oaednews

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Θετικές επιδράσεις του κατώτατου μισθού σε κατανάλωση και ανάπτυξη

«Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού σε 650 ευρώ μεικτά, ή κατά 10,9%, και η κατάργηση του υποκατώτατου, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών, αντισταθμίζει κατά το ήμισυ την αστική μισθολογική μείωση των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Κατά την εκτίμησή μας, η αύξηση αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατανάλωσης σε ένα υψηλότερο επίπεδο και, συνεπώς, έχει θετικές μακροοικονομικές και αναπτυξιακές επιδράσεις». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ετήσια έκθεση «Η ελληνική οικονομία και απασχόληση», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 14 Μαΐου από το ΙΝΕ/ΓΣΣΕ.

Ο «Νόμος της Αγοράς»

Ο «Νόμος της Αγοράς» του Στέφαν Μπριζέ, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Βενσάν Λεντόν, ασκεί ευθεία κριτική, τόσο στην ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη, όσο και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα του ανθρώπου να εργαστεί. Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.
Ο Τιερί (Βενσάν Λεντόν), είναι ένας απολυμένος εργάτης, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στην σκληρή εργατική τάξη της Γαλλίας έχοντας παράλληλα να συντηρήσει και την οικογένειά του. Όμως αυτό που συναντά σε όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετάσχει αλλά και στις προσπάθειές του να ξεκινήσει δουλειές από το μηδέν, είναι η εκμηδένισή του ως ανθρώπινου όντος από το ίδιο το σύστημα.

Ποια είναι η «καλύτερη δουλειά»;

Χρήστος Γούλας
Όταν τους ζητείται να αποτιμήσουν συνολικά την ποιότητα της εργασίας τους σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους δηλώνει την απογοήτευσή του: 43% τον Δεκέμβρη του 2018 έναντι του ήδη υψηλού 31% τον Σεπτέμβρη του 2018. Δηλαδή αύξηση της συνολικής απογοήτευσης τους κατά 12% σε διάστημα τριών και μόνο μηνών! 
Ποια είναι η «καλύτερη δουλειά»; Αυτή που μας επιτρέπει να επιβιώνουμε ή αυτή που μας βοηθά να ζούμε; Αυτή που ζούμε για χάρη της ή αυτή που ζούμε μαζί της; Αυτή που μας «γεμίζει» ή αυτή που μας «αδειάζει»; Ή μήπως τελικά, κι απέναντι στις 20 μονάδες του δείκτη ανεργίας, η καλύτερη δουλειά είναι αυτή που ήδη έχεις και «ευχαριστημένος να ’σαι»; Ας αρχίσουμε από το τελευταίο: οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους.

Εκλογές: Αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο - Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει και τη ΔΙΔΑΔ/Φ.18.31/2361/οικ. εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης της 14ης Ιουνίου 2019, κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος απαγορεύεται πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

ΟΑΕΔ: 'Ερχεται πρόγραμμα για 3.000 ανέργους - Ποιους αφορά

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ενεργητικών πολιτικών της Ελευσίνας για εγγεγραμμένους άνεργους ηλικίας 45 ετών και άνω με έξι μήνες ανεργίας.
Ειδικότερα καλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω του λογαριασμού τους στο e-services. Αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας και στην Βιομηχανική Ζώνη του Θριασίου πεδίου.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία: Τετράμηνη παράταση για 30.333 εργαζομένους στους δήμους

ΟΑΕΔ - Κοινωφελής εργασία: Τις επόμενες ημέρες θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνεται το τρέχον πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» (Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 08/2018) για διάστημα 4 μηνών.
Λόγω του ότι οι 8μηνες συμβάσεις των εργαζομένων στους δήμους λήγουν 10 Ιουνίου, θα παραταθούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

ΟΑΕΔ - Δανειολήπτες τ.ΟΕΚ: Έρχεται ρύθμιση «ανάσα» για 45.000 εργαζόμενους που πήραν δάνεια από Τράπεζες με επιδότησης επιτοκίου

Κούρεμα των τόκων και νέα δανειακή σύμβαση με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν 45.000 δανειολήπτες που πήραν δάνεια επιδότησης επιτοκίου μέσω των τραπεζών περιλαμβάνει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας