oaednews

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας,Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για ασφαλιστικό, συντάξεις & κοινωνικό κράτος

Σημαντικό τμήμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του κατείχαν
οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του για την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τις συντάξεις αλλά και το κοινωνικό κράτος. Όπως, μάλιστα, είπε ο πρωθυπουργός αφενός πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια» και αφετέρου η ανάπτυξη τη χώρας θα στηριχθεί πάνω στην εργασία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι:
-Θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι το 2016 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ
-Θα υπάρξει απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων και όχι καθεστώς υποτέλειας για τους κάτω των 25
-Θα αποκατασταθούν άμεσα οι ελέυθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών
-Θα επανέλθει ο θεσμός της διαιτησίας,

Υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους… και με το νόμο

Έναν νόμο, που θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους να παίρνουν άδειες, ψηφίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς ο λαός της συγκεκριμένης χώρας αρνείται να φύγει από το γραφείο, ακόμα και όταν δικαιούται άδεια.....
Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει την εργασιακή κουλτούρα των Ιαπώνων, το Associated Press μίλησε με μία εκπρόσωπο της γενιάς των εργασιομανών. Η 36χρονη Ερίκο Σεκιγκούτσι δουλεύει πάνω από 14 ώρες την ημέρα για μία εμπορική εταιρεία, με επιπλέον πρωινές συναντήσεις πρωί και υπερωρίες, ενώ την υπόλοιπη μέρα επικοινωνεί διαδικτυακά με τους πελάτες.
Η ίδια χρησιμοποίησε από τις συνολικά 20 πληρωμένες μέρες άδειας που δικαιούται, μόνο τις 8, κι αυτές επειδή είχε αρρωστήσει. «Κανείς άλλος δεν χρησιμοποιεί τις μέρες των διακοπών του», εξηγεί η ίδια, μιλώντας στο Associated Press, σε μία συνέντευξη που χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστεί αρκετές φορές, μέχρι να βρει η ίδια χρόνο να φύγει από το γραφείο της έστω για λίγο.
Η νομοθεσία που θα υποβληθεί κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου για τη διασφάλιση των εργαζομένων, θα καταστήσει νομική ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι του παίρνουν όλες τις ημέρες των διακοπών τους.

Οι ντόπιοι έσωσαν το Μαγαζάκι των μεταναστών στο Ηράκλειο

Ο 39χρονος Αλί Σαντμπα Μοχάμεντ δεν σηκώνει κεφάλι από την ταμειακή του μηχανή. Οι πελάτες έχουν σχηματίσει μια τεράστια ουρά που δεν αδειάζει ούτε μια στιγμή. Έξω, στο δρόμο, τα αδέρφια και οι φίλοι του έχουν στήσει ένα τρικούβερτο γλέντι αλλά εκείνος πουλάει την πραμάτεια του και νομίζεις ότι λίγο θέλει για να βάλει τα κλάματα.

Το Μαγαζάκι της οδού Γιαμπουδή στο Ηράκλειο, το πολύχρωμο παντοπωλείο που μαύρισε πριν από τρεις μήνες από την πυρκαγιά ρατσιστικού μίσουςπου το έκαψε ολοσχερώς, σήμερα βρήκε ξανά τη ζωντάνια και τα χρώματά του, δίνοντας ένα απτό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Οι ιδιοκτήτες του, μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το είχαν δει να φλέγεται απ’ άκρη σ’άκρη και μαζί του να φλέγεται κάθε ελπίδα για το μέλλον τους. Τα κοινωνικά αντανακλαστικά όμως λειτούργησαν υποδειγματικά και δεκάδες κρητικοί ανέλαβαν να το ξαναστήσουν. Ναι, σήμερα ήταν μια πολύ χαρούμενη μέρα για την πόλη! Ο ρατσισμός, το μίσος και η ξενοφοβία υποχώρησαν μπροστά στο θεμελιώδες, την ανθρωπιά. Τρεις μήνες μετά, το Μαγαζάκι σφύζει από ζωή.

Πρόσκληση προς εκπροσώπους ΑΔΕΔΥ, επιτροπών δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Κατρούγκαλου, προς εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, των επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
O Αναπληρωτήs Υπουργόs Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Κατρούγκαλος, προσκαλεί τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα βάσει των εφαρμοστικών νόμων και των αναγκαστικών αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις της νέας Κυβέρνησης για τη διευθέτηση και αποκατάσταση των εργασιακών τους σχέσεων στο Δημόσιο και να συζητήσουμε μαζί τους λεπτομέρειες της εφαρμογής.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο

Λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών στον ΟΑΕΔ

Μετά από μήνες ταλαιπωρίας των μαθητών στη σχολή του ΟΑΕΔ Χανίων – Κ.Ε.Κ. – ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ταυρωνίτη ξεκίνησε η μεταφορά τους, από όλο το Νομό προς τη Σχολή” όπως γνωστοποίησαν με κοινό τους δελτίο τύπου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.
Οι Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, αναφέρουν: “Χαιρόμαστε που ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, μετά την επίσκεψη μας στον Ταυρωνίτη τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου όπου συνομιλήσαμε με μαθητές και καθηγητές και την επιτόπια επίσκεψη μας στην Αθήνα στην έδρα του ΟΑΕΔ την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, συμβάλλαμε στην άμεση 3μηνη προσωρινή λύση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Αποψη: Το εθνικό ζήτημα της ανεργίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΡΑΠΙΔΑΣ*
Η διάγνωση για τα αιτία της ανεργίας, διαρθρωτικής ή κυκλικής, επικαθορίζει και το μείγμα της κατάλληλης δημόσιας πολιτικής για την ανάσχεσή της, δεδομένου ότι στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα η πολυπλοκότητα είναι αυξημένη και δεν πρέπει να προσεγγίζονται μονοδιάστατα και με γραμμικές προσεγγίσεις.

Ως κυκλική ορίζεται η ανεργία η οποία οφείλεται στη μειωμένη συνολική ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών και είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, με συνακόλουθο αποτέλεσμα την αύξηση των απολύσεων και επιπρόσθετα την αδυναμία απορρόφησης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Η διαρθρωτική ανεργία οφείλεται σε παράγοντες που εστιάζονται στην αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων ειδικοτήτων από την πλευρά των εργαζομένων και των ζητούμενων ειδικοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.