Αλλάζουν επαγγελματική κατεύθυνση οι νέοι στην Ελλάδα, αν και θα ήθελαν να ακολουθήσουν άλλο κλάδο. Στρέφονται στον τουρισμό, τη γεωργία και τη ναυτιλία, καθώς και την πληροφορική και τις μεταφορές. Αυτό ελέω κρίσης, διότι διαφορετικά θα προτιμούσαν να σπουδάσουν ιατρική, ψυχολογία, βιολογία, αγγλική φιλολογία, στρατιωτικές σχολές και φυσικοθεραπεία.
Σχεδόν κανείς πάντως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την επαγγελματική αποκατάσταση σε θέσεις του Δημοσίου, ενώ ελάχιστοι πιστεύουν ότι στα επόμενα 6-8 χρόνια, όταν δηλαδή θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, η κατάσταση στη χώρα μας θα έχει βελτιωθεί. Οι 18άρηδες είναι απογοητευμένοι με την κατάσταση στην Ελλάδα και σε ποσοστό που ξεπερνά το 40% δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό χωρίς αυτό να αποτελεί και επιθυμία τους.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα της «γενιάς Κ», όπως την ονόμασαν οι ερευνητές, δηλαδή της γενιάς της κρίσης. Πρόκειται για τα παιδιά τα οποία φέτος έδωσαν Πανελλήνιες, ξεκινώντας τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο το 2010, τη χρονιά που σηματοδοτείται η έναρξη της κρίσης.
Το δείγμα