oaednews

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Αυτή είναι η λίστα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου τις επιχειρήσεις και τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού και εμπίπτουν στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με αναστολες φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενίσχυση των εργαζομένων με έκτακτο επίδομα 800 ευρώ

Δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας λόγω του κορωνοϊού.

Κορονοϊός: Καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών εργαζομένων κυρίως του ιδιωτικού τομέα που αναζητούν πληροφορίες γύρω από τα μέτρα και τα δικαιώματά τους, δέχεται η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ.
Ερωτήματα έχουν υποβάλει τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους, όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και εργαζόμενοι στο δημόσιο Τομέα που βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι από τη διαχρονική απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το 32% των εργαζομένων απαντά ότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας λόγω του κορωνοϊού.

ΟΑΕΔ: Χωρίς προθεσμία τα δικαιολογητικά για τα προγράμματα

Χωρίς να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες θα καταθέτονται πλέον οι αιτήσεις υπαγωγής και η υποβολή δικαιολογητικών για ενεργητικές πολιτικές του ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα το Διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ αποφάσισε να υπάρξει πλήρη παράταση κάθε είδους προθεσμιών των προγραμμάτων απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης (νέων θέσεων εργασίας, διατήρησης θέσεων εργασίας, νέας επιχειρηματικότητας, προεργασίας, ειδικών προγραμμάτων, κλπ.), μέχρι νεωτέρας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τι σημαίνει προσωρινή αναστολή σύμβασης - Τι θα αναφέρει η ΠΝΠ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται η δυνατότητα του εργοδότη για προσωρινή αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοιού. Οι αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τι θα περιλαμβάνει η ΠΝΠ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ..
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ
                                                                                                         20 Μαρτίου 2020
Συναδέλφισσες/οι
Τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη. Με ανακοίνωση μας στις 16-3-2020 προτείναμε μέτρα προστασίας της Πρακτικής Άσκησης. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να στηρίζεται σε εκπαιδευτικό σύστημα και με το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών να ήταν επιβεβλημένη η απαγόρευση της λειτουργίας της, αλλά κατά βάση πρόκειται για παροχή εργασίας που διέπεται από διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας σύμφωνα και με το Εθνικό Πλαίσιο Ποιότητας (ΦΕΚ491/Β/20-2-2017).

Αύξηση της ανεργίας και το Φεβρουάριο του 2020

13% αύξηση των αναζητούντων εργασία κατέγραψε ο ΟΑΕΔ στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα! Συγκεκριμένα :Σε  1.069.285 άτομα αναζητούντες εργασία ανήλθαν οι άνεργοι αναζητούντες εργασία τον Φεβρουάριο του 2020 , αυξημένοι κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019!