oaednews

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η διάταξη για παρουσία εισαγγελέα σε διαδηλώσεις

  “Κόκκινο” ανάβει ο Άρειος Πάγος για την παρουσία εισαγγελέα σε συγκεντρώσεις με αποφασιστικό λόγο για τη διάλυσή τους. Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος και ειδικά ο αντεισαγγελέας Δ. Παπαγεωργίου κάνει λόγο σε γνωμοδότησή του για αντισυνταγματικότητα της διάταξης που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με αποφασιστικό λόγο για τη διάλυσή τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην γνωμοδότησή του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, η σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα που κρίνεται αναγκαία από το νόμο, για την απόφαση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής περί της διάλυσης της συνάθροισης, αποτελεί διοικητική πράξη.

Σύμφωνα, όμως, με το άρθρο 89 του Συντάγματος η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην γνωμοδότηση του ο κ. Παπαγεωργίου. Υπό τα δεδομένα αυτά, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προτείνει τη μετατροπή ή “θεραπεία” της επίμαχης διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις (Ν.4703/2020).

Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου απευθύνεται στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας και φέρει ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2020. Εκδόθηκε κατόπιν σχετικού ερωτήματος που υπέβαλλε στον Άρειο Πάγο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η παροχή απλήρωτης εργασία καταπατά κάθε έννοια δικαιωμάτων του εργαζομένου

 Για «οπισθοδρόμηση» και «κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασίας» την οποία επιχειρεί να πετύχει η Κυβέρνηση προωθώντας για ψήφιση και έγκριση στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση στις επιχειρήσεις π, έκανε λόγο η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κα Έφη Αχτζιόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, τη Τρίτη.

Η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι :«H κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης. Μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση».