oaednews

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Επιστολη στον Διοικητη του ΟΑΕΔ για την κατασταση στο ΚΠΑ Λαρισας

 ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                             07/ 10 /2020

ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ 10 

 ΤΚ 41447 ΛΑΡΙΣΑ                                                                       αρ. πρωτ. 146

ΤΗΛ FAX 2410-564501

Τηλ επικοινωνίας: 2431022099

εmail:eyoaedke@oaed.gr                                   

                                                                                      

                                              

 

Κε Διοικητά 


Σας έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένα εγγράφως αλλά και προφορικώς για τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΠΑ της Λάρισας, προβλήματα που  έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του κοινού, στην εικόνα του Οργανισμού μας προς τα έξω, αλλά και στην υγεία των υπαλλήλων της συγκεκριμένης υπηρεσίας. 

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που διαθέτει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για το 2019 αποδεικνύεται ότι το ΚΠΑ της Λάρισας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας λόγω έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας και κατατάσσεται στην πρώτη οχτάδα των πιο επιβαρυμένων ΚΠΑ σε όλη την Ελλάδα. 

Ο μέσος όρος του δείκτη που εμφανίζει τον φόρτο εργασίας για το ΚΠΑ της Λάρισας είναι πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο πανελληνίως

Τα πράγματα όμως για το 2020 δεν είναι ίδια σε σχέση με το 2019, είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα. 

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που εξυπηρετούνται από την υπηρεσία λόγω της κρίσης προφανώς έχει αυξηθεί ( 19.926 εγγεγραμμένοι άνεργοι το 2019, 26.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι για το 2020 ). Ο αριθμός ο φόρτος και ο όγκος των αντικειμένων έχει πολλαπλασιαστεί και σε ότι αφορά τα πάσης φύσεως επιδόματα αλλά και τα προγράμματα απασχόλησης (τα στοιχεία - που αν και τα γνωρίζεται - είναι στη διάθεσης σας). Επιπλέον το διοικητικό βάρος διεκπεραίωσης όλων αυτών των νεότερων ηλεκτρονικών αυτοματοποιημένων διαδικασιών που έχουν εισαχθεί, έχουν επιβαρύνει συνολικά την υπηρεσία όπως και όλες τις άλλες (διαλογή emails κλπ) 

Ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί λόγω:

 -5 άτομα του ειδικού προγράμματος των 5500 ανέργων ΑΕΙ ΤΕΙ αποχώρησαν από την υπηρεσία  όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρατείνει το πρόγραμμα. 

-με απόφαση σας μετακινήθηκαν τρεις υπάλληλοι από το ΚΠΑ της Λάρισας στην Περιφερειακή Διεύθυνση, 

-μία υπάλληλος επίσης με απόφαση σας μετακινήθηκε στην ΕΠΑΣ Λάρισας

-Είχαμε άλλες δύο αποχωρήσεις με διορισμό σε άλλη υπηρεσία και με μετάθεση σε άλλο ΚΠΑ.

- με την κινητικότητα και με συνταξιοδότηση αποχώρησαν 3 υπάλληλοι


Αυτή τη στιγμή σας αναφέρουμε ότι επιπλέον 3 υπάλληλοι απουσιάζουν δικαιολογημένα με άδεια ανατροφής, κλπ.

Το ΚΠΑ της Λάρισας σύνολο δηλαδή σε σχέση με 2019 που το παραλάβατε έχει 14 λιγότερους υπαλλήλους .

Είναι φανερό λοιπόν, ότι ο μειωμένος αριθμός των υπαλλήλων την φετινή χρονιά, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στην υπηρεσία αλλά και του επιπλέον φόρτου εργασίας λόγω αύξησης του όγκου των αντικειμένων μετακυλύει τον μέσο όρο του δείκτη του φόρτου εργασίας για το ΚΠΑ της Λάρισας σε ακόμη χαμηλότερο δυστυχώς επίπεδο. Θα πρέπει επίσης να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ομοσπονδία μας -και έχει την σημασία του - ο μέσος όρος φόρτου εργασίας όλων σχεδόν των υπηρεσιών της περιφέρειάς μας είναι κάτω από τον μέσο όρο του δείκτη φόρτου εργασίας στο σύνολο της χώρας που σημαίνει ότι συνολικά οι υπηρεσίες της περιφέρειάς μας είναι επιβαρυμένες.

