oaednews

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Φοιτητικό επίδομα: Μέχρι την Τετάρτη (31/7) οι αιτήσεις για τα 1.000 ευρώ

Ως και την Τετάρτη 31 Ιουλίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι μπορούν να υποβάλονται αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://stegastiko.minedu.gov.gr/
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Που απαγορεύεται το κάπνισμα

Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας 
Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επίτευξης του βασικού στόχου της προστασίας και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας απέστειλε  εγκύκλιο προς όλες τις διευθύνσεις υγείας και υγειονομικού ελέγχου και ζητά την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Όπως διευκρινίζεται  "Στόχος της παρούσης εγκυκλίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού."

Η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τα αποθέματα του πλανήτη για τη φετινή χρονιά

Η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει ήδη τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης σε μια χρονιά, δύο μήνες νωρίτερα απ' ότι πριν είκοσι χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Global Footprint Network.
«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Προσλήψεις στον ΕΛΓΑ μέσω ΑΣΕΠ - Λίγες μέρες για να κλείσουν οι αιτήσεις

Λίγες μέρες απομένουν για να κλείσουν οι αιτήσεις για τις 150 προσλήψεις στον ΕΛΓΑ μέσω ΑΣΕΠ  και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αφού εξετάσουν πρώτα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

Οι προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και ανανέωσής τους. Η αναγγελία λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Αιγιαλός - παραλία: Τα δικαιώματα του λουόμενου πολίτη

Τα κοινά σε όλους πράγματα είναι μια κατηγορία πραγμάτων της ευρύτερης κατηγορίας των εκτός συναλλαγής πραγμάτων όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 966 ΑΚ. Κοινά σε όλους πράγματα, είναι εκείνα που χρησιμεύουν για τις ανάγκες όλων των ανθρώπων(του ανώνυμου κοινού) και γι’ αυτό βρίσκονται στη διάθεσή τους προς χρήση . Αυτά ενώ προβλέπονται στο άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, ως πράγματα εκτός συναλλαγής, ωστόσο δεν διευκρινίζεται από τον νομοθέτη ποιά είναι ακριβώς τα κοινά σε όλους πράγματα. Ο αιγιαλός, πάντως, είναι πράγμα κοινόχρηστο και ανήκει όπως λέγεται  στη «φυσική δημόσια κτήση». Κοινόχρηστη επίσης θεωρείται και η παραλία η οποία καθορίζεται από την επιτροπή ορίων του αιγιαλού


Για πολλούς ένας δροσερός καφές σε μια ξαπλώστρα κοντά στο κύμα είναι ο ορισμός του καλοκαιριού. Η εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι ο «παράδεισος» του ενός συχνά μετατρέπεται σε εφιάλτη των πολλών. Ιδίως όταν ο επιχειρηματίας στον οποίο έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση μιας παραλίας δρα αυτοβούλως και κυρίως, παράνομα. Ενας νέος νόμος για τον αιγιαλό άλλαξε φέτος το τοπίο, ενισχύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, το μεγαλύτερο μέρος του όμως θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2020. Η βασικότερη αλλαγή από το φετινό καλοκαίρι είναι ότι η αρμοδιότητα τήρησης του νόμου για τις παραλίες και τους αιγιαλούς πέρασε αποκλειστικά στο Λιμενικό.

Προστασία δεδομένων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο

Η οδηγία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 6 Μαΐου 2018. Αρχικά επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις  ύψους 5.287,50 € ημερησίως 
 Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα και την Ισπανία στο Δικαστήριο, επειδή δεν μετέφεραν την ενωσιακή νομοθεσία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα και την Ισπανία στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σε σχέση με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα [δηλ. την οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου,οδηγία (ΕΕ)2016/680]. Τον Απρίλιο του 2016 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι η οδηγία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 6 Μαΐου 2018.

Σχεδία home: Η αλληλεγγύη συναντά την κοινωνική καινοτομία


«Σχεδία home», Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα. Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πρωτεύουσας, στο σπίτι της «σχεδίας», στήθηκε ένα γαϊτανάκι καλοσύνης και προσφοράς από σπουδαίους ανθρώπους και φορείς, όπου ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία ενός μοναδικού κόμβου αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ένας χώρος που μοιάζει σαν να έχει γίνει σημείο συνάντησης των δυνάμεων του καλού, δυνάμεις που ενώνονται και συνεργούν για μια καλύτερη κοινωνία, «για να υποστηρίξουν το συνάνθρωπο που έχει βρεθεί σε δεινή θέση ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του», λένε οι άνθρωποι της «σχεδίας» και μάλλον έχουν δίκιο. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.