oaednews

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κυνηγημένος από το ΔΝΤ σε τρεις χώρες

Έμεινε άνεργος σε τρεις χώρες λίγο μετά την εφαρμογή τριών μνημονίων

Ο Λάμπρος Μουστάκης από την αρχή της ζωής του βρίσκεται... κυνηγημένος από το ΔΝΤ και τα μνημόνια!

Ο 52χρονος γεννήθηκε στη Βραζιλία από έλληνες γονείς και έζησε εκεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Σπούδασε και εργάστηκε σαν τεχνικός ελεγκτής ποιότητας κρεάτων. Όταν όμως έφτασε το ΔΝΤ στη χώρα, το 1998, εξωθήθηκε στην ανεργία. 

«Δομική βία» και συνθήκες ζωής

Του Θανάση Αλεξίου*

Συχνά η ανεργία, η φτώχεια, η ανημποριά αποδίδονται στο άτομο. Στο άτομο θα αναζητηθούν επίσης ευθύνες όταν αυτά, στερούμενα τα αναγκαία μέσα και πόρους, θα «επινοήσουν», παρά το αυξημένο ρίσκο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή, τεχνικές επιβίωσης («κλοπή» ηλεκτρικού ρεύματος, καύση μαγκαλιών, «παράνομη» απόσπαση επιδομάτων κ.ά.). Ωστόσο η κατάσταση ανεργίας, η αδυναμία καταβολής του ενοικίου ή πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος πολύ λίγο έχουν να κάνουν με το άτομο και τη θέλησή του. Οι καταστάσεις αυτές έχουν να κάνουν όμως με τη δομή της αγοράς εργασίας που καθιστά το άτομο περιττό και το «ξεβγάζει», αποκλείοντάς το από την πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

Δημόσιο: Συνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο σύμφωνα με το ΣτΕ

Αντίθετα με τα όσα έκρινε για τους ενστόλους και την αντισυνταγματικότητα των περικοπών τους καθώς αποτελούν το σκληρό πυρήνα του κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις περικοπές που έχουν υποστεί άλλες κατηγορίες εργαζόμενων του Δημοσίου, η Ολομέλεια θεωρεί ότι είναι συνταγματικές.

Τρίκαλα: Οικογένεια ζητά ρούχα μέσω αγγελίας



alt

Πολύτεκνη οικογένεια, μέσα αγγελίας της σε τοπική εφημερίδα ζητά οτιδήποτε μπορεί να διαθέσει κάποιος (... κυρίως παπούτσια για τα παιδάκια της!).

Κρούσματα εκμετάλλευσης Ελλήνων από Έλληνες

Πολλοί έλληνες μετανάστες στη Γερμανία είναι δύο φορές θύματα: της κρίσης και της εκμετάλλευσης. Αυτό ισχυει κυρίως για όσους δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά για τη μεγάλη απόφαση και δεν μιλούν γερμανικά.

 Ονομάζονται νέο - μετανάστες για να τους ξεχωρίζει κανείς από τους παλιούς, εκείνους που ήρθαν οργανωμένα στη Γερμανία τις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ήξεραν πριν ξεκινήσουν ότι θα τους περίμενε κάποιος στο σιδηροδρομικό σταθμό για να τους υποδεχτεί, ότι θα είχαν σπίτι, ασφάλεια και πάνω από όλα δουλειά με συγκεκριμένες απολαβές βάσει συμβολαίου.
Οι νέοι μετανάστες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη.

Δημόσιο: παγώνει η αξιολόγηση για να γίνουν οι απολύσεις με το νέο τύπο

- Να σταματήσει η αξιολόγηση με το παλιό σύστημα ζήτησε το υπουργείο

- Αξιολόγηση με το σύστημα που προβλέπει ότι το 15% δεν θα ... περνάει τη βάση

- Αλλαγές με βάση νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στις πρώτες απολύσεις από το Δημόσιο ως το Μάρτιο