oaednews

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ

Οι μεγάλες προκλήσεις για την ανοικοδόμηση της αγοράς εργασίας

“Αγκάθια” η ανεργία, η ανεπάρκεια μισθών και το αποδιαρθρωμένο σύστημα συλλογικών συμβάσεων


Η ανεργία, η ανεπάρκεια των μισθών και το αποδιαρθρωμένο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν τρεις από τις πιο μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την καθηγήτρια και πρόεδρο του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Καραμεσίνη.Η καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής αναφέρεται στο πρόγραμμα δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων απασχόλησης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι, σε συνδυασμό με μέτρα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, θα εισφέρει στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Tη συνέντευξη πήρε
ο Νάσος Χατζητσάκος

Ποια κρίνετε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να αντιμετωπίσουν στην αγορά εργασίας;

Αντωνοπούλου: Σκάνδαλο η επαγγελματική κατάρτιση μέσω voucher


Του Βασίλη Αγγελόπουλου

 Το τέλος των προγραμμάτων κατάρτισης, έτσι όπως τα γνωρίζαμε έως σήμερα, περιέγραψε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου.

Τι είναι το "Ταμείο Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας"

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη


Ακούγεται εντυπωσιακό, είναι όμως αμφίβολο αν και τα αποτελέσματά του θα μπορούσαν να είναι το ίδιο εντυπωσιακά. Και αυτό γιατί κάτι ανάλογο έχει ήδη επιχειρηθεί…

Ο λόγος για το ανήκουστο μέχρι πρότινος «Ενιαίο Ταμείο Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας» των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) το οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή σαν ένα μέσο ενίσχυσης των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δεδομένης της δυσκολίας του Κρατικού προϋπολογισμού να συνεισφέρει σε αυτούς, αλλά και των ορίων που έχει φτάσει η εισφοροδοτική ικανότητα των επιχειρηματιών.

Ωστόσο, δεν είναι και τόσο… ανήκουστη η ιδέα της αξιοποίηση της κινητής (πχ αποθεματικά) και ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα) των φορέων ασφάλισης, την οποία λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την σκέπη ενός Ενιαίου Ταμείου Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας.

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Χρέος μας είναι η συνέχιση του Αγώνα. Αυτό το Χρέος δεν διαγράφεται...

Οι πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης οδήγησαν χιλιάδες συμπατριώτες μας στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση. Πέντε χρόνια τώρα το εργατικό κίνημα συμμετέχει σε έναν δύσκολο αγώνα κατά των πολιτικών αυτών. Με μαζικές διαμαρτυρίες, απεργίες, καταλήψεις κ.ά. 

Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και, κυρίως, τίποτα δεν θα επιτευχθεί χωρίς τη μαζική συμμετοχή της κοινωνίας στον αγώνα, προκειμένου να μπει τελεία στις αδιέξοδες πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι ασκείται πίεση για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, για ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία.

Εργαστήρι ενεργοποίησης ανέργων στην Λάρισα από τον ΟΑΕΔ .



Ο ΟΑΕΔ θέτοντας ως στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους,

Πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για ανασφάλιστους και ανέργους έως τον Απρίλιο.




 Συνεχίζεται έως τα τέλη του Απριλίου,