oaednews

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Συνήγορος του Πολίτη: Καμία μέριμνα για πολλούς ανέργους, κενά στα μέτρα προστασίας

Μεγάλος αριθμός ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δεν καλύπτεται.
Παροχές σε όλους τους μη επιδοτούμενους ανέργους, αποκατάσταση τεχνικών προβλημάτων και κάλυψη άλλων «κενών» στο δίκτυ προστασίας από την πανδημία, ζητά με επιστολή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας ο Συνήγορος του Πολίτη

Επιστολή προς Υπουργό Μετανάστευσης

Προς: Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

κ. Παναγιώτη Μηταράκη
Κοιν.: 
  1. Νέα Δημοκρατία
  2. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
  3. Κίνημα Αλλαγής
  4. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  5. Ελληνική Λύση
  6. ΜέΡΑ25

Θέμα: Τα άρθρα 52 και 54 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Βελτίωση μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις».

κ. Υπουργέ,
Εκκρεμεί προς ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο «Βελτίωση μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις», με το άρθρο 52 του οποίου συστήνεται Νομική Υπηρεσία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους

Η πανδημία «επαναδιαπραγματεύεται» τα εργασιακά: «Έρχεται επιδείνωση των σχέσεων εργασίας»
Αβεβαιότητα δημιουργείται στον τομέα των εργασιακών, καθώς οι προβλέψεις φαίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Τι εξηγεί στο Sputnik ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.
Με τις προβλέψεις της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη (9,7%) το 2020 και ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, μόνο ευοίωνες δεν είναι οι εκτιμήσεις για το εργασιακό μέλλον των πολιτών.
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προειδοποίησε για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την τελευταία δεκαετία.

Τέλος η αυτόματη ανανέωση του δελτίου ανεργίας

Λήγει την Κυριακή 10 Μαΐου η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας στην οποία είχε προχωρήσει η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως όλα τα δελτία ανεργίας που έληγαν από τις 18 Μαρτίου έως και τις 10 Μαΐου 2020 έχουν ήδη ανανεωθεί αυτόματα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα ανανεώνουν το δελτίο ανεργίας τους μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην παρακάτω διεύθυνση:

Ρεσάλτο στη δημόσια διοίκηση από ιδιώτες, που όταν εγκαταλείψουν το καράβι του κράτους δεν θα έχουν πειθαρχικές ευθύνες

Γρηγόρης Θεοδωράκης*

Το ρεσάλτο στη δημόσια διοίκηση από ιδιώτες, που όταν εγκαταλείψουν το καράβι του κράτους δεν θα δώσουν σε κανέναν λογαριασμό, είναι μια επικίνδυνη πρακτική που πρέπει να ανακοπεί εν τη γενέσει της.
Ενα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για την τοποθέτηση ιδιωτών αντί δημοσίων υπαλλήλων σε επιλεγμένες θέσεις ευθύνης, δηλαδή στην τεχνική και τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Και μάλιστα με απευθείας τοποθέτηση από τον υπουργό, χωρίς κανένα εχέγγυο αξιοκρατίας. Η νέα αυτή πρακτική δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τόσο για τη συνταγματική νομιμότητά της όσο και για τους σκοπούς τους οποίους υπηρετεί.