oaednews

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΣΕΕ: η ανεργία θα ξεπεράσει το 34% το 2013

H αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, έχει γυρίσει τριάντα τέσσερα χρόνια πίσω, σύμφωνα με σχετική έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που έχουν επιβληθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, βρίσκεται στα επίπεδα του 1978-1979.
Η στατιστική ανεργία, στο τέλος του 2013, προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 28%-29%, ενώ η πραγματική (αν υπολογιστούν οι υποαπασχολούμενοι, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας κλπ), θα ξεπεράσει το 34%, ποσοστό που μας γυρνάει πίσω στα επίπεδα του 1960, όταν οι Έλληνες έφευγαν μετανάστες στη Γερμανία.
Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα στοιχεία που όμως που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα είναι ενδεικτικά της κατάστασης την οποία βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας.
Το χειρότερο είναι ότι η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020, βυθίζοντας σε τέλμα μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων, που θα μείνει στη νεώτερη ιστορία ως η «χαμένη γενιά» των μνημονίων .

Μια ακόμη τραγική διαπίστωση της έκθεσης, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββα Ρομπόλη, είναι ότι από το 2008 και μετά κατέρρευσε απότομα ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Δηλαδή, η Ελλάδα  διαλύθηκε παραγωγικά και τεχνολογικά σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμα και αν υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη, να μην υπάρχει πια η παραγωγική βάση που θα την αξιοποιήσει.
Σε τραγική κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν απορροφήσει σχεδόν το 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν κάθε μήνα τις συντάξεις με εσωτερικό δανεισμό .