oaednews

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Αυξήθηκαν οι άνεργοι στην Κύπρο: Στους 33,394 το πρώτο τρίμηνο του 2023

 Παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 6,8% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 33.394 άτομα (άνδρες 6,3%, γυναίκες 7,3%),  έναντι 31.305 ατόμων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.


Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε το 1ο τρίμηνο του 2023 στο 32,2%, από 34,2% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων συγκεντρώνουν οι Υπηρεσίες με 80,7%.

Συμβασιούχοι Δημοσίου: Ανατροπή στη νομολογία των δικαστηρίων από το Εφετείο της Αθήνας

 Συμβασιούχοι Δημοσίου: Ανατροπή στη νομολογία!

«…μέχρι η Ελλάδα να λάβει επαρκή μέτρα, δηλαδή νέο νόμο,  που να αποτρέπουν την κατάχρηση εις βάρος των συμβασιούχων και να τιμωρούν τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο, τα δικαστήρια οφείλουν να προστατεύουν τους εργαζομένους που διαπιστώνεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αποτελεσματικό μέτρο προστασίας αποτελεί ο αναχαρακτηρισμός της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 ν. 2112/1920, χωρίς να εμποδίζεται η εφαρμογή του από το Σύνταγμα, καθώς δεν αποτελεί μετατροπή αλλά ορθό νομικό χαρακτηρισμό από τα δικαστήρια, ερμηνεία που είχε υιοθετήσει ομόφωνα και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου 18/2006».

Με το παραπάνω σκεπτικό το   Εφετείο της Αθήνας ανατρέπει την ως τώρα νομολογία σε ότι έχει να κάνει με συμβασιούχους του Δημοσίου!

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, – Στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Ιουνίου

 «Τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων διογκώνονται εκθετικά κάθε ημέρα που περνάει, ενώ η εργασιακή υπερεξόντωση των ελάχιστων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες εναπομεινάντων υγειονομικών έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Η υποβάθμιση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ επί δεκαετίες έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός δυστοπικού περιβάλλοντος που έχει αρνητική επίπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023, ΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΑ «GOLDEN BOYS» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 Αρ. Πρωτ.: 149/2023 Αθήνα, 6 Ιουνίου 2023 


 ΔΕΛΤΙΟ  Τ Υ Π Ο Υ 


Παναττική Στάση Εργασίας στον ΕΦΚΑ στις 9 Ιουνίου 2023, ημέρα εκδίκασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής μας κατά του νόμου που εισάγει τα «golden boys» στο δημόσιο.

 Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, εκδικάζεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσφυγή της Ομοσπονδίας μας και της ΑΔΕΔΥ, κατά της προκήρυξης του νόμου 4892/2022, που εισάγει τα golden boys του κ. Χατζηδάκη στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), διαλύοντας την φυσική διοικητική ιεραρχία του φορέα, ενώ εξαιρεί τους υπαλλήλους του από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων κι από τις ρυθμίσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα !!! 

Στήριξη της κινητοποίησης στον ΕΦΚΑ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στήριξη της κινητοποίησης στον ΕΦΚΑ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την ανακοίνωση της ΠΟΣΕ/ΕΦΚΑ, στηρίζει την κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία για την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, ώρα 8:30πμ, στο χώρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49 Αθήνα).