oaednews

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα

 Χριστίνα Κοψίνη

Ενώ η κυβέρνηση αναζητεί μέσω του νέου εργασιακού, τρόπους για να μην κάνουν προσλήψεις οι επιχειρήσεις και να αξιοποιήσουν με ατομικές συμβάσεις -με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και 10ωρα για τις περιόδους που έχουν αυξημένη παραγωγή- το ήδη υφιστάμενο ή και λιγότερο προσωπικό τους, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας είναι ήδη εμφανής. Και όχι μόνο γιατί η Ελλάδα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ILO, έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάλυση στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αναγκαστική λόγω της πανδημίας μείωση των ωρών εργασίας στην οποία υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ισοδύναμη με την απώλεια 492,9 χιλ. θέσεων πλήρους απασχόλησης

Ανακοίνωση συμβασιούχων υπαλλήλων καθαριότητας ΟΑΕΔ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο1

      22.4.2021

   Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

       Όλες και όλοι εμείς οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των κτιριακών υποδομών του ΟΑΕΔ, που προσληφθήκαμε με την υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 1Α/2019 προκήρυξη πρόσληψης εποχικού προσωπικού,με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συντονίζουμε τη δράση μας και διεκδικούμε την αυτονόητη επέκταση των συμβάσεών μας για τέσσερις (4) επιπλέον μήνες, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 2ας Ιουλίου 2021 όπου λήγουν οι συμβάσεις μας.

       Το αίτημα μας είναι δίκαιο και νόμιμο, αφού ο ΟΑΕΔ προέβη στην πρόσληψή μας στη βάση προκήρυξης για  Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, συνολικά πεντακοσίων (500) ατόμων τετράωρης απασχόλησης 24/μηνης διάρκειας και όχι 20μηνης που εν τέλει -λόγω διοικητικών ολιγωριών- κληθήκαμε να εργαστούμε.

Από 26/4 η υποβολή αιτήσεων για κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

 Ξεκινά τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 08:00, η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων της Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις και των παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα έτους 2021. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 8 Μαΐου και ώρα 23:59.


Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2021 έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι 70.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 35.000.000 €.

ΕΦΚΑ: Έδιωξαν τους νέους πτυχιούχους και καλούν τώρα συνταξιούχους και ιδιώτες για την έκδοση αποφάσεων

 "Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει την πρόσκληση απασχόλησης με καθεστώς σύμβασης έργου συνολικά εκατό (100) συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ και του Δημοσίου" 

Πριν λίγο καιρό απομακρύνθηκαν από το δημόσιο τομέα και από τον ΕΦΚΑ και από τον ΟΑΕΔ εργαζόμενοι με το πρόγραμμα των νέων πτυχιούχων. Ένα ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό πρόγραμμα 5500 χιλιάδων νέων, που  έδινε ελπίδες στους νέους  σε μια δύσκολη περίοδο. Ένα πρόγραμμα που κράτησε τους νέους στην χώρα,  αλλά και που βοήθησε κατά κοινή ομολογία τις αποδεκατισμένες δημόσιες υπηρεσίες. 

Στον ΕΦΚΑ συγκεκριμένα υπηρετούσαν 700 νέοι πτυχιούχοι οι οποίοι απολύθηκαν. Ο ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, το ίδιο και ο ΟΑΕΔ.

 Τώρα ο ΕΦΚΑ βάζει λογιστές, δικηγόρους και συνταξιούχους να εκδώσουν αποφάσεις  συνταξιοδότησης με τεράστιο κόστος προφανώς αλλά και με 700 άνεργους πτυχιούχους.