oaednews

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Youth Guarantee: Ευρωπαϊκοί πόροι για την απασχόληση

Ευκαιρία για την στήριξη της απασχόλησης στους νέους, που πλήττονται περισσότερο από 

κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα αποτελεί το έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την 

καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία (Youth Guarantee).

Το πρόγραμμα που αφορά χώρες με υψηλή ανεργία (πάνω από 20%) και μπήκε σε 

λειτουργία στις αρχές του 2014 με διαθέσιμους πόρους που έχουν φτάσει σχεδόν τα 9 δισ.,

 δίνει ένα «μέρισμα» για την Ελλάδα 390 εκατ. συνολικά.  Μάλιστα το πρόγραμμα Υouth 

Guarantee δίνει τη δυνατότητα ανάλογα με την απορρόφηση να διεκδικήσει κανείς νέα 

κονδύλια.

Επιδοτήση έως 100.000€ για συνεργασίες κτηνοτρόφων και αγροτών

Οι ομάδες παραγωγών φυτικής παραγωγής πρέπει να έχουν

 ελάχιστο αριθμό μελών 10 παραγωγούς και οι ομάδες

 παραγωγών ζωικής παραγωγής ελάχιστο αριθμό μελών 5 παραγωγούς.

Επιδότηση έως 100.000 ευρώ έρχεται να προσφέρει νέο πρόγραμμα που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στόχος του μέτρου είναι να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους παραγωγούς, ώστε να ενισχυθεί η συσπείρωσή τους μέσω της στενής συνεργασίας αυτών στο πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων και των οργανώσεων.

ΕΚΠΑ: Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα (λίστα)

Κατασκευές, εστίαση, αγροτοκτηνοτροφία, μεταφορές και υγεία είναι οι πέντε κλάδοι που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020-σε όρους απασχόλησης- είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθεί η δημόσια διοίκηση και άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

Δημόσιο: 1στους 5 υπαλλήλους αποχώρησε την τελευταία εξαετία

Μειωμένο κατά 125.994 υπαλλήλους (ποσοστό 18,1%) εμφανίζεται το προσωπικό του Δημοσίου την τελευταία εξαετία. Αυτό προκύπτει από ανάλυση της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γεγονός το οποίο σημαίνει σχεδόν ένας στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους έχει αποχωρήσει από το 2009 έως και το 2015.

Στα 1.081.064 εκατ. οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα 1.081.064 εκατ. άτομα ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2016 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, από τους οποίους ο αναζητούντες εργασία είναι 894.566, εκ των οποίων το 50,15% βρίσκεται στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερο από 12 μήνες.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι αυξημένα κατά 2,03% ή 17.814 άτομα έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και κατά 3,48% ή 30.054 άτομα έναντι του Φεβρουαρίου του 2015. Ακόμα, ο αριθμός των ανέργων, μη αναζητούντων εργασία, ανήλθε σε 186.498 άτομα, εκ των οποίων το 32,7% βρίσκεται στα μητρώα του ΟΑΕΔ για διάστημα άνω των 12 μηνών.

Δ.Α.Κ.Ε. Ο.Α.Ε.Δ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ                                     
ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.                          Αθήνα 17 Μαρτίου 2016 
Δ.Α.Κ.Ε.  Ο.Α.Ε.Δ. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι, 

Στις 30 Μαρτίου , σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για τον Οργανισμό μας, η παράταξη της ΔΑΚΕ σας καλεί να συμπορευτούμε όλοι μαζί και να χαράξουμε το δικό μας αύριο, να παρέμβουμε για να προγραμματίσουμε το σχεδιασμό της επόμενης τριετίας για τον ενιαίο και Δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού μας, ιδιαίτερα σήμερα όπου η χώρα μας μετά από έξι χρόνια Δημοσιονομικής Προσαρμογής επιζεί με όρους ακραίας λιτότητας, με την πραγματική οικονομία να παραλύει και τη κοινωνική συνοχή να υπονομεύεται.  Το επίπεδο διαβίωσης συνεχώς υποβαθμίζεται βίαια, η ανεργία και η φτώχεια παρουσιάζουν πρωτοφανή ποσοστά για ανεπτυγμένη χώρα,  η αγορά εργασίας είναι ανύπαρκτη, ο κοινωνικός διάλογος απουσιάζει ακόμη και από τα στοιχειώδη, όπως οι αυξήσεις των εργατικών εισφορών, οι προσεχείς μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα συνοδευτούν από αντίστοιχες μειώσεις εισφορών που θα πλήξουν καίρια το ήδη προβληματικό Ασφαλιστικό μας Σύστημα.