oaednews

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Τα ουτοπικά σχέδια του Υπουργείου εργασιας

 Διαβάστε τα ουτοπικά σχέδια του Υπουργείου Εργασιας για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό!!! Να ετοιμάζονται οι συνάδελφοι εργασιακοί σύμβουλοι για υποδείξεις 

Ο κ. Μηταράκης απολύει έγκυες και συνδικαλιστές-Πρωτοφανής αντεργατική απόφαση δικαστηρίου

 «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκτίθεται ηθικά και πολιτικά. Ηθικά γιατί προχωρά στην απόλυση δέκα γυναικών συναδελφισσών από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται σε κύηση ενώ άλλες έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά.  Πολιτικά, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που απολύονται για δεύτερη φορά Πρόεδρος και ιδρυτικά μέλη συνδικαλιστικού οργάνου» λέει στο tvxs η Ειρήνη Ζάννη πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στο Υπουργείο.

Η κ. Ζάννη προσθέτει ακόμα μια επικίνδυνη για τους εργαζόμενους απόφαση δικαστηρίου η οποία ανοίγει την κερκόπορτα για το δικαίωμα της κυβέρνησης να απολύει δημοσίους υπαλλήλους.

«Μετά από δύο δικαστικές νίκες επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των αδίκως απολυμένων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον Μάιο του 2020, το Δεκέμβριο του 2021 δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις επί των αγωγών των 14 συναδέλφων/ισσών που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Ο Πρωτοδίκης που έκρινε τις αγωγές, κατέρριψε την επιχειρηματολογία του Υπουργείου περί «μη παράτασης» των συγκεκριμένων συμβάσεων, μιλώντας για απολύσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο Πρωτοδίκες, δικαίωσε τις συναδέλφισσες μόνο εν μέρει, μη αναγνωρίζοντας την εξόφθαλμη και άνιση μεταχείριση που υπέστησαν οι εν λόγω συναδέλφοι/ισσες έναντι των λοιπών 800 περίπου συμβασιούχων του Υπουργείου, όσον αφορά την μη παράταση των συμβάσεων εργασίας τους το 2020.

Σύστημα Ήλιος: Στο όριο φτώχειας οι νέες κύριες συντάξεις

 Σημαντική υποχώρηση στα επίπεδα του ορίου φτώχειας καταγράφουν οι νέες κύριες συντάξεις που αφορούν ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, αφού είναι κατά μέσο όρο μόλις 652,59 ευρώ! Αυτό είναι το βασικότερο, από τα ευρήματα του συστήματος Ήλιος, που προέρχονται από το σύνολο των συντάξεων που καταβλήθηκαν τον Απρίλιο. Φαίνεται ουσιαστικά το αποτύπωμα «νόμου Κατρούγκαλου» που κράτησε χαμηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και του «νόμου Βρούτση» που δεν φαίνεται να βελτίωσε ικανοποιητικά την τελική εικόνα.