oaednews

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                18 Νοεμβρίου 2020

 

Γνωρίζουμε ότι στην 1η φάση αναστολής λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και της Πρακτικής Άσκησης ο ΟΑΕΔ ανέλαβε να καλύψει το 100% της αποζημίωσης των μαθητευομένων που είχαν συμβάσεις εργασίας με επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνονταν στην Π.Ν.Π. της 30/3/2020 που κυρώθηκε στο άρθρο 1 του νόμου 4684/2020 (ΦΕΚ 86/Α΄/25-4-2020) ως εξής:

«Η αποζημίωση για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο συμβάσεων μαθητείας καταβάλλεται στους μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας και των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ βάσει των ημερομισθίων που ορίζει η σύμβαση και για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων. Τo ποσό που αντιστοιχεί στην αποζημίωση της πρακτικής άσκησης καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ, από εθνικούς ή άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του ποσού που οφείλει να καταβάλει ο εργοδότης και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων.»

Εκτιμούμε ότι η διάταξη έχει γενικό χαρακτήρα και δεν αναφέρεται σε χρονικά διαστήματα. Καλούμε τη Διοίκηση να ξεκινήσει άμεσατη διαδικασία καταβολής αμοιβών των μαθητών που είχαν ενεργές συμβάσεις μέχρι και την 9/11/2020 ημέρα προληπτικής αναστολής της λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και της Πρακτικής Άσκησης είτε αξιοποιώντας την ανωτέρω διάταξη, είτε με νομοθετική παρέμβαση.

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για δωρεάν πρόσβαση ανέργων στην πλατφόρμα εκπαίδευσης του Coursera

 

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για δωρεάν πρόσβαση

50.000 ανέργων στην πλατφόρμα εκπαίδευσης του Coursera

 

Από σήμερα, Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου και ώρα 16:00 ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για δωρεάν πρόσβαση 50.000 ανέργων σε διαδικτυακά μαθήματα διαφορετικών θεματικών ενοτήτων και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του ΟΑΕΔ με το Coursera.

 

Οι ενδιαφερόμενοι εγγεγραμμένοι άνεργοι, που διαθέτουν ενεργό δελτίο ανεργίας κατά την ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων καλούνται να υποβάλουν, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, αίτηση συμμετοχής, έως και την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 ή έως τη συμπλήρωση των 50.000 προσφερόμενων θέσεων.

 

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: