oaednews

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Οι εργαζόμενοι στο Hot-spot ζητούν ανανέωση των συμβάσεων τους

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας έξω από το Χοτ-σποτ. Η επιτροπή διεκδίκησε την ανανέωση των συμβάσεων, κάτι που ο συντονιστής της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Ε», δεν το θεωρεί εφικτό -εκτός ίσως μιας δίμηνης παράτασης και μέχρι να υπάρξουν νέες προκηρύξεις.
Τη στήριξη τους και την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με αντιπροσωπείες τους: το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στο 55,1% εκτινάχθηκε μέσα στην κρίση, η φτώχια στα παιδιά

1 στα 2 δεν έχει τα απολύτως απαραίτητα για την διαβίωσή του!
Στην εξαθλίωση ζουν τα παιδιά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η UNICEF, αξιοποιώντας τα δεδομένα των πιο πρόσφατων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (2009-2015), χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η καταγραφή μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ελλάδα, που ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 έως το 2014, με βάση το δείκτη της σχετικής φτώχειας.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014.

Μια θέση προϊσταμένου

Προκηρύσσει την πλήρωση μιας θέσης προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, με απόσπαση υπηρετούντων στον δημόσιο τομέα, διάρκειας τριών ετών, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (εφεξής «Α.ΔΙ.Π.»).

Γραφείο Επιχειρηματικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης και ΚΕΠ Υγείας στο Δ. Αρταίων

Δυο νέες πολύ σημαντικές δομές εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος Αρταίων. Πρόκειται για το Γραφείο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, της Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης και για το ΚΕΠ Υγείας, που στόχο έχουν την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών πάνω σε θέματα εύρεσης εργασίας, επιχειρηματικότητας και βέβαια πάνω σε θέματα υγείας.

Νέα Διάκριση μαθήτριας από ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ. Αυτή τη φορά στην ΕΠΑΣ Βόλου σε διαγωνισμό σκίτσου

Tο Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου/Πανεπιστήμιο Πατρών και η Educartoon, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και τη διασπορά, διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τον μαθητικό διαγωνισμό σκίτσου με τίτλο «Ο πλανήτης του άλλου πλανήτης όλων μας».
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας 2016 που έχει τίτλο «Ζώντας μαζί σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες: Σεβασμός, διάλογος, αλληλεπίδραση» και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας καθώς και των σχολείων της Ομογένειας.

ΑΠΘ: Δωρεάν εργαστήρια βιολογικής γεωργίας για ανέργους

Εργαστήριο εκπαίδευσης στη βιολογική γεωργία διοργανώνεται στους χώρους του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος από την Κοσμητεία της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας.

Προσλήψεις 50 ατόμων στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης ανακοινώνει την πρόσληψη 50 ατόμων (ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας) με σύμβαση ΙΔΟΧ για 8 μήνες για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών.

ΠΟΕ ΟΤΑ:"Οι 7 λόγοι που πρέπει να απέχουν από την αξιολόγηση οι Δημοτικοί Υπάλληλοι"

Τους 7 λόγους, που οι Δημοτικοί Υπάλληλοι “πρέπει” να απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α
Συγκεκριμένα,
Παρά τις αντιδράσεις, που έχουν εκφραστεί για τον νέο τρόπο «αξιολόγησης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ψηφίστηκε με το Ν.4369/2016, η κυβέρνηση εμμένει σε ένα σύστημα, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω των ιδιαιτεροτήτων στις αρμοδιότητες και στην λειτουργία του χώρου της Αυτοδιοίκησης.  Η προτεινόμενη «αξιολόγηση» σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την επαγγελματική και επιστημονική στήριξη των εργαζομένων για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη, ιδιαίτερα στις εποχές των μνημονίων και της οικονομικής εξαθλίωσης, αλλά ούτε και στην υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την υπ΄ αριθμ.: 22480/8-6-2016 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συστάθηκε Ομάδα Εργασίας που αφορούσε στην εξειδίκευση της εφαρμογής του Ν.4369/2016 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά αναγνωρίστηκε η ανάγκη ενός ξεχωριστού συστήματος αξιολόγησης, που θα προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των Ο.Τ.Α.

