oaednews

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Και ανεργία έχουμε και κενές θέσεις εργασίας

Το ποσοστό κενών θέσεων απασχόλησης -το οποίο αφορά νέες αμειβόμενες θέσεις εργασίας που δεν έχουν καταληφθεί ακόμη αλλά τις οποίες σκοπεύει η εργοδοσία να καλύψει- στο α' τρίμηνο 2014 ανήλθε στην Ευρωζώνη σε 1,7% και στην Ε.Ε.28 σε 1,6% όταν στην Ελλάδα φθάνει μόλις το 0,8%, δηλαδή το ήμισυ της Ευρώπης, σύμφωνα με την Eurostat.

Ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ για την ανεργία στην Ευρώπη


«Δημιουργώντας θέσεις εργασίας: Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης μετά την κρίση» είναι ο τίτλος της ανοικτής συζήτησης που διοργανώνουν το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ και η Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert με ομιλητές: τον Καθηγητή Peter Bofinger, Μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και κάτοχο της Έδρας Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών του Πανεπιστήμιου του Würzburg , τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον κ. Σάββα Ρομπόλη, Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ και τον κ. Δημήτρη Τσίγκο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES) και της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Γεμάτοι πτυχία οι Ελληνες, αλλά κενοί σε δεξιότητες

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, υποστηρίζει το 43% των Ελλήνων και το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο

Στην υλοποίηση μίας από τις προτεραιότητες της ατζέντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή, στον σχεδιασμό του μόνιμου συστήματος κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από διαθεσιμότητα και απολύσεις, προχωρά ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταστέγαση του ΟΑΕΔ από το Ασπρόχωμα στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

Να μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ από το Ασπρόχωμα, όπου βρίσκονται σήμερα, στο κτήριο που στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, πρότεινε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτ. Τσώνης.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η μετακίνηση βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, ενώ θα συμβάλει και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ανέργων.

Ξεπαγώνουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 62.000 ανέργους

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά 50.000 ανέργους, οι οποίοι θα απασχοληθούν με 5μηνες συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παίρνοντας 450 ευρώ το μήνα καθαρά και με κάλυψη 200 ευρώ για τα ένσημά τους.
Το πρόγραμμα αυτό επρόκειτο να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά κόλλησε επειδή δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Απασχόληση 300 φοιτητών στην ΕΥΔΑΠ

Με την υπ’ αριθμ. 18386/11.06.2014 απόφαση του Δ.Σ./ΕΥΔΑΠ, κατά την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2014 θα απασχοληθούν στην Εταιρεία τριακόσιοι (300) φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. εκ των οποίων έως πενήντα (50) δύνανται να πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, συζήτησε για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιολόγηση σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Η παραπάνω απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθορίζει ως αξιολογητές το Γενικό Γραμματέα της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.! Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης, όπου από τη μια διαχωρίζει προκλητικά τους συγκεκριμένους υπαλλήλους κι από την άλλη επιδιώκει να καταστήσει συνυπεύθυνα στην πολιτική της τα συνδικαλιστικά όργανα και μάλιστα στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την κατάργηση του νόμου της αξιολόγησης.