oaednews

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.?


Για προσυμφωνημένη κατάσταση προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, αν επιβεβαιωθεί, θα αλλάξει τον εργασιακό χάρτη της χώρας, μιλούν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μια επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ υπήρξε κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον.Τότε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και συμφώνησαν στους όρους και στο επιτόκιο του δανείου, που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.Καταρχάς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων, το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι ισόποσο με 40 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά θα δοθεί σε τουλάχιστον δύο δόσεις. Το επιτόκιο θα είναι 4,4%, αρκετά υψηλό δηλαδή, αν και τόσο προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν για την ευρωπαϊκή βοήθεια που μπλόκαρε η Γερμανία.Σε αντιστάθμισμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μια σειρά από μέτρα που επί της ουσίας θα φέρουν σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, το δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και την υγεία. Όσον αφορά στο τρέχον έτος, το ΔΝΤ φέρεται να μην απαιτεί κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, εκτός από αυτά προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Τα μέτρα: Το Δημόσιο: Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.
Οι συντάξεις: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρης κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.
Η Υγεία: Πλήρης αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ. Αγορά εργασίας: Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμός διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.