oaednews

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΣτΕ: Πρώτη προσφυγή δικαστή κατά των μειώσεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε η πρώτη αγωγή δικαστή με την οποία ζητάει να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) ως προς το σκέλος που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο. Δηλαδή την τμηματική επιστροφή των επιπλέων πόσων που έλαβαν από την 1.8.2012 μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους, λόγω της αναδρομικής μείωσης των αποδοχών και των συντάξεών τους.

H ξυλόσομπα και το Apple


 

της Άννας Κουρουπού 
 Με καμάρι και συνάμα απόγνωση κοιτώ το νέο μου απόκτημα, μια ξυλόσομπα που δεσπόζει στο κέντρο του σαλονιού μου. Πως παντρεύονται αυτά τα δυο μαζί;

Καλπάζει η μαύρη εργασία στην Ελλάδα

Σε δυσθεώρητα ύψη ανήλθε η μαύρη εργασία στη χώρα μας για το 2012 αγγίζοντας το 35%, όπως ανακοίνωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών

ΣΤΗΝ υλοποίηση προγράμματος για την επιχορήγηση 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών, προχωρά η κυβέρνηση με την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Προκήρυξη του Προγράμματος των ΠΕΠ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις




Μετά από συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τις Περιφέρειες, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και  Υπηρεσιών, ύψους 456 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προκηρυχθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Απολύσεις που πρέπει να γίνουν

Στο Δημόσιο δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Τουλάχιστον σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υιοθετήσει η τρικομματική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.
Αυτό παρά το ότι οι «κρυφές δημοσκοπήσεις» -αυτές που παραγγέλνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την εκάστοτε κυβέρνηση, για να γνωρίζει πού πάει το πράγμα και τι θέλει ο λαός- έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες, ότι η κοινή γνώμη σε γενικές γραμμές ήθελε την «κεφαλή» των δημοσίων υπαλλήλων «επί πίνακι».

Στο φως το «πάρτι» με τα ενοίκια που το κράτος πληρώνει για κτίρια


Aπίστευτη σπατάλη, με υπέρογκες και στις περισσότερες περιπτώσεις αδικαιολόγητες, δαπάνες παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια γύρω από τις ενοικιάσεις ακινήτων προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης, με περισσότερα από 75.000 ακίνητα μεγάλης αξίας, δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μισθώνει κτίρια για υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, εφορίες, αστυνομικά τμήματα, περιφέρειες, δικαστήρια κ.λπ.

Νέος γύρος απολύσεων στο Δημόσιο το 2014



Ακούγοντας κανείς τους επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να περιγράφουν την πορεία του εγχειρήματος της διαθεσιμότητας και της επιχείρησης για δραστική μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο, θα υπέθετε ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως απλή διαδικασία και αυτό γιατί αφενός ο αριθμός μειώνεται με τις μαζικές αποχωρήσεις και αφετέρου γιατί όσοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα επανατοποθετούνται σε νέες θέσεις και μάλιστα εντός ενός μηνός. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Στο Πέραμα δεν κλαίνε… παλεύουν


«Το κέρατό τους το βερνικωμένο! Ακούς εκεί! Μα ούτε παιδιά να μην σας αφήνουν να κάνετε! Το κέρατό τους!» Η κυρία Αγγέλα είναι 80 χρόνων και πολύ θυμωμένη. Μεγάλωσε τρία παιδιά και έχει κάμποσα εγγόνια, αλλά κανένα δισέγγονο.

Χωρίς χαράτσι το πρόγραμμα «Αριάδνη»


Χωρίς τελικά κόστος για τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με αυτά που προωθούσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, θα ισχύσει πιλοτικά από την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα «Αριάδνη».

Τους… βάζουν το λάδι











Στη μνημονιακή Ελλάδα το λάδι για χιλιάδες άνεργους, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, έχει γίνει είδος πολυτελείας. Στο Πέραμα διατέθηκαν το Σάββατο 500 κιλά λάδι από τους ελαιοπαραγωγούς της Καλαμάτας σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.

Η ανεργία πλήττει τους ναυτικούς


Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται πλέον και οι ναυτικοί, ενώ το πρόβλημα πλήττει σοβαρά τον τελευταίο χρόνο και τους αξιωματικούς. Παράλληλα όμως σημαντικές ανατροπές πρόκειται να σημειωθούν το 2013 στον τομέα της ναυτικής εργασίας, καθώς στην ήδη αυξημένη ανεργία αναμένεται να προστεθούν νέες πολύ χαμηλές αποδοχές τουλάχιστον για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας και των σκαφών αναψυχής.