oaednews

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΑΣΕΠ: Οι Πίνακες κατάταξης υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας (Αρθρο 90 ν. 4172/2013)

Νέους προσωρινούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα, οι οποίοι αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατάρτισε το ΑΣΕΠ. Όπως επισημαίνεται από την ανεξάρτητη Αρχή, η λίστα των υπαλλήλων καταρτίζεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, βάσει των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων που απέστειλαν οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Κεντρική Υπηρεσία), της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ρεκόρ στην ανεργία των νέων πτυχιούχων!

Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι νέοι πτυχιούχοι, αποτυπώνει έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ανεργία σε αυτή την ομάδα του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε κατά 189%, την περίοδο 2008-2012.

«Δεν υπέφερα ποτέ από την πλάνη ότι είναι απαραίτητο να έχω μια δουλειά για να έχω μια καλή ζωή»

Άνεργος, περήφανος και πανευτυχής γι αυτό που είναι δηλώνει ο 45χρονος Δανός Ρόμπερτ Νίλσεν, ο οποίος προτιμά την ανεργία από μια δουλειά που δεν θα του ταίριαζε.

Στη χώρα του, ο επί μια δεκαετία άνεργος, είναι γνωστός και ως «Ρόμπερτ ο τεμπέλης».  Προτιμά όπως λέει να ζει από επιδόματα παρά από μια δουλειά που δεν του ταιριάζει. Μάλιστα βγήκε και το είπε σε ένα talk show προκαλώντας συζητήσεις για το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της σκανδιναβικής χώρας. «Δεν υπέφερα ποτέ από την πλάνη ότι είναι απαραίτητο να έχω μια δουλειά για να έχω μια καλή ζωή» είχε δηλώσει προσθέτοντας ότι η εργασία δεν είναι ανώτερη ηθικά από την αδράνεια.

Καμιά πρόταση για την ανεργία

Την ώρα που εμμέσως πλην σαφώς έχει ανοίξει η -παράλογη- συζήτηση για πρόσθετα μέτρα το 2014, η ανεργία στην Ελλάδα αναδεικνύεται σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. Την αναρρίχηση της ανεργίας στο 34% έως το 2016 προβλέπει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

«Εκ φύσεως» και με συλλογική ευθύνη...



Του Παντελή Μπουκάλα

 του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ
Στις κουβέντες μας σπανιότατα τους αποκαλούμε Ρομά. Αυτά τα «επίσημα» τα προσπερνάμε σαν αποκυήματα της πολιτικής ορθότητας ή ενός υποκριτικού καθωσπρεπισμού. Οπότε; Οπότε «Γύφτοι».

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μάλλον τέλος!

Την τρίτη παρέμβαση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2010, φάινεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ηλικίες κάτω του γενικού ορίου των 65 ετών, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Μετανάστευση και ανεργία


Του Πάσχου Μανδραβέλη
Δεν ξέρουμε από πού αντλεί στατιστικά στοιχεία ο πρωθυπουργός, αλλά χθες στη Μάλτα παρουσίασε ένα εντυπωσιακό νούμερο. «Δυστυχώς», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, «η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, αφού ξεπερνάει το 27%. Εχουμε τόσους ανέργους όσους και παράνομους μετανάστες». Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο ο αριθμός των παράνομων μεταναστών (1,35 εκατ.), αλλά και το γεγονός ότι σε μια χώρα που πριν από τρία χρόνια δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, καταφέραμε να μετρήσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών.
Αν ο αριθμός είναι πραγματικά τόσο μεγάλος, τότε δεν έχουμε μόνο τεράστιο πρόβλημα αστυνόμευσης των συνόρων· λογικό, αν σκεφθεί κανείς την ελληνική ακτογραμμή. Εχουμε μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόμαστε πρόβλημα και στη διάρθρωση της αγοράς εργασίας. Και αυτό διότι το 1,3 εκατ. παράνομων μεταναστών δεν βρίσκουν δουλειά λόγω χρώματος ή καταγωγής. Καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας που είτε δεν προτιμούν οι Ελληνες είτε διότι είναι ανταγωνιστικότεροι των ανέργων.
Φυσικά, στην ανειδίκευτη εργασία, που ζητείται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, οι μετανάστες από τον Τρίτο Κόσμο θα είναι πάντα ανταγωνιστικότεροι των δυτικών λόγω κόστους. Αλλά, αν θέλουμε να το δούμε αλλιώς, η μετανάστευση στον τομέα της αγροτικής παραγωγής αφαιρεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των υπανάπτυκτων χωρών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Οι μετανάστες αντί να παράγουν φθηνές φράουλες π.χ. Μπανγκλαντές, παράγουν (διά των χαμηλού μεροκάματου) φθηνότερες φράουλες Ηλείας.