oaednews

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ


Σχετικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για χρήση των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Κράτους, τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:
Τα χρήματα των Ταμείων είτε πρόκειται για τα διαθέσιμά τους, είτε για τα αποθεματικά τους είτε για οποιαδήποτε άλλα ποσά, είναι «ιερά», καθώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών.
Οι ζημιές που έχουν υποστεί τα Ταμεία, κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας των «εγκληματικών» επιλογών των προηγούμενων Κυβερνήσεων, είναι ανυπολόγιστες και έχουν οδηγήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία στη σημερινή τους δραματική κατάσταση.
Θυμίζουμε:
  • Τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων από το Κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυση των Ταμείων.

To σχέδιο νόμου του Κατρούγκαλου που επαναφέρει τους διαθέσιμους και αλλάζει το πειθαρχικό δίκαιο


Κεφάλαιο Α-1 Εκδημοκρατισμός των σχέσεων κράτους και κοινωνίας\
Αρθρο 1 Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών -Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών
1. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
2. Σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλεται  πολιτική επιστράτευση ή οποιαδήποτε μορφή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας.
 3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Υπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε ανάγκη από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1, εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί ή οι γενικοί γραμματείς περιφερειών να προβαίνουν, με απόφαση τους, σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Η επίταξη πραγματοποιείται με "Φύλλα Επίταξης " που εκδίδονται από τις οικείες αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές και επιδίδονται από όργανα τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
4. Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.Από την επίταξη απαλλάσσονται πρόσωπα που έχουν σωματική  ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον αυτοί πιστοποιούνται με σχετική γνωμάτευση κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.
5. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής του άρθρου αυτού.
6. Οι διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (Α’ 42) και του άρθρου 23 του ν.δ. 17 / 1974 (Α΄236), όπως ισχύουν, καταργούνται.
Άρθρο 2 Συμμετοχή της κοινωνίας στην διαδικασία στελέχωσης ΑΣΕΠ και Συνήγορου του Πολίτη

Ρ. Αντωνοπούλου: 600.000 πολίτες είναι άνεργοι πάνω από 2,5 χρόνια

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

 Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της πολύ υψηλής ανεργίας, υπάρχουν υπάρχουν περίπου 600.000 πολίτες, οι οποίοι ενώ δεν έχουν εργαστεί περισσότερα από δύο έτη, βρίσκονται στην ανεργία το λιγότερο 2,5 χρόνια.

Επίσης, υπάρχουν 350 χιλιάδες νοικοκυριά, στα οποία δεν εργάζεται κανείς και τα 3/4 από αυτούς βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία. Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στην αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για θέματα ανεργίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από τους εργαζόμενους που ασχολούνται με τα προγράμματα απασχόλησης, για την καλύτερη δυνατή προώθησή τους.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


 Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που διοργανώνει η Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη (15-31 Μαρτίου) με σκοπό την ενίσχυση του δικτύου αλληλεγγύης ΗΛΙΟΥ-πόλις για τη στήριξη δεκάδων οικογενειών συμπολιτών μας, η θεατρική Ομάδα του ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ εκτός των λοιπών δράσεων στο χώρο της (κατασκευή πολιτικού στένσιλ, προβολή ταινιών με θέμα την οικονομική κρίση) παρουσιάζει στο Ειδικό Σχολείο (Mνησικλέους & Υδρας, έναντι του Αλσους ΔΗΜ.ΚΙΝΤΗΣ-είσοδος από οδό Υδρας) τις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στις 20,21 & 22 Μαρτίου στις 20:30.Οι ιστορίες αυτές είναι πραγματικές και έχουν επιλεγεί  από τον ιστότοποimerologioanergou.gr
"...Ζωή μου δίνει το χθές που πάλεψα... Ζωή μου δίνει το σήμερα που ζω...Ζωή μου δίνει το αύριο που εγώ ορίζω...γιατί θέλω να ζήσω και όχι να επιζήσω............................."

Ένα αντίο και μια υπόσχεση στο συμφοιτητή μας Βαγγέλη Γιακουμάκη: Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ !

Το Περιοδικό ΑΝΘΡΩΠΟΙ 16/03/2015

Συνήθως δεν αναδημοσιεύουμε αυτούσιες ανακοινώσεις πολιτικών συλλογικοτήτων, όχι για κάποιο φοβερό λόγο (όπως το να θεωρούμε αφελώς ότι κάθε συλλογικότητα «είναι το ίδιο»), αλλά γιατί δεν χρειάζεται για τον τρόπο που θεωρούμε ότι μπορούμε να καλύπτουμε την ύλη μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάνουμε μια εξαίρεση όσον αφορά την είδηση της επιβεβαίωσης του θανάτου του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς η ανακοίνωση μιας φοιτητικής πολιτικής συλλογικότητας, του σχήματος Πρωτοβουλία Αριστερών Φοιτητών (ΕΑΑΚ) της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας θεωρούμε ότι αποτυπώνει το ελάχιστο αναγκαίο που μπορεί να λεχθεί παράλληλα με (και σε διαχωρισμό ίσως από) το αστυνομικό ρεπορτάζ και το κύμα κροκοδείλιων (σε πολλές περιπτώσεις) δακρύων που κατακλύζει τη δημόσια συζήτηση αυτή τη στιγμή:

Ένα αντίο και μια υπόσχεση στο συμφοιτητή μας Βαγγέλη Γιακουμάκη:
 Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ !

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι

Του Γιώργου Μακράκη, 

Κλαυθμοί και οδυρμοί για τον Βαγγέλη, μηνύματα, δάκρυα, αναθέματα , λογύδρια και λόγοι, άλλοι γνήσιοι, άλλοι υποκριτικοί, άλλοι επιφανειακοί, άλλοι πρόσκαιροι, άλλοι κι άλλοι…
Σ’ αυτή την ιστορία πρέπει και να σωπάσουμε και να ψάξουμε και να φωνάξουμε και να κλάψουμε, μα πάνω απ’ όλα να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση όχι μόνο του Βαγγέλη, όχι μόνο των γονιών του Βαγγέλη, αλλά στη θέση όλων των συμφοιτητών και δασκάλων του Βαγγέλη και να αναρωτηθούμε τι θα είχαμε κάνει, πολύ δε περισσότερο τι κάνουμε κάθε μέρα, ως γονείς, ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι που βλέπουμε κάθε μέρα τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα ή που δεν τα βλέπουμε;