oaednews

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

13,30% αύξηση των αναζητούντων εργασία το Νοέμβριο του 2019 σε σχέση με το 2018

Σε 1.018.503 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, άνεργοι αναζητούντες εργασία το Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2018
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία
παρατηρείται:
Αύξηση των ανέργων αναζητούντων εργασία από τον αντίστοιχο μήνα του
προηγούμενου έτους σε 119.538 άτομα και με ποσοστιαία μεταβολή 13,30%.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών στους ανέργους
αναζητούντες εργασία από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους
εμφανίζεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (144,68%).

Κινητικότητα: Τι αλλάζει σε αποσπάσεις και μετατάξεις το 2020

Aλλαγές στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων στον δημόσιο τομέα έχει ήδη φέρει ή δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα κινητικότητας έχουν ήδη ψηφισθεί από την Βουλή και αποτελούν νόμο του κράτους και επομένως, θα εφαρμοστούν από τον α’ κύκλο κινητικότητας του 2019 που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δύο σημαντικές αλλαγές ενσωματώθηκαν στο κατεπείγον πολυνομοσχέδιο που τυπώθηκε προ ημερών σε ΦΕΚ. Αρχικά, η αύξηση του πλαφόν καλυμμένων θέσεων που πρέπει να έχει ένας φορέας προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ένας υπάλληλός του να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία: στον φορέα προέλευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 65% (από 50% που ισχύει σήμερα) καλυμμένες οι θέσεις του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος. Με αυτόν τον τρόπο από τη μία προφυλάσσονται οι φορείς από περαιτέρω υποστελέχωση σε ενδεχόμενο «κύμα φυγής» υπαλλήλων, από την άλλη περιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα έχουν δικαίωμα μετακίνησης. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους χιλιάδες επιτυχόντες του διαγωνισμού 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (κυρίως στην καθαριότητα) στους οποίους δίνεται άμεση δυνατότητα για αμοιβαίες μετατάξεις, καθώς εξαιρούνται από την υποχρέωση συμπλήρωσης διετίας από τον διορισμό τους.

Οι αργίες και τα τριήμερα του 2020

Αναλυτικά:
Πρωτοχρονιά: 1 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη
Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα
Καθαρά Δευτέρα: 2 Μαρτίου του 2020

Βρετανία: Έρευνα αποκαλύπτει το γενικευμένο μισθολογικό χάσμα

έσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες, από την έναρξη του νέου έτους, τα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων εταιρειών της Βρετανίας κέρδισαν ποσά που αντιστοιχούν στον μέσο ετήσιο μισθό των υπαλλήλων τους, ένα γεγονός που καταδεικνύει τις τεράστιες μισθολογικές ανισότητες στη χώρα.
Κατά μέσο όρο, ο γενικός διευθυντής ενός από τους μεγαλύτερους εισηγμένους στο Χρηματιστήριο ομίλους, που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE-100, λαμβάνει αμοιβή 117 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς δύο κέντρων ερευνών, του High Pay Centre και του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).