oaednews

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Τα δύο τελευταία χρόνια σε 235 Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης λειτουργούν δωρεάν χιλιάδες τμήματα μάθησης σε περισσότερα από 100 διαθέσιμα προγράμματα, που συνδέονται με τις ανάγκες της σύγχρονής κοινωνίας, όπως ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα και ποιοτικός ελεύθερος χρόνος κ.α., με 250 χιλιάδες εκπαιδευόμενους να ωφελούνται σε περίοδο οικονομικής κρίσης από τη δωρεάν, δημόσια εκπαίδευση. 

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
Επίσης καθορίζονται ως ημέρες ελεύθερης εισόδου η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, οι επετειακές και βάσει διεθνών συμβάσεων ημερομηνίες – η 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), η 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους) -, και η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).
ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ από την καταβολή αντιτίμου εισόδου οι κάτωθι:
α) οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας.

Δείτε όλη την εγκύκλιο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Την εγκύκλιο για το μισθολόγιο στο δημόσιο ανήρτησε στη Διαύγεια το υπουργείο Οικονομικών. Εκεί περιγράφονται οι αλλαγές που προωθούνται, όπως η αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο που επέφερε ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο.

Συμφωνία υπουργών για να να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Μετά από συμφωνία των υπουργών Παιδείας και Εργασίας, πρόκειται να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ενταγμένες στην ανώτερη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Τη δήλωση αυτή έκανε, εγγράφως, στη Βουλή η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ουρανία Αντωνοπούλου, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Β. Κεγκέρογλου.

Η θέση της Ομοσπονδίας σχετικά με την Υποχρεωτική εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω e-services ή ΚΕΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Αρ. Πρωτ. 209 / 8 -1 – 2016
Προς την Διοικήτρια ΟΑΕΔ
κ. Καραμεσίνη Μαρία

Θέμα: «Υποχρεωτική ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών»
Κύρια Διοικήτρια,
Με δεδομένη τη μετάβαση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών από την 4η Ιανουαρίου 2016 και την εμπειρία που αποκτήθηκε στο σύντομο αλλά κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα, έχουμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Η μεταφορά αποκλειστικά στα ΚΕΠ ή μέσω e-services των ακόλουθων παροχών:
• ΕΠΙΔΟΜΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΣΠΑ)
• ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
• ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
• ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
• ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
• ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
• ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
• ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
δημιουργεί, κατά κοινή ομολογία των συναδέλφων χειριστών των σχετικών παροχών, πρόσθετη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος τόσο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ όσο και στους υπαλλήλους των ΚΠΑ, καθώς υποβάλλονται πολλαπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με τους τελικούς δικαιούχους με αποτέλεσμα την έκδοση σειράς αρνητικών αποφάσεων και πρωτοκολλημένων άχρηστων εγγράφων. 
Μέχρι τώρα οι αιτήσεις υποβάλλονταν στα  ΚΠΑ, όπου έμπειροι υπάλληλοι ενημέρωναν πρωτογενώς τους συναλλασσόμενους πολίτες για τη δυνατότητα ή μη να λάβουν τα σχετικά επιδόματα και ως εκ τούτου ο αριθμός των αιτήσεων ήταν σχεδόν ισάριθμος με τις θετικές αποφάσεις.

Στη βουλή το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων ΟΑΕΔ και στα ΚΕΠ

Προβλήματα στα ΚΕΠ έφεραν οι διαδικασίες του ΟΑΕΔ  Έντονα προβλήματα έχουν προκύψει στην εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ, μετά την ένταξη σε αυτά νέων διαδικασιών, αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τη Βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Άννα Καραμανλή, η οποία κατέθεσε σχετική ερώτησή προς το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.Όπως επισημαίνει η κ. Καραμανλή, η διεκπεραίωση των δημοφιλέστερων διαδικασιών του ΟΑΕΔ μέσω ΚΕΠ, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά των “ουρών” του ΟΑΕΔ στα ΚΕΠ, μετατρέποντας τον πλέον επιτυχημένο θεσμό της Δημόσιας Διοίκησης σε μία ακόμη εστία γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας των πολιτών. 

Όπως υπογραμμίζει η Βουλευτής Β’ Αθηνών , οι πολίτες για τις συγκεκριμένες διαδικασίες εξυπηρετούνται πλέον αποκλειστικά από τα ΚΕΠ, παρά το γεγονός ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση προέβλεπε ότι αυτά θα λειτουργούν επικουρικά προς τον ΟΑΕΔ. 

Στη μέγγενη των περικοπών και το Τουρισμός για Όλους

Στη μέγγενη των περικοπών και το Τουρισμός για Όλους του ΕΟΤ Για ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ, «Τουρισμός για Όλους» είχε αναφερθεί η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Αυτό όμως που προκύπτει από τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ για το 2016 μόνο για ενίσχυση δεν μπορούμε να μιλάμε.