oaednews

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Εφαρμογή του Νόμου για νομική υποστήριξη Υπαλλήλων

  Σας Υπενθυμίζουμε ότι έχει ψηφιστεί και ισχύει ο Νόμος  με  αριθμό  4674,

ΦΕΚ A 53 - 11.03.2020 που στο  Άρθρο 52 προβλέπει και ρυθμίζει τη Νομική υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ ως εξής:

«1. Τα υπουργεία, οι ανεξάρτητες αρχές, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του Κράτους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς τους, ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της Υπηρεσίας. Η νομική υποστήριξη αφορά είτε στη νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων από πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με τους προαναφερόμενους φορείς, ανά υπόθεση, είτε στην κάλυψη των εξόδων εκπροσώπησης των ανωτέρω υπαλλήλων διά ή μετά πληρεξούσιου δικηγόρου της επιλογής του υπαλλήλου.

Κρίτων Πιπέρας | Δεν μιλάμε για ανεργία των ξεναγών. Μιλάμε για εξόντωση ενός ολόκληρου κλάδου

 Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Τέλη Ιανουαρίου 2021.
Ανεργία, φόβος, εγκατάλειψη. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί βιώνουμε την τραγικότερη στιγμή της καριέρας μας. Από τον Οκτώβριο του 2019, είμαστε άνεργοι. Ο περιηγητικός τουρισμός βρίσκεται στον πάγο για πάνω από 15 μήνες. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κλειστά επ' αόριστον. Οι ζωές μας βρίσκονται στο πάγο, μαζί με την ίδια μας την ψυχή.

Ο κορονοϊός έκλεψε 3,7 τρισ. από τις τσέπες των εργαζόμενων

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι οι ώρες εργασίας που χάθηκαν το 2020 αντιστοιχούσαν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με συνέπεια τη μείωση κατά 3,7 τρισ. δολάρια του εισοδήματος από εργασία.


Η κρίση του κορονοϊού έχει αποδιοργανώσει τις αγορές εργασίας παγκοσμίως σε πρωτοφανή βαθμό, με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων να χάνουν την απασχόλησή τους ή να εργάζονται λιγότερες ώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Statista που επικαλείται στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). 

Οι αναστολές συμβάσεων λήγουν, η ανεργία «φουντώνει»

 Το μέτρο της σταδιακής υποχώρησης των αναστολών συμβάσεων, αρχίζουν να επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Όσο οι εμβολιασμοί του πληθυσμού προχωρούν, όσο η πανδημία διατηρείται σε «υποφερτά επίπεδα» και όσο η οικονομία σιγά-σιγά «ανοίγει», τόσο οι αναστολές συμβάσεων θα μπαίνουν στο περιθώριο. Στη θέση τους θα αντικατασταθούν, από προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Ήδη ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει διατηρηθεί παρά τη «χαμηλή πτήση» που έχει διανύσει τους τελευταίους μήνες. Στόχος είναι η περαιτέρω στήριξή του, αλλά και όχι μόνο. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θέλουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις να μην απολύσουν προσωπικό, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών σε ένα συντριπτικό, έως και απόλυτο ποσοστό. Άλλωστε, μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να στηρίξουν και τον e-ΕΦΚΑ. Μην ξεχνάμε, ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και το 2020 με τις αναστολές συμβάσεων, αφού το Δημόσιο παρείχε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Έτσι, ο e-ΕΦΚΑ, έλαβε… ανέλπιστα «ζεστό χρήμα» και απέφυγε το κραχ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδ

Συμβασιούχοι-πτυχιούχοι: Επαφή με τον e-ΕΦΚΑ – Μάχη για να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους

 Ο e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας ψάχνουν τρόπους για να «ξεκλειδώσουν» τη διαδικασία απονομής συντάξεων, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό την εβδομάδα που μας πέρασε γνωστοποιήθηκε η τοποθέτηση Project Manager, που μαζί με ειδική Ομάδα Έργου θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Συνήγορος του Πολίτη: Ποια προβλήματα βιώνει η γυναίκα εργαζόμενη, μητέρα και έγκυος

 Μισθολογική ανισότητα, μονομερείς βλαπτικές μεταβολές έως και απολύσεις. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνθήκες «Μεσαίωνα» που βιώνουν πολλές εργαζόμενες μητέρες και έγκυες, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Η καταγραφή τους έχει γίνει από το Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υπάρξει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Καταγγελίες που αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του ΣτΠ, κωδικοποιούνται στα εξής κομβικά προβλήματα:

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: