oaednews

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Κοινωφελής Εργασία: Νέος σχεδιασμός για τα προγράμματα -Απάντηση Βρούτση

Τη διαβεβαίωση ότι τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας θα συνεχισθούν «αλλά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό σχεδιασμό», έδωσε μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε ΦΕΚ ο νόμος για το «φακέλωμα» των εργαζομένων

Και επίσημα νόμο του κράτους αποτελεί το «φακέλωμα» των εργαζομένων. Συγκεκριμένα πήρε αριθμό ΦΕΚ ο νόμος Ν.4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις». Ο νόμος ψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.
Στον συγκεκριμένο νόμο και ειδικότερα στο άρθρο 27, με τον τίτλο «Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των σχέσεων απασχόλησης» ουσιαστικά επιτρέπεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, ακόμη και για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (πολιτικά φρονήματα, συνδικαλιστική δράση, θρησκευτικές πεποιθήσεις, βιομετρικά δεδομένα, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή και ποινικές καταδίκες). Μέσω του άρθρου, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΜΕΤΑ η εργοδοσία αποκτά… ανακριτικές ιδιότητες, ενώ διευκολύνεται η διαβίβαση και ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας, στις κατασταλτικές αρχές, εγχώριες και μη, κτλ.
Άρθρο 27