oaednews

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες ξεκινάει η εκκαθάριση της λίστας των ανέργων

 Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες ξεκινάει η εκκαθάριση της λίστας των ανέργων στον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Αμέσως μετά την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων η ΔΥΠΑ θα καλέσει τους μακροχρόνια ανέργους να προσέλθουν για τη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης,

Διαγραφή

Τη διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) των ανέργων από 6 μήνες ως 2 χρόνια προβλέπεται στις νέες αλλαγές του ΟΑΕΔ εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Μικρότερες συντάξεις με διαδικασία… fast track: Το «κόλπο» του ΕΦΚΑ

 Στα… ψιλά γράμματα της θεσμοθέτησης της διαδικασίας fast track & εμπιστοσύνης, με την οποία θα απονέμονται πιο γρήγορα οι συντάξεις, κρύβεται το «μυστικό» των μικρότερων ποσών, που θα λαμβάνουν στο μέλλον οι επίδοξοι συνταξιούχοι.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι εκείνο της εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου για να εκδοθεί η σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ ορίζει ότι εάν υπάρχει χρόνος ασφάλισης που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, τότε θα γίνεται αποδεκτός με απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου. Όμως το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από αυτόν ακριβώς τον χρόνο ασφάλισης, θα υπολογίζεται με βάση τις χαμηλότερες εισφορές, που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο επαγγελματία ή αγρότη. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το ασφαλιστικό ιστορικό, για παράδειγμα για έναν ελεύθερο επαγγελματία, ο ΕΦΚΑ θα υπολογίζει τη σύνταξη, όχι με βάση τις εισφορές που πλήρωσε ο ασφαλισμένος, αλλά με την ελάχιστη σύνταξη, που δίνει η κατώτατη κλίμακα εισφοράς.