oaednews

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

"Καμιά σκέψη για νέα διαθεσιμότητα σε ΟΑΕΔ" Λειτουργεί ήδη οριακά....

Απάντηση Υφυπουργού Εργασίας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου για τη μετακίνηση των ανέργων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν το στοιχείο που δίνετε είναι ακριβές, δηλαδή ότι περίπου δωδεκάμισι εκατομμύρια αφορούν περίπου πενήντα χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία, τότε προφανώς πρέπει να επανελεγχθούν αυτές οι συμβάσεις διότι, αν είναι ετήσιες, αφορούν κατ’ άτομο περίπου δύο χιλιάδων ευρώ δαπάνη προκειμένου να μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Επομένως, εάν επανελέγξουμε τις δαπάνες, εάν επανελέγξουμε τις συμβάσεις και αν έχουμε έναν εξορθολογισμό πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο και σ’ αυτή τη βάση, νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για μία γενναία έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς η οποία μπορεί να είναι και κοινωνική ευθύνη, αν θέλετε, του ΟΑΣΑ. Είναι όμως σίγουρα δική μας ευθύνη ως ελληνικής πολιτείας απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα στην ελληνική κρίση, ένα τίμημα που σίγουρα δεν τούς αναλογεί.
            Είναι προφανές ότι με τη μετακίνηση των ανέργων καλύπτουμε δύο βασικά ζητήματα, την εναγώνια καθημερινή αναζήτηση στην εργασία -το περιγράψατε προηγουμένως αυτό- όμως ταυτόχρονα καλύπτουμε και ένα ζήτημα που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που είναι ο μετριασμός στις συνέπειες, στην ψυχολογία και στα προβλήματα που δημιουργεί στην ψυχική υγεία των ανέργων η μακροχρόνια ανεργία.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από την ελεύθερη ή την όσο το δυνατόν πιο εύκολη μετακίνηση των ανέργων, είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική τους υγεία το να καταπολεμηθούν επιτέλους οι «ουρές» της ντροπής στον ΟΑΕΔ είτε με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, είτε με την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε προσωπικό.
Εδώ έρχομαι να αναρωτηθώ στα πλαίσια της ερώτησής μου, κύριε Υπουργέ: Ευσταθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαθεσιμότητες από «νευραλγικούς» τομείς όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είναι ο ΟΑΕΔ;

Αδεια ταμεία από το 2015

Μεγάλο κραχ στο ασφαλιστικό από το 2015 αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλή ανεργία, η οποία ακόμα και με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης των 3,5%-4% ετησίως δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 17% μέχρι το 2026.

Πειραματική ΣΕΚ του ΟΑΕΔ και στην Θεσσαλονίκη

H αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Περιφέρειας Τζελίνα Μακραντωνάκη γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ετοιμάζει ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε τουριστικά επαγγέλματα το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014.

ΚΕΔΕ: Συνεδρίαση του Συμβουλίου δήμων και περιφερειών της Ευρώπης για την ανεργία των νέων

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 5 Μαρτίου και την Πέμπτη 6 Μαρτίου, στα γραφεία της (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65) την τακτική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR), του οποίου η ΚΕΔΕ αποτελεί το ελληνικό τμήμα.

Πρόγραμμα για άνεργους νέους της Θεσσαλονίκης από το φθινόπωρο

Tου Τάσου Τασιούλα
Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της ανεργίαςτων νέων στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, Λάζλο Αντόρ, που συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα λάβει 134 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη.

Η απασχόληση των νέων στο επίκεντρο διάσκεψης παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου La'szlo Andor

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει ενισχύει σε θέματα εργασίας και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών τις περιφέρειες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες,  εξέφρασε από την Καβάλα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα απασχόλησης La'szlo Andor.
Ο κ. Αndor επισκέπτεται την Ελλάδα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) με αφορμή τη συμμετοχή του στη διάσκεψη που διοργανώνεται αύριο το πρωί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειών στην εφαρμογή της Εγγύησης για τη Νεολαία 2014- 2020».

Μήνυση της ΓΣΕΒΕΕ για μη απόδοση 100 εκατ. ευρώ εκ μέρους του ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την μη απόδοση στον ΟΑΕΔ περίπου 100 εκατ. ευρώ, που έχουν εισπραχθεί από όλους τους ασφαλισμένους και απασχολούμενους που ανήκουν στον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΕΕ, κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), Γ. Καββαθάς.

Πως ασφαλίζονται οι άνεργοι με την κοινωφελή εργασία


 Συμπληρωματικές Οδηγίες Εφαρμογής των διαδικασιών ασφάλισης και καταβολής της επιχορήγησης, σε συνέχεια των αναρτήσεων των Οριστικών Πινάκων Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των Δημοσίων Προσκλήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε Επιβλέποντες Φορείς δίνει το ΙΚΑ.

Άκαρπη η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.


Χωρίς συμφωνία και με τα «καυτά» θέματα να παραμένουν ανοιχτά, ολοκληρώθηκε η
συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της τρόικας.

Δελτίο τυπου ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε όργιο βίας και τρομοκρατίας προχώρησε για άλλη μια φορά  η μνημονιακή Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις.
Από το πρωί και ενώ εξελίσσοντανειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων σε διαθεσιμότητα, σημειώθηκαν απρόκλητες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής.  Αποτέλεσμα τους ήταν αρκετοί τραυματισμοί εργαζομένων με τέσσερεις από αυτούς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ανάμεσα τους το μέλος της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,Θέμης Μπαλασόπουλος καθώς και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,Χριστόδουλος Ευθυμίου.