oaednews

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Δημόσιο: Πρόωρη συνταξιοδότηση για 40.000 υπαλλήλους με μειωμένο «πέναλτι»

{Φρένο} στην ελεύθερη πτώση των αποδοχών για δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη βάζει διάταξη του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εργασίας ανοίγοντας την «πόρτα» της εξόδου σε πάνω από 40.000 υπαλλήλους.
Η ανώτατη «ποινή» ορίζεται στο 30% κατά το πρότυπο όσων ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό μεταφράζεται σε 115,2 ευρώ ανώτατο πλαφόν μείωσης, καθώς θα επιβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, μόνο στο ποσό της εθνικής και όχι στην ανταποδοτική.
100 ευρώ το μήνα
Το όφελος για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν με μεγάλη απόσταση από το όριο ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ το μήνα.

Ποια επιδόματα μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Την ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν κατάργηση των επιδομάτων αυτών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στην Κομισιόν και απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Μαριάν Τισέν.Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Κάθε παιδί έπαιρνε 44,02 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα τα παιδιά αυτά παίρνουν 50 ευρώ επιπλέον των 50 ευρώ του ΚΕΑ.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο φοιτητικό επίδομα (ημερομηνίες)

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος (φοιτητικό επίδομα) για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, ότι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγησή του, από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.Ειδικότερα, και για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι δικαιούχοι-φοιτητές των κάτωθι Ιδρυμάτων:
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Νέος ΟΓΑ: Ποιο θα είναι το νέο μοντέλο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων

Η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων. Κεντρικός στόχος είναι να απονέμονται, πλέον, τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και σε μηνιαία βάση. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί ώστε να πάψει επιτέλους η αγωνία και ταλαιπωρία του πολίτη για το πότε θα μπορέσει να πάρει το επίδομα που του έχει εγκριθεί. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας έχουν δείξει ξεχωριστή μέριμνα για τέσσερα επιδόματα (απροστάτευτων τέκνων, ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας). Από το Μάιο του 2017 που ψήφισε η Βουλή τα σχετικά μέτρα, οι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών και οι πιστώσεις των σχετικών κονδυλίων μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διότι τα κριτήρια χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χαμηλότερα από τα κριτήρια χορήγησης του ΚΕΑ.

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 22-24 Σεπτεμβρίου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει στις 22-24 Σεπτεμβρίου τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις πόλεις.
«Παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να μας προβληματίσουν για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΑΝΕΛ ψήφισαν χέρι - χέρι την αντιδραστική τροπολογία
Αποδεικνύεται ξανά ότι από κοινού δυναμώνουν την αντεργατική επίθεση, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Χέρι - χέρι, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ, ψήφισαν χτες την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αντιδραστική «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (ν. 4369/2016).
Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Με βάση την τροπολογία, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους με κριτήριο τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και στόχους (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων "εντός κι εκτός υπηρεσίας", την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της "αξιολόγησης" με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις (βλ. ν. 4354/2015 και ν. 4369/2016).