oaednews

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ

 Η τοποθέτησή μου στο ΔΣ του ΟΑΕΔ  σε σχέση με τον  προϋπολογισμό

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που έχει κατατεθεί, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Βρισκόμαστε απ ότι φαίνεται μπροστά σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά στον Οργανισμό και στο ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει σε επίπεδο κοινωνίας. Κι ενώ έχει συντελεστεί μια δραματική θεσμική μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ από τη μείωση των εισφορών, ενώ ξεκάθαρα υποβαθμίζονται οι σχολές του ΟΑΕΔ, ενώ βρισκόμαστε, προφανώς, μπροστά σε αλλαγές, σε αρνητικές αλλαγές, σε σχέση με τα επιδόματα  ανεργίας, αλλαγές  που θα αφορούν και το ύψος του επιδόματος και το διάστημα χορήγησης τους, ενώ, λοιπόν όλα αυτά συμβαίνουν εδώ, στο ΔΣ του ΟΑΕΔ , με εξαιρέσεις βεβαίως, συζητάμε εντελώς τυπικά και εντελώς διαχειριστικά και αποδεχόμενοι ό,τι μας πουν, ό,τι μας δώσουν...

Λειτουργούμε με τη λογική "έχουμε έλλειμμα 200 εκ ευρώ το 2020, αλλά είναι σαν να έχουμε πλεόνασμα, έχουμε μείωση των θεσμοθετημένων  πόρων του ΟΑΕΔ κατά 56% αλλά δε βαριέσαι, θα τη βγάλουμε και φέτος, κάτι θα ελεήσει το Υπουργείο". Και για να πάμε και στο επίκαιρο θέμα της ψήφισης του ν/σ του Υπουργείου παιδείας, έχουμε μια ξεκάθαρη υποβάθμιση των σχολών του ΟΑΕΔ από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3, αντί της αναβάθμισης που ζητούν όλοι οι φορείς  και κυρίως η κοινωνία. Την υποβάθμιση των σχολών του ΟΑΕΔ διαπίστωσαν και οι επιστημονικοί συνεργάτες των κοινωνικών φορέων που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της βουλής, τη διαπιστώνουν όλοι, ακόμα καικυβερνητικοί βουλευτές.  Πρόκειται για μια θεσμοθέτηση της υποβάθμισης  και μάλιστα αναδρομική. Έχουμε, δηλαδή, το παράλογο, να έχουν έρθει μαθητές στον ΟΑΕΔ κατόπιν προσκλήσεως για εκπαιδευτικό επίπεδο 4 και να αποφοιτούν με επίπεδο 3, που πέραν του εμπαιγμού για τους χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, υπάρχει  προφανώς και ζήτημα νομιμότητας. Σε σχέση με την προοπτική των σχολών του ΟΑΕΔ και παρά την επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία τους, αν τελικά ψηφιστεί το ν/σ, θα έχουμε πλέον πρόσκληση σε υποεκπαίδευση και πρώιμη ειδίκευση,  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών και των Υπαλλήλων ΟΑΕΔ στις 17 Δεκέμβρη

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

           

            Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και την απεργιακή κινητοποίηση των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στις 17 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στηρίζει τις πολύμορφες δράσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας δράση για την Παιδεία» που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ. για την αυριανή απεργία

 

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.          

                                                                                                                                    16/12/2020                                                                                                                                                                                                                   

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στη αυριανή ΑΠΕΡΓΙΑ που για 1η φορά διοργανώνεται από τις Ομοσπονδίες Υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ. και καλύπτεται από την ΑΔΕΔΥ.

Όλες και όλοι μας δίνουμε τη μάχη για την ΑΠΑΞΙΩΣΗ του κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που με δυο νομοθετήματα της κυβέρνησης, της μείωσης των εισφορών και της υποβάθμισης του συστήματος μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., οδηγεί στη συρρίκνωση του  και τη μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων του σε ιδιωτικούς παρόχους απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ( έκθεση Πισσαρίδη).