oaednews

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση νέου μισθολογίου, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι καπετάνισσες της κρίσης

Toυ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ 


Αυξήθηκαν οι γυναίκες που μπαρκάρουν τα χρόνια της κρίσης – Τι λέει μια 23χρονη καπετάνισσα

Η κρίση που άρχισε να εκδηλώνεται από τα τέλη του 2008 και συνεχίζεται, άλλαξε άρδην τα δεδομένα μιας -ψευδεπίγραφης, όπως αποδείχθηκε- ασφαλούς επαγγελματικής εξέλιξης για τους νέους. Η γιγάντωση της κρίσης δεν άργησε 3 χρόνια μετά να επαναφέρει «ασπρόμαυρες» εικόνες από ένα παρελθόν το οποίο σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι είχε περάσει στο χρονοντούλαπο. Ομως, η οικονομική κρίση και η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια έφεραν τα πάνω κάτω.

Aπελευθέρωση προσλήψεων στους δήμους?

 Από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διαρρέεται ότι θα απελευθερωθούν μερικώς οι προσλήψεις στους ΟΤΑ. Αυτό το ενδεχόμενο  μελετάται σοβαρά για απελευθέρωση των προσλήψεων σε δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς που παρέχουν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, που αν υλοποιηθεί θα δώσει αυτομάτως το πράσινο φως για προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και στους ΟΤΑ, όπως η καθαριότητα, που αυτή τη στιγμή στενάζουν και βρίσκονται ένα βήμα από την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, με βαρύ αντίτιμο για τους δημότες.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Θα υπάρξουν όμως συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Το κράτος είπε όχι, σε βραβευμένη δωρεάν εφαρμογή!!

Αρχικά θα πρέπει να πούμε δύο λόγια για το Acropolis Rock το οποίο πρόσφατα απερρίφθη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets. Η εφαρμογή έχει κερδίσει την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και επίσης την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards

Το Acropolis Rock έχει κληθεί στα συνέδρια Semantic Web στο Σαν Φρανσίσκο και Hello Culture στο Λονδίνο ενώ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές στο AppStore που έχει φανεί χρήσιμο σε χιλιάδες τουρίστες στον βράχο της Ακρόπολης.

Δωρεάν εξ αποστάσεως μαθήματα από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

Διαδικτυακή Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα πρότυπα των κορυφαίων στον κόσμο Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και το MIT, ξεκινούν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 

Από το «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο που ανοίγει η Κρήτη, κορυφαίοι επιστήμονες με διεθνή απήχηση θα διδάξουν δωρεάν σε Έλληνες και ξένους πολίτες μαθήματα ιστορίας-σύγχρονης και Ελληνιστικής εποχής, μαθήματα σύγχρονης φυσικής-κβαντικής, κοσμολογίας, οι δε φοιτητές στο τέλος των μαθημάτων θα λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πρόκειται για μια πανελλαδική πρωτοτυπία, ανοιχτή στη κοινωνία που φέρει την «σφραγίδα» του αναγνωρισμένου Πανεπιστημιακού δασκάλου Στέφανου Τραχανά, Προέδρου της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης αλλά και ιδρυτικό στέλεχος και επί σειρά ετών διευθυντή τους.

Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει το ενδιαφέρον των υποψήφιων φοιτητών να εγγραφούν είναι ήδη τεράστιο από τις πρώτες ημέρες της ανάρτησης της ανακοίνωσης στον ιστότοπο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων http://mathesis.cup.gr/

ΠΟΕ - ΟΤΑ: «Μαύρη» εργασία και «παράνομη» απασχόληση στην καθαριότητα των δήμων

«Παράνομη και καταχρηστική» απασχόληση εργαζομένων πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, αλλά και «μαύρη» εργασία στην αυτοδιοίκηση, καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου του δήμου Μεγαρέων από απορριμματοφόρο κατά τη διάρκεια αποκομιδής.

Άρειος Πάγος – Τέλος στη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ

«Κλείνει» οριστικά η δυνατότητα διεκδίκησης μεγάλων κονδυλίων αναδρομικών από χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και συμβασιούχους), καθώς η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας την έως τώρα ευνοϊκή για τους εργαζόμενους νομολογία, «μπλόκαρε» την επέκταση και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων του γνωστού επιδόματος των 176 ευρώ (των νόμων 3016/02 και 3205/03).


Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια (με συμμετοχή 40 ανώτατων δικαστών), για να δοθεί «πιλοτική» λύση γύρω από το ακανθώδες θέμα, αφού εκκρεμούσαν χιλιάδες σχετικές δίκες με ομαδικές αγωγές στα πολιτικά (από εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και συμβασιούχους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) και στα διοικητικά δικαστήρια (από μονίμους υπαλλήλους του «σκληρού πυρήνα» του Δημοσίου). Η Ολομέλεια ΑΠ ομόφωνα (με τις 16 και 17/15 αποφάσεις) ανέτρεψε ευνοϊκές για τους εργαζόμενους αποφάσεις Πρωτοδικείων, κρίνοντας παράλληλα εσφαλμένη την έως τώρα νομολογία και των εργατικών τμημάτων του ΑΠ, που επί 4 χρόνια δεχόταν (στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων) ότι το επίδομα των 176 ευρώ είχε ουσιαστικά καταστεί προσαύξηση του μισθού και η μη επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Νέοι μισθοί στο Δημόσιο με νόμο που έρχεται στη Βουλή

Στην τελική ευθεία το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο. Σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές. Τι προβλέπει το ν/σ.