oaednews

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Οι χαμηλοί μισθοί προκαλούν απεργιακό «πυρετό» εν μέσω τουριστικής περιόδου

 

Από

 Βασίλης Αγγελόπουλος

Οι καθηλωμένοι μισθοί, σε επίπεδα χαμηλότερα από ότι ήταν προ δεκαετίας, αλλά και η συνεχιζόμενη ακρίβεια, οδηγούν σε απεργία ολόκληρους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έχουν άμεση σύνδεση και με την θερινή τουριστική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα:

– Σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου, απεργούν οι εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό κλάδο ολόκληρης της χώρας.

– Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουνίου προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, οι διανομείς της eFood στην Αθήνα, τα Χανιά και την Πάτρα.

 Στις 30 Ιουνίου, απεργούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και των Ποτών.

Σημαντική αύξηση χρέους στον ΕΦΚΑ κατά 5,1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος

 Στο ΚΕΑΟ προστέθηκε χρέος, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ και έτσι ανήλθε στο υπέρογκο ποσό των 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, η διαρκώς ανοδική πορεία του χρέους της Κοινωνικής Ασφάλισης, οφείλεται στην διπλάσια αύξηση των κύριων οφειλών (3,4 δισ. ευρώ), συγκριτικά με την επιβάρυνση από τα πρόσθετα τέλη (1,7 δισ. ευρώ). Στην έκθεση  διαπιστώνεται αύξηση σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες εύρους οφειλής, με μεγαλύτερη όμως κατά 1,6 δισ. ευρώ να εντοπίζεται για χρέος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, 625.026 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), περισσότεροι κατά 151.332, συγκριτικά με τους 473.694 που είχαν προκύψει το δ’ τρίμηνο του 2021.