oaednews

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ανατροπές σε συνδικαλιστικό νόμο, συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία "κρύβει" το Μνημόνιο

του Δημήτρη Κατσαγάνη
Συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, εργατική νομοθεσία και καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας αποτελούν τα  πέντε  πεδία στα οποία πρέπει το Υπ. Εργασίας να φέρει ανατροπές, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών του περασμένου Μαΐου   προβλέπει ότι:
- η απόφαση για απεργία σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει να λαμβάνεται εφόσον υπάρχει απαρτία 50% των μελών του.

Γιατί οι επιστήμονες λένε να παίρνουμε το ποδήλατο για τη δουλειά

Αν κανείς θέλει να ζήσει περισσότερα χρόνια, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο ή για την καρδιά του και επιπλέον να νιώθει πιο ωραία, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να πηγαίνει στη δουλειά του κάθε μέρα με το ποδήλατο.Αυτό είναι το συμπέρασμα για το τι μας προσφέρει το ποδήλατο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Φωτογραφίζοντας την Ανεργία, Πανελλήνιος φωτογραφικός διαφωνισμός από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και την ΕΦΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
&
η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.)
προκηρύσσουν Πανελλήνιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα:
«Φωτογραφίζοντας την Ανεργία»
 Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του ζητήματος της Ανεργίας και η απαίτηση για  άμεσα μέτρα αντιμετώπισής της.
Οι 50 πρώτες, στη σειρά κατάταξης της κριτικής επιτροπής, φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα γίνει τον Δεκέμβριο στον εκθεσιακό χώρο της ΕΦΕ. Επίσης, θα εκδοθεί ψηφιακός και έντυπος κατάλογος .

Νόμιμη η πρόσβαση των εργοδοτών στους υπολογιστές των υπαλλήλων τους!!

Νόμιμη η πρόσβαση των εργοδοτών
στους υπολογιστές των υπαλλήλων τους!!

Αρνητική εξέλιξη για τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων στους χώρους εργασίας!

Ιδού η απόφαση!


Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου (υπ’αριθ. 1/2017 απόφαση Ολομέλειας Αρείου Πάγου), είναι θεμιτό οι εργοδότες να αναζητούν και να χρησιμοποιούν, σε βάρος των εργαζομένων τους, στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των Η/Υ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα σε ποινικές και αστικές δίκες εναντίον τους!!
Ιδού η απόφαση!
Αριθμός 1/2017

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Γιατί οι επιστήμονες λένε «καλύτερα στην ανεργία παρά σε λάθος δουλειά»

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που απασχολούνται σε θέσεις χαμηλής αμοιβής, ή σε άκρως αγχωτικές θέσεις εργασίας, μπορεί να μην έχουν πραγματικά καλύτερη υγεία από όσους παραμένουν άνεργοι.

Μειωμένες έως 30% οι συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου

Τη δραματική μείωση των νέων συντάξεων και ένα αναλογιστικά άδικο νέο σύστημα, όπου όσοι έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές λαμβάνουν τελικά μικρότερες συντάξεις, αποκαλύπτουν οι πρώτες αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Τα στοιχεία από τις αιτήσεις που εκκαθαρίζονται είναι αποκαλυπτικά, καθώς προκύπτουν τουλάχιστον 5 κατηγορίες ασφαλισμένων ως μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Συνολικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

Διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε άνεργους επειδή δεν είχαν πληρώσει εισιτήριο

Πολίτες, άνεργοι, απευθύνθηκαν στην εταιρεία ΟΣΥ ΑΕ (τρόλεϊ και λεωφορεία) του ΟΑΣΑ, ζητώντας, όπως προβλέπει ο νόμος, τη διαγραφή προστίμων που τους επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις τους για μη καταβολή κομίστρου από 2 Ιουλίου 2010 έως και 2 Ιουλίου 2015. Όμως, ακόμη και μετά την πάροδο σχεδόν δύο ετών, δεν έλαβαν οριστική απάντηση.

Ευελιξία», μετανάστευση, ανεργία


Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η βαθμιαία αύξηση της ανεργίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε δυστυχώς, μεταξύ των άλλων, το συμβούλιο αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σ’ ένα περιβάλλον μονεταριστικών και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, στην απόφαση αλλαγής του ορισμού της ανεργίας, υποδεικνύοντας έκτοτε στην Eurostat και στις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών ότι η ενεργή συμμετοχή στην αγορά εργασίας (1 ώρα αντί 15 ώρες που ήταν στον προγενέστερο ορισμό κατά την προηγούμενη εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας εργατικού δυναμικού) θα θεωρείται πλέον ως απασχόληση και όχι ως ανεργία.

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες νέων ανέργων και πρώην εργαζομένων Σ/Μ Λάρισα

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΙΕΑΔ και στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, περιόδου 2014-2020, Έργου με κωδικό: EGF/2015/011 GR/Supermarket Larissa, αναρτήθηκαν οι εξής οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων:
1) για την ένταξη νέων ανέργων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, ηλικίας 15-29 ετών (για τα οριστικά αποτελέσματα πατήστε εδώ: http://www.eiead.gr/publications/docs/oristikos_1529_praksi17.pdf )