓΣΕΒΕΕ  επί του Σχεδίου Νόμου  «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις» αναφέρει για τις σχολές του ΟΑΕΔ τα εξής:

Υποβάθμιση των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ:


 " Η εξίσωση των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ με τις ΕΣΚ είναι σημαντικό λάθος. Η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά σαφή υποβάθμιση των σχολών μαθητείας (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, παρά το γεγονός ότι αφενός είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένο σύστημα ΕΕΚ, αφετέρου το σχετικά μικρό μέγεθός του (περίπου 8000 άτομα) και η ένταξή του στον ΟΑΕΔ δεν δημιουργεί κάποιο γενικότερο πρόβλημα στην συνολική αρχιτεκτονική του συστήματος ΕΕΚ στην Ελλάδα.