oaednews

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πώς μπορεί να βγει από το αδιέξοδο της ανεργίας η Ελλάδα

Θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές ν’ αυξηθεί και άλλο η ανεργία στην Ελλάδα; Φαίνεται πως ναι. Η προσήλωση της τρόικας στην οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι αταλάντευτη. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε νέο αναπάντεχο ύψος. Σε συνολικό πληθυσμό 9,33 εκατ. ανθρώπων, το 1,3 εκατ. είναι εκτός εργασίας. Η απασχόληση έχει καταρρεύσει υπό το βάρος μέτρων που απαίτησε η τριάδα των δανειστών και στα οποία συναίνεσαν τρεις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Η ύφεση είναι βαθύτερη και πιο μακροχρόνια απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης. Παρά τα συγχαρητήρια που δέχτηκε η Ελλάδα μετά την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων, στην πραγματικότητα η κρίση κλιμακώνεται. Από τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η ανεργία έχει αναδειχτεί η βασική πρόκληση για την Ελλάδα. Υπάρχει λύση, η οποία θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας όταν συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο.

Εφημεριδα Το παρόν

Οριστικά σε ιδιώτες τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θέλει η «τρόικα»
Ποιες εταιρείες διοικούν σήμερα τον Οργανισμό... - Προσωρινά αποφεύχθηκε το λουκέτο στον ΟΑΕΔ 




Σε οργανισμό-«κουφάρι» μετατρέπεται ο ΟΑΕΔ που προς το παρόν δεν «τεμαχίζεται», ωστόσο τα προγράμματα απασχόλησης θα εκτελούνται στο εξής αποκλειστικά από ιδιώτες, μετά από απαίτηση της «τρόικας», όπως προκύπτει και από εσωτερικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ».

Το επόμενο διάστημα για το 2014 και για όλο το 2015 ο 
ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ και, με τις ευλογίες των δανειστών, δύο εταιρείες προβάλλουν ως επικρατέστερες για την εκτέλεσή τους. Η πρώτη είναι η MANPOWER και η δεύτερη η NENOM NETWORK. Ήδη οι συγκεκριμένες εταιρείες, μαζί με την ΜΚΟ PRAKSIS, έχουν αναλάβει από τον περασμένο Ιούλιο την -πιλοτική- εκτέλεση προγράμματος που αφορά 200 πτυχιούχους από τις σχολές μαθητείας του Οργανισμού (ΕΠΑΣ). Μάλιστα, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, μήνυμα απέστειλε ο αναπληρωτής διευθυντής της TASK FORCE στην Ελλάδα J. Luchner, όπως και ο διευθυντής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής D. Eckert, οι οποίοι ενθάρρυναν τη γρήγορη... «στροφή» του Οργανισμού και την ανάγκη εκτέλεσης των προγραμμάτων για ανέργους αποκλειστικά από ιδιώτες.

Καταγγελία για αγγελία πρόσληψης δασκάλου με Voucher

Διακόσια δέκα ευρώ για πεντάωρη και τριακόσια είκοσι για οκτάωρη απασχόληση είναι η αμοιβή των νηπιαγωγών σε πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Εκατοντάδες πτυχιούχοι νηπιαγωγοί που εργάζονται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία αμείβονται με μισθούς πείνας κατά παράβαση του νόμου 682/77, που ορίζει ότι θα πρέπει να αμείβονται «τουλάχιστον» με το μισθό των ομοιόβαθμών τους δημόσιων εκπαιδευτικών.