Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Reuters: Εκρηκτική η ανεργία στην Ελλάδα -Επιβραδύνει την ανάκαμψη που θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις |

Ως μάστιγα περιγράφει την καλπάζουσα ανεργία στην Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, το πρακτορείο Reuters προσθέτοντας ότι αυτή είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την πλήρη ανάκαμψη των οικονομιών.
Βάσει δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το πρακτορείο, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος μόλις το 0,1% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα της κυβερνητικής πρόβλεψης για 0,6%, ρυθμός που δεν μπορεί να ανακόψει την εκρηκτική ανεργία.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα» τονίζεται ότι σε αντίθεση με την Ιρλανδία, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φέτος μόλις που θα καταφέρουν να βγουν από την βαθιά ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.
Μετά από έξι χρόνια ύφεσης που εξανέμισαν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας, η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, πολύ χαμηλότερα της πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,6%.
Με τέτοια ανάπτυξη, η ανεργία, που βρίσκεται στο 28%, δεν αναμένεται να υποχωρήσει ιδιαίτερα.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει νέα ελάφρυνση του χρέους της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τον Απρίλιο τα στοιχεία για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013.
«Περιμένω ότι το 2014 θα υπάρξει μια επίπτωση από την ύφεση του 2013. Θα καταγραφεί θετική ανάπτυξη για κάποια τρίμηνα, αλλά για το σύνολο του έτους ίσως κλείσουμε κοντά στο -0,2%» σχολίασε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του ΙΟΒΕ.
«Η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και θα αρχίσει να υποχωρεί με την βοήθεια της επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων και του τουρισμού, ο οποίος θα έχει μία ακόμη ισχυρή χρονιά φέτος».
Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα βγουν από την ύφεση με σχετικά υψηλούς ρυθμούς φέτος, καθώς έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Όμως η υψηλή ανεργία και η χαμηλή κατανάλωση θα φρενάρουν την ανάκαμψη και σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.
Φωτεινό παράδειγμα η Ιρλανδία
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιρλανδία θα ξεπεράσει αυτόν της ευρύτερης ευρωζώνης φέτος και το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις 50 περίπου οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.
«Οι πρόσφατες ενδείξεις για την ιρλανδική οικονομία είναι ενθαρρυντικές, ειδικά σε σχέση με την αγορά εργασίας», σχολίασε ο Alan McQuaid της Merrion Stockbrokers.
«Μετά από τις απογοητευτικές επιδόσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη το 2013, βάσει των επίσημων στοιχείων, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 2% για το 2014 θα πρέπει να υλοποιηθεί, αν δεν ξεπεραστεί, αν δεν υπάρξουν μεγάλα εξωγενή σοκ» πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία έκανε θριαμβευτική επάνοδο στις αγορές ομολόγων αυτό το μήνα μετά την έξοδό της από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο.
Το κόστος δανεισμού της υποχωρεί, ενώ η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεό της.


ΟΟΣΑ: Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο, απλά δεν δουλεύει σωστά

Την εδραιωμένη άποψη πως το ελληνικό δημόσιο είναι υπερμέγεθες αμφισβητούν τα στοιχεία έρευνας του ΟΟΣΑ, στα οποία, ωστόσο, καταγράφεται το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που απασχολούνται δεν κατανέμονται με το σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία τομέων και φορέων.

«Βόμβες» ΚΕΠΕ για ανεργία νέων: Τέλος σε κατώτατο μισθό- Πριμοδότηση μετανάστευσης

 Γιώργος Παππούς

Σοκ προκαλούν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για την ανεργία, το οποίο ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης εισηγείται μεταξύ άλλων τη στόχευση των προγραμμάτων επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό με δεδομένο ότι εντός Ελλάδας δεν μπορούν να απορροφήσουν ανέργους, τη «πριμοδότηση» επιλεκτικής μετανάστευσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διευκόλυνση της εσωτερικής μετανάστευσης.

Κοπή πίτας στο ΚΠΑ Αγίας Παρασκευής

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά συνάδελφοι!!!


Νεα ρύθμιση «ανάσα» για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Πιο ευνοϊκές και πιο απλές γίνονται οι διαδικασίες υπαγωγής τόσο στη πάγια ρύθμιση οφειλών όσο και στη ρύθμιση για χρέη έως το τέλος του 2012, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους αναποφάσιστους και να ενισχυθούν τα έσοδα των Ταμείων, που "υποφέρουν" από την υψηλή ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και τη δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, επέρχονται αλλαγές που αφορούν στην υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής, στην εξαίρεση οφειλετών από τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις και στο όριο των 5.000 eυρώ για την απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ποσό της μηνιαίας δόσης.
ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Aθήνα, 22/1/ 2014
Αρ. Πρωτ.: ΔΙΕΣ/Φ10/27/118380

Πέφτει και ο μύθος του υπεράριθμου και ακριβού Δημοσίου (γράφημα)

Ένας μύθος  που έστησαν επιδέξια οι μνημονιακοί και τα ΜΜΕ για να φορτώσουν την χρεοκοπία στους Δημοσίους  και ιδιωτικούς  Υπάλληλους και σε κάθε είδους εργαζόμενο.

Κοπή πίτας στο ΚΠΑ Αγ. Αναργύρων- Ιλίου...Χαρούμενοι Συνάδελφοι!!!

Καλή Χρονιά!

WEF: Οι 5 σημαντικότεροι κίνδυνοι για το 2014