Την ερχόμενη Δευτέρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρα 10.00 π.μ. συγκαλείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52).
Στη Συνέλευση θα αποφασισθούν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στο πλαίσιο της διενέργειας του εθνικού διαλόγου με την Κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με στόχο να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη, συμβάλλοντας δημιουργικά στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

Ψηφίστηκε η Τροπολογία για τους Προϊσταμένους στο Δημόσιο

Με τα "ναι" των ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΑΝ.ΕΛ. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πριν λίγα λεπτά, από τη Βουλή, η Τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την επιλογή Προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Πώς ψήφισαν τα Κόμματα
- ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ναι
- Ν.Δ.: Όχι
- Δημοκρατική Συμπαράταξη: Όχι
- Χ.Α.: Όχι
- Κ.Κ.Ε.: Απών (ψήφισε με έγγραφο μόνο για το ν/σ του Υπ. Εξωτερικών - "απών")
- ΑΝ.ΕΛ.: Ναι
- Ένωση Κεντρώων: Όχι
- Το Ποτάμι: Όχι.
Η Εισήγηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, επί της τροπολογίας 1003/12 29.3.2017
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα για τους ανέργους

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοινώνει ότι: •    Από την Παρασκευή 07.04.2017 θα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους άνεργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. 

Προαναγγελία μονιμοποιήσης των συμβασιούχων απο την Γεροβασίλη

Στη χαρτογράφηση των συμβασιούχων προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όπως ενημέρωσε, νωρίτερα σήμερα τη Βουλή, η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο διάλογος για την οριστική επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Προσπαθούμε να κάνουμε μία χαρτογράφηση μέσα στον χρόνο, τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε τελικά να μπορέσουμε με έναν τρόπο που να συνομολογήσουμε κάποια στιγμή, να δώσουμε μία οριστική λύση», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα χρειαστεί να το συζητήσουμε αργότερα, να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία μόνιμη, οριστική λύση στο ζήτημα των πάγιων και διαρκών αναγκών που επιλύονται πάντα προσωρινά και με συμβάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης: «Αυτός είναι ο στόχος μας, λοιπόν, και η πρόθεσή μας. 

Να το λύσουμε οριστικά, φυσικά σεβόμενοι απολύτως το Σύνταγμα και την ενωσιακή νομοθεσία απολύτως. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και βεβαίως εδώ θα χρειαστούμε εποικοδομητικές προτάσεις και από έγκριτους νομικούς για να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα των συμβασιούχων». Η υπουργός είχε κληθεί στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016. «Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή, με αρχή το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθαριότητας, να φύγει από τις συμβάσεις με τις εταιρείες και να κάνει ατομικές προσλήψεις», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η τροπολογία που φέρατε και που έγινε αναπαραγωγή της για όλο το Δημόσιο, έγινε πριν από εσάς κυρία Γεροβασίλη, εσείς τα πληρώνετε αυτά, αλλά τώρα πρέπει να δώσετε λύσεις». 

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη λογική ατομικών συμβάσεων έργου και στη συνέχεια προσέφυγαν κάποιοι στο ΣτΕ και αιτιώνται τη συγκεκριμένη ρύθμιση ότι παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, και η επιτροπή αναστολών λέει ότι παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες, και δεν αναστέλλει μεν την ισχύ των συμβάσεων, αλλά προειδοποιεί την κυβέρνηση να τις αλλάξει. Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις αναφορές της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ζήτημα των συμβασιούχων, αναφέρθηκε και στην περίοδο που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. «Σας λέω για τις συμβάσεις έργου στο Δημόσιο και μου απαντάτε για το ζήτημα των συμβασιούχων», επισήμανε για να προσθέσει: «Είστε μία κυβέρνηση που παραβιάζει το Σύνταγμα εκ συστήματος. Κάθε μέρα και μία απόφαση βγαίνει, όπου οι νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί. Ο κατάλογος είναι μακρύς». Ειδικότερα, ως προς την εφαρμογή του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο από το αντιμετωπίσει το επείγον και έκτακτο με έναν τρόπο που είναι προσωρινός. 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να είναι μόνιμος. Ταυτόχρονα, ξέρετε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι τέτοια, ώστε να μας επιτρέπουν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, άμεσα, με μόνιμες προσλήψεις», σημείωσε η υπουργός και επανέλαβε ότι ένα μεγάλο μέρος της καθαριότητας συνιστά μία πάγια και διαρκή ανάγκη. «Εμείς, λοιπόν, δεν κάναμε κάτι άλλο, παρά με μία προκήρυξη ενός διαγωνισμού που συμμετέχει και η ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ, με μοριοδοτήσεις, κ.λπ., να αντιμετωπίσουμε με συμβάσεις, μέσω αυτού του διαγωνισμού, το ζήτημα. Αυτό έκανε το υπουργείο Υγείας στην τελευταία νομοθετική του ρύθμιση, με διαφανή διαδικασία, να αντιμετωπίσει πάλι για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή προσωρινώς, το ζήτημα της καθαριότητας», υποστήριξε ο κ. Γεροβασίλη, για να τονίσει: «Επί μια 20ετία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέγραφαν μηνιαίες ατομικές συμβάσεις έργου, τετράωρης απασχόλησης, για να εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». 

