oaednews

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Κοινωφελής εργασία τέλος

 Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τέλος! Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της! «Το υπουργείο Εργασίας μας ενημέρωσε ότι μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος δεν θα υπάρξει νέο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την οριστική κατάργηση 25.000 θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ!

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και Περιφερειών της χώρας, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 8μηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.

Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΔΥΠΑ, στο τρέχων πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

— Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%)

Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)

— Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)

— Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %)

Προϋπολογισμός 2023: Τα «ΠΡΟΣΕΧΩΣ» της φτώχειας

Αύξηση της ανεργίας, περιορισμό των προγραμμάτων απασχόλησης και περικοπή προνοιακών επιδομάτων κρύβει το τρέιλερ της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής στενωπού.

 Με κινηματογραφικό τρέιλερ της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής στενωπού, σε κυβερνητική σκηνοθεσία, μοιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023.

Ο «πρώτος προϋπολογισμός της χώρας μετά από 12 χρόνια μνημονίων και αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης», όπως φροντίζουν να τον προσδιορίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες (λες και στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων…), «φωτογραφίζει» αύξηση της ανεργίας, περιορισμό των προγραμμάτων απασχόλησης και περικοπή προνοιακών επιδομάτων…

Δημήτρης Κωστάκος

Φυσικά, το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει επιμελώς να προτάξει τα σχετικά στοιχεία, καθώς θα τραυμάτιζαν σοβαρά το αφήγημα της ανάπτυξης και της σταθερότητας (άμα έχεις καλό μοντέρ, κάνεις θαύματα).