oaednews

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κέρκυρα: Συνεχίζεται η κατάληψη του ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους εργατικών κατοικιών


Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η κατάληψη του κτηρίου του ΟΑΕΔ Κέρκυρας από δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του Αγίου Ιωάννη Κέρκυρας.
Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι διαμαρτυρόμενοι, είναι αποφασισμένοι να αποχωρήσουν μόνο όταν δοθεί απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο για την ακριβή ημερομηνία παράδοσης των σπιτιών.

Οι νέες αποζημιώσεις εκτός έδρας δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών (εγκύκλιος)

Νέα εγκύκλιος με την οποία καθορίζονται τα «τσεκουρεμένα» όρια της αποζημίωσης εκτός έδρας και διανυκτέρευσης των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο καθορίζονται εκτός έδρας και διανυκτέρευση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης.

Εμφανείς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και με τάση επιδείνωσης

Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Τουλούμη Γιώτα και σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, οργάνωσε και υλοποίησε την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Σκοπός

Η ΕΜΕΝΟ στοχεύει (α) στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων εστιάζοντας κυρίως σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, (β) στην αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας και (γ) στη διερεύνηση των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Νομικά ανέφικτη η παράταση για τα πεντάμηνα

Ως «νομικά ανέφικτη» χαρακτηρίστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου η δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων των απασχολούμενων του τρέχοντος Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ   Γ. Πατούλη, η Ρ. Αντωνοπούλου, διερεύνησε το αίτημα που έχει κατατεθεί, μεταξύ άλλων και από αρκετούς δήμους, για επέκταση της διάρκειας του Προγράμματος.

Παράταση για τα πεντάμηνα του ΟΑΕΔ ζητούν οι Δήμοι

Άλλος ένας δήμος προστίθεται στον κατάλογο για την διεκδίκηση παράτασης στα πεντάμηνα. Μέχρι τώρα έχουν εκφράσει με ψηφίσματα τους σχετικά αίτημα παράτασης ο Δήμος Πατρέων, Αγίας Παρασκευής, Ωραιοκάστρου, Κομοτηνή κα, ενώ το θέμα θα τεθεί και στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ
Στον Κατάλογο λοιπόν προστίθεται ο Δήμος Τρίπολης

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης συμπαρίσταται στις διεκδικήσεις των συμβασιούχων με τα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, που έχουν προσληφθεί στους Δήμους και τα οποία λήγουν στο τέλος του έτους.

O EBEA για την ανεργία

Το συνδυασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη μαθητεία εντός εργασιακού χώρου πρότεινε ως ουσιαστικό μέτρο για την αύξηση της απασχόλησης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ζητούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα

"Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει πια αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος μας για τρίτο συνεχόμενο μήνα"
Κάλεσμα εργαζομένων στα  προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνα) δήμων και υπηρεσιών Ηρακλείου-Βιάννου :
Την Παρασκευή 20/11 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνα), από την Υπηρεσία Πρασίνου και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, τους εργαζόμενους στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και εργαζόμενους στο Δήμο Βιάννου.

Η 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών -ιστορική αναφορά


tης Βέρας Σιατερλή
Η 25η Νοέμβρη έχει ορισθεί από το 1999, από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ήδη από το 1981 οι γυναικείες οργανώσεις, είχαν καθιερώσει την ημέρα αυτή ως επέτειο κατά της κακοποίησης των γυναικών σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα για 55.000 ανέργους

Τέσσερα νέα προγράμματα για 55.000 ανέργους αναμένεται να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ κατά τους πρώτους μήνες του 2016, ενώ προχωρά και η αναδιάρθρωση του οργανισμού με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συστημάτων, τη βελτίωση των σχέσεων με τους εργοδότες και τους άνεργους, καθώς και την αναβάθμιση των σχολών μαθητείας. 

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο για την Αναδιοργάνωση του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ παρουσίασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη στην παρέμβαση της στο Συνέδριο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Δια Βίου Μάθηση, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση και οικονομία».

Η κυρία Καραμεσίνη ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είναι επιβεβλημένη και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του Οργανισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η διαβούλευση για την ολοκλήρωση του τρόπου της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ γίνεται σε 
συνεργασία με τη Διεθνή Διοικούσα Επιτροπή και η ανάγκη για την Αναδιοργάνωση του 
Επιχειρησιακού Μοντέλου προέκυψε από την αύξηση του όγκου των ανέργων σε συνδυασμό με την αλλαγή της σύνθεσης τους.

Το ΣΧΕΔΙΟ Κατρούγκαλου για «ΚΟΥΡΕΜΑ» στις συντάξεις

Σχέδιο-σοκ για τις συντάξεις με κλιμακωτές μειώσεις στα ποσά που παίρνουν σήμερα 2,6 εκατ. συνταξιούχοι ανάλογα με το μισθό (ή τα έτη ασφάλισης) και την ηλικία που είχαν όταν αποχώρησαν από την εργασία, καλείται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή, ως τα μέσα Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, με ελάχιστα ως ανύπαρκτα περιθώρια ελιγμών από τις πιέσεις και το χρονοδιάγραμμα που της έχουν καθορίσει οι δανειστές.
Το σχέδιο των αλλαγών - που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου - θα έχει κορμό την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ως βασικό ποσό για όλους τους συνταξιούχους (νυν και μελλοντικούς) και από την 1η/1/2016 όλες οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν για το τμήμα άνω των 384 ευρώ με συντελεστές, που θα καθορίζουν το λεγόμενο αναλογικό τμήμα σύνταξης, αυτό δηλαδή που θα αντιστοιχεί σε μισθό, έτη ασφάλισης και ηλικία αποχώρησης από την εργασία. 
Οι αλλαγές θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου (Συμβούλιο Κοινωνικής – Οικονομικής Πολιτικής), ενώ χθες παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο Yπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιμετωπίστηκαν με πολλές επιφυλάξεις, καθώς, όπως είπε στον «Ε.Τ.» μέλος του κομματικού οργάνου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις δεν αποτρέπονται, αλλά μπορεί να είναι περιορισμένες μόνο αν πληρώσουν και οι εργαζόμενοι όπως και οι επιχειρήσεις με αύξηση των εισφορών κατά 2% (1%+1% αντίστοιχα). 

Ράνια Αντωνοπούλου: Στόχος η δημιουργία θέσεων εργασίας σε ΜμΕ

Τα νέα προγράμματα, που αφορούν σε πρώτη φάση 104 χιλιάδες ανέργους, απευθύνονται στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους συγκαταλέγεται ο κλάδος του εμπορίου, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.Στη νέα φιλοσοφία των προγραμμάτων απασχόλησης που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη σημερινή ομιλία της στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).