Μάλιστα, είπε στον κ. Λοβέρδο ότι το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 4009/2012 νομιμοποίησε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι καθιερώνοντας τις συμβάσεις με ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, και το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών αυξήθηκε, και δημιουργήθηκε καθεστώς εκμετάλλευσης εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους.

Ρύθμιση σε 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Tη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή για διάστημα 10 ετών, με την ελάχιστη καταβολή να διαμορφώνεται στα 50 ευρώ θα έχουν όσοι έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.



Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ‬ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες, έως 31/12/16, από‭‬ 20.000‭ ‬ευρώ‭ ‬και‭ ‬άνω‭.

Τι αλλάζει για κινητικότητα, πρόσληψη συμβασιούχων, υπερωρίες, αποσπάσεις (ΦΕΚ)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο νόμος 4461/17 «Μεταρρύθµιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εµπειρογνωµοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσηµάτων, τροποποίηση συνταξιοδοτικών ρυθµίσεων του ν. 4387/2016 και άλλες διατάξεις», στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την κινητικότητα, αλλαγές στα κριτήρια πρόσληψης συμβασιούχων αλλά και, μεταξύ άλλων, αλλαγές στην ωριαία αποζημίωση για υπερωρίες, τις αποσπάσεις υπαλλήλων ΟΤΑ συζύγων επικουρικών ιατρών άγονων, νησιωτικών, προβληµατικών, αποµακρυσµένων περιοχών.
Συγκεκριμένα,

ΑΔΕΔΥ:Διώξεις συνδικαλιστών στα Δικαστήρια

Για άλλη μια φορά αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία και την επιλεκτική χρήση διατάξεων του κώδικα δικαστικών υπαλλήλων για υποτιθέμενη υπέρβαση διατάξεων του συνδικαλιστικού νόμου (Ν.1264/1982).
Πιο συγκεκριμένα οι συνάδελφοι Χρ. Λυμπερόπουλος και Παν. Ιωακειμίδης «κατηγορούνται» ότι τάχα το 2015 και το 2016 απείχαν αδικαιολόγητα από την εργασία τους για χρονικό διάστημα άνω των 35 ημερών. Αρκεί βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι για το επίμαχο χρονικό διάστημα, ο καθένας με διαφορετικό ρόλο, είχαν εκλεγεί είτε στην Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), είτε στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι στο σημερινό απορυθμισμένο τοπίο των εργασιακών σχέσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, η συνδικαλιστική δράση όχι μόνο δεν προστατεύεται, όπως προβλέπεται εξάλλου από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά ποινικοποιείται σε μία εμφανή προσπάθεια κατατρομοκράτησης των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους

Μια «Χορωδία Ανέργων» που τραγουδάει με αισιοδοξία


Τις τελευταίες δύο Πέμπτες και μέχρι τις 6 Απριλίου μια διαφορετική χορωδία τραγουδάει έναν ξεχωριστό σκοπό στο θέατρο Πόρτα. Είναι η «Χορωδία Ανέργων», μια ομάδα ανθρώπων που συνδέθηκαν με κοινό παρονομαστή τις δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και την αβεβαιότητα στην καθημερινότητά τους.