Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Λ. Κατσέλη: Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα


Τη διαβεβαίωση ότι κανένας άνεργος δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα ανεργίας έδωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, με αφορμή τα περιουσιακά κριτήρια που έθεσε χθες για την καταβολή του επιδόματος ο Ολι Ρεν.
 «Βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας», είπε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μετά από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Απασχόλησης Λάζλο Αντορ.
επίδομα ανεργίας» πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη. Χθες, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, διευκρίνιζε ότι το επίδομα ανεργίας στους ανέργους θα πρέπει να παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους.

Από την πλευρά του ο κ. Αντορ είπε ότι «η γενική αρχή είναι ότι ακόμη και αν κάποια από τα επιδόματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να ευθυγραμμιστούν στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό».
Επίσης, ο Επίτροπος για την απασχόληση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει περαιτέρω υποστήριξη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης και την πάταξη του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Οι καιροί ναι μεν είναι δύσκολοι, αλλά πολλά μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε επιχειρηματικό πνεύμα και θέσεις απασχόλησης» ανέφερε.
Πάντως και χθες απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεσαν βουλευτές μετά από ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Αντορ είπε «υπάρχει γενικότερη αρχή της ΕΕ να μην μένει κανένας άνεργος δίχως επίδομα» και ότι «οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των επιδομάτων είναι στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών».
Για πρόθεση περικοπής του επιδόματος μιλά το ΚΚΕ
«Καθώς η ανεργία καλπάζει η κυβέρνηση και η ΕΕ όχι μόνο αφήνουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους απροστάτευτους, αλλά σχεδιάζουν ακόμα και την περικοπή του πενιχρού επιδόματος ανεργίας που παίρνει μόνο ένα μέρος των ανέργων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να το επιτρέψουν, δεν πρέπει να ανεχθούν να μένουν απροστάτευτοι οι άνεργοι για να ρέουν δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά ταμεία προς τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να αναπτυχθεί πολύμορφη δράση όλων των εργατικών και λαϊκών οργανώσεων για να προστατευθούν οι οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣΗ είδηση σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες ανέργους δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης αφού προέρχεται από τα πλέον αρμόδια χείλη, του κοινοτικού επιτρόπου δηλαδή για οικονομικά θέματα.

Ο Όλι Ρεν ρωτήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή να διευκρινίσει τι σημαίνει η δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ από επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

Ο Φινλανδός επίτροπος απάντησε χωρίς περιστροφές πως από το 2012 θα εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά καθώς θα γίνει έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας.

Δηλαδή για να το πούμε απλά το επίδομα ανεργίας θα το στερηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και θα το δικαιούνται όσοι θα περιλαμβάνονται στα κριτήρια ελάχιστων απαιτούμενων μέσων διαβίωσης.

Συνεπώς θα ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ΟΛΩΝ των ανέργων και από το »κόσκινο» μετά θα περάσουν ελάχιστοι.

Η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί σε σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας δηλώνεται από εργατολόγους. Όπως χαρακτηριστικαναφέρουνά «αν πλέον τα εισοδηματικά δεδομένα αποτελουν το βασικό κριτήριο για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας, είναι βέβαιο ότι ο αριθμος των δικαούχων θα περιοριστεί δραστικά και έτσι το επίδομα ανεργείας θα πάψει να επιτελεί τον ρόλο που έπαιζε σαν παροχή κοινωνικής ασφάλισης, την κάλυψη δηλαδή της απώλειας εισοδήματος λογω της ανεργίας. Ετσι λοιπόν, μια θεσμοθετημένη παροχή που στηρίζεται σε ασφαλιστικές εισφορές με τις οποίοες βαρύνεται και ο εργαζομενος θα καταλήξει ένα βοήθημα προνοιακού τύπου περιορισμένης χρήσης και αξίας. Εχω την αίσθηση ότι οδηγουμαστε σε σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων ανεργείας με τη σημερινή τους μορφή και θα καταλήξουν να αποτελούν προνοιακά βοηθήματα που βέβαια θα τα παίρνουν ελάχιστοι καθώς είναι σίγουρο ότι ελάχιστοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων που θα απαιτούνται.