Κε Διοικητά, η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας σας απευθύνει ύστατη έκκληση να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα λειτουργικότητας του ΚΠΑ της Λάρισας, προτού το πρόβλημα ενός ΚΠΑ γίνει πρόβλημα λειτουργίας του ΟΑΕΔ γενικά στην Θεσσαλία. Ο Οργανισμός μας κρίνεται από την εφαρμογή των πολιτικών μας και την εφαρμογή των πολιτικών  την υλοποιούν τα ΚΠΑ, αυτά είναι υπεύθυνα για την προς τα έξω εικόνα.

Ενίσχυση λοιπόν τώρα του ΚΠΑ της Λάρισας με προσωπικό.




Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας


Μπαζιάνας Γεώργιος                                                      Μακρή Κλεονίκη

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ Ο Γ.Γ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΔ

 

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 στα πλαίσια της ενημέρωσης που κάνει ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ κ. Τηλιγάδας Κωνσταντίνος σχετικά με τις εξελίξεις στον ΟΑΕΔ, το μέλλον του Οργανισμού και το τέλος της Κοινωνικής Προστασίας.

ΔΤ Εργατικού Κέντρου Πάτρας γαι τη μείωση των εισφορών υπερ ΟΑΕΔ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εκ μέρους της Ομοσπονδίας εκφράστηκε η ανησυχία για την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ και της επιβίωσής του, αναφέροντας αρκετά παραδείγματα απαξίωσης του Οργανισμού.

Ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 3%. Αυτό το ποσοστό σήμερα, θα περικοπεί από την χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, δηλαδή νέα μεγάλη μείωση σε επιδόματα ανεργίας, αλλά και άλλες παροχές προς τους εργαζόμενους.

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

 Μεταφορά των σχολών του ΟΑΕΔ στις περιφέρειες και άλλα παράδοξα                                      που μαρτυρούν το ξήλωμα του Οργανισμού και του κοινωνικού του ρόλου

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του Διοικητή του ΟΑΕΔ,  ο Οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Αντί, λοιπόν, να ενισχυθεί, είδαμε έκπληκτοι ανακοίνωση-πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας για απόσπαση 40 υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, μόνο του ΟΑΕΔ, στο Υπουργείο Εργασίας. 

Έχει κάτι να μας πει ο κ. Διοικητής;  Υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ κυβερνητικών  στελεχών ή υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα;

Καλούμε Διοικητή και Υπουργό να πάρουν πίσω τη σχετική πρόσκληση. 

Στα άλλα νέα της ημέρας, δημοσιεύματα θέλουν ν/σ του ΥΠΕΣ να μεταφέρει τις σχολές του ΟΑΕΔ στις περιφέρειες.  

Επίκειται ν/σ του ΥΠΕΣ;

Το παράδοξο είναι πως στο τελευταίο ΔΣ ο Διοικητής επαιρόταν για τη μεγάλη ζήτηση και αποτελεσματικότητα των σχολών του ΟΑΕΔ. 

Κ. Διοικητά, μιλήστε επιτέλους ειλικρινά και αφήστε τα ΔΤ.

Είστε σε εντεταλμένη υπηρεσία διάλυσης του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει; Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί άλλο ν/σ περίμεναν και άλλο έρχεται

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα των συναδέλφων εκπαιδευτικών σε κοινή συνεδρίαση, προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προβούμε σε κινητοποιήσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε,ενωμένοι και αποφασισμένοι, για να αποτρέψουμε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση του ΟΑΕΔ, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΣ ΟΑΕΔ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ

 

Συναδέλφισσες/οι,

Η παράταξη μας από τον Νοέμβρη του 2018 (4/12/2018) με ανακοινώσεις της επεσήμανε τα αρνητικά μηνύματα του εκλογικού προγράμματος της Ν.Δ., που οδηγούσε στην υποβάθμιση της Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση, γυρίζοντας το ρολόι της «μεταρρύθμισης» στις αποτυχημένες  Σ.Ε.Κ. του 2013. Το επιτελικό κράτος του ΟΑΕΔ  εδώ και ένα χρόνο διαχειρίζεται το θέμα αυτό αποκλειστικά και μόνον επικοινωνιακά. Πως δηλαδή θα σερβιριστεί η υποβάθμιση των σχολών μαθητείας ως αναβάθμιση, πως  ο αναχρονισμός της μεταγυμνασιακής κατάρτισης θα καταστεί ο εκσυγχρονισμός για την απόκτηση δεξιοτήτων της ψηφιακής εποχής. Κοινώς ατελείωτες πομφόλυγες!