oaednews

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη περιμετρικά του Γενικού Νοσοκομείου Λαρισας

 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, Λάρισα 

Τηλέφωνο 2410 250708, FAX 2410 257758

email – ergkelar@otenet.gr

Αρ.Πρωτ : Φ19/1096                                                                                                                   Λάρισα  04/12/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας καταγγέλλει την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη περιμετρικά του ΓΝΛ. Η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμα και αυτή τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα μετρά εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες ασθενείς και διασωληνωμένους αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να υλοποιήσει τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των Υγειονομικών και των άλλων Σωματείων, επιλέγει να τρομοκρατήσει και να καταστείλει οποιαδήποτε λαϊκή αντίδραση. 

Η επιλογή της να «γεμίσει» το ΓΝΛ με αστυνομικούς και με κλούβες των ΜΑΤ αντί να προσλάβει γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό που απαιτείται με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας δείχνει το που θέλει να στοχεύσει. Στο να σταματήσει να υπάρχει και να ακούγεται οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους, τα Σωματεία τους και το λαϊκό κίνημα συνολικότερα. 

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η προσπάθεια φίμωσης, τρομοκράτησης και καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Δεν αναστέλλουμε την δράση μας ούτε τις διεκδικήσεις μας. Θα μας βρίσκουν σταθερά απέναντι τους διεκδικώντας τα σύγχρονες ανάγκες μας. 

  

Η Διοίκηση


Η Θέση της ΓΣΕΕ για τις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3.12.20
Η Αποκατάσταση και Ενίσχυση των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στην Δευτεροβάθμια Τυπική Εκπαίδευση, είναι επιτακτική ανάγκη.

 

Η ΓΣΕΕ διαχρονικά υποστηρίζει την αδιαμφισβήτητη παιδαγωγική και κοινωνική συνεισφορά των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ως βασικού πυλώνα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στην χώρα μας. Ήδη, από την πρώτη ίδρυσή τους το 1952, οι σχολές μαθητείας τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους, συμβάλλοντας στη μείωση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
Στην σχεδόν εβδομηκονταετή πορεία τους, έχουν αναδειχθεί στον εγκυρότερο δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης, έχοντας ως βάση τους το δυικό μοντέλο μάθησης – την εναλλαγή μαθητείας σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης σε περιβάλλον τυπικής μάθησης.

Ο ΣΕΤΕ στηρίζει την αναβάθμιση των σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ και την κατοχύρωση της θέσης τους στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα

Άλος ένας Θεσμικός Κοινωνικός εταίρος του ΟΑΕΔ  στηρίζει με τοποθέτηση  του  στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση την “αναβάθμιση των σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ και την κατοχύρωση της θέσης τους στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα’’

 

“ Σχετικά με τις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, είναι απαραίτητο να τονίσουμε με έμφαση ότι το αίτημα αναβάθμισης των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας αποτελεί κοινή βάση των απόψεων του συνόλου των θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων. Αποτελεί κοινό τόπο άλλωστε, ότι λόγω του δυικού συστήματος εκπαίδευσης, οι ΕΠΑΣ Μαθητείας έχουν πλέον ουσιαστικές και αποτελεσματικές διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες επαγγελματικής εκπαίδευσης .

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μισθό πείνας 200 ευρώ για το 12% των εργαζομένων! – Ύστατη λύση, πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

 Την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη χώρα, περιγράφει ανάγλυφα, νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εισπράττουν μισθό «πείνας» έως 200 ευρώ το μήνα, κατά το β’ τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 12%. Πρόκειται για τεράστια αύξηση αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε προηγούμενη αντίστοιχη καταγραφή ήταν μόλις 1% το αντίστοιχο ποσοστό…

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

 


 

                                                                                                                                                           4 Δεκεμβρίου 2020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εδώ και λίγες μέρες  μέσα από τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση  γίναμε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων που ανέδειξαν στάσεις και συμπεριφορές όλων μας. Κατά γενική ομολογία ο εκπαιδευτικός κλάδος και όχι μόνο αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά στην υποβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Πως συμπυκνώνεται αυτό από τα ψηφίσματα συλλογικών οργάνων των τακτικών, αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών από τις αναρτήσεις στη δημόσια διαβούλευση, στο διαδίκτυο και στα μέσα; Μια είναι η φράση:

“Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ υποβαθμίζονται από το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο επίπεδο 3 της Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης”