oaednews

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Στον Άρειο Πάγο η κατάργηση της "ρήτρας μονιμότητας" των εργαζομένων

Το Β1΄Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 52/2015 απόφασή του, για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος, παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου προς οριστική επίλυση, το εάν είναι συνταγματική η εξουσιοδότηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έκδοση της 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία, μεταξύ άλλων, καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας», ή εάν έπρεπε για την κατάργησή τους να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει έξι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής οι οποίοι απολύθηκαν.

Η νεολαία της ΝΔ χτυπά κάτω από τη ζώνη τους δημοσίους υπαλλήλους – Ο Βασιλάκης με το φραπέ που δεν θέλει να αξιολογηθεί (βίντεο)

Ο δημόσιος υπάλληλος που αντιτίθεται στην αξιολόγηση, πίνει το φραπέ του, δεν σηκώνει τηλέφωνο, τον τοίχο πίσω του κοσμούν αφίσες της συνδικαλιστικής του παράταξης και είναι συνδεδεμένος με την καρέκλα.

Διαθέτει δωρεάν κάρτες απεριόριστων διαδρομών σε ανέργους

Πιο αναλυτικά, κάρτες απεριόριστων διαδρομών θα διαθέσει δωρεάν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης σε ανέργους.
Συγκεκριμένα, οι κάρτες θα δοθούν σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, στην εκπομπή του Παναγιώτη Κρινή «Δημότης Online» στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Αιμοδοσία ΠΕΥ ΟΑΕΔ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου (για την Διοίκηση) και την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου (για τις υπηρεσίες) και ώρα 9π.μ. έως 1μ.μ., θα γίνει ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στη Διοίκηση στην αίθουσα εκδηλώσεων στο υπόγειο.
Τονίζουμε την τεράστια και ανθρωπιστική αξία της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ και καλούμε τους εθελοντές αιμοδότες, να στηρίξουν την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ που είναι και κοινωνική ανάγκη και επιταγή.

Μιχ. Χάλαρης: Μείωση της φορολογίας, κίνητρο για μείωση της ανεργίας

www.dikaiologitika.gr

Μιχ. Χάλαρης: Μείωση της φορολογίας, κίνητρο για μείωση της ανεργίας Στην παροχή κινήτρων προς όλες τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη προσωπικού μέσω της μείωσης της φορολογίας, εστιάζει ο Μιχάλης Χάλαρης, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, ως βασική πρόταση για να περιοριστεί η ανεργία στη χώρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dikaiologitika.gr.




Ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) προτείνει επίσης, για όσες επιχειρήσεις «ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας να υπάρξει περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Επίσης, πρέπει να γίνουν εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους και να αξιοποιηθεί περισσότερο η κοινωνική και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε και στη θητεία του στον ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι επί των ημερών του τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα «Εργάνη». Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, δήλωσε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του βρεθεί στην εξουσία, υπό μορφή κάποιας συγκυβέρνησης, θα ζητήσει αναθεώρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και του συντελεστή βιωσιμότητας για τα εφάπαξ. Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χάλαρη, έχει ως εξής:

ΚΟΒ ΟΑΕΔ του ΚΚΕ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;

Συνάδελφοι,

Με τις εκλογές να βρίσκονται λίγες μέρες μακριά, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τα εξής ζητήματα:

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, από το 2009 μέχρι το 2014, έχουμε χάσει πάνω από πέντε μισθούς: 2 μισθούς από τα «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας (13ος και 14ος μισθός), ένα μισθό από την περικοπή όλων των επιδομάτων, δυο μισθούς από τη μείωση του αφορολόγητου από 12.000 σε 5.000 ευρώ, ένα μισθό από τα έκτακτα χαράτσια, το 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 2% υπέρ του ΕΚΑΣ, 1% έκτακτη εισφορά για όσους είχαν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και 2% για όσους είχαν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. 

Έτσι εκφράζεται στην πραγματικότητα αυτό που λέει η κυβέρνηση «μείωση της λεγόμενης μισθολογικής δαπάνης» κατά 8,75 δισεκατομμύρια από το 2009 μέχρι το 2013, δηλαδή από 24,5 δισ., στα 15,7 δισ. Οι μειώσεις αυτές τσάκισαν και γονάτισαν κυριολεκτικά τον κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει σήμερα για ουσιαστική ανακούφιση όσων εργάζονται στο Δημόσιο, αν δεν προβάλει ως αίτημα την αποκατάσταση τουλάχιστον των εισοδημάτων στα επίπεδα του 2009. Αν δε διεκδικεί την ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν, την κατάργηση της διαθεσιμότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προαλείφεται να κυβερνήσει, δε λέει κουβέντα για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στις εξαγγελίες του για τη Δημόσια Διοίκηση δεν είπε τίποτα για την αναπλήρωση των εισοδημάτων, ενώ από τις χιλιάδες απολύσεις δεσμεύτηκε να ανακαλέσει μόνο αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Κατά τα άλλα, υποσχέθηκε ένα κράτος λειτουργικό και ευέλικτο, όπως έκαναν προηγούμενα όλα τα αστικά κόμματα, όταν βρίσκονταν στον προθάλαμο της διακυβέρνησης. 

Το σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Νέα σχέδια για την ανεργία το 2015 στην Κύπρο

Νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα εξαγγελθούν το 2015, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
«Ήδη μέσα στο 2015 έχουν ορισθεί κάποια σχέδια που αφορούν τους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους, σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι τα σχέδια θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι παρόλο που η ανεργία «βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, κι ενώ πολλοί πίστευαν ότι θα φτάναμε το 20%, βρισκόμαστε περίπου στο 16%».
«Αυτό σίγουρα δεν μας ικανοποιεί, οι προσπάθειες συνεχίζονται»

ΟΟΣΑ: Σε χαμηλά επίπεδα η απασχόληση στην Ελλάδα

Τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την απασχόληση στην Ελλάδα καταγράφουν τα δεδομένα μιας εξαιρετικά προβληματικής αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού (Παρίσι 19-1-2015), η απασχόληση στη χώρα μας το τρίτο τρίμηνο του 2014 βρίσκεται στο ποσοστό του 49,7%, παρουσιάζοντας οριακή βελτίωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους όταν ήταν στο 49,2%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος απασχόλησης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 65,1%.
Η μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης είναι εντυπωσιακή. Το 2010 ήταν στο 59,1%, το 2011 έπεσε στο 55,1% για να συρρικνωθεί δραματικά το 2012 στο 50,8% και να καθηλωθεί το 2013 σε ποσοστά κάτω του 50% και να φτάσει στο 48,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η τελευταία καλύτερη περίοδος για την αγορά εργασίας στη χώρα μας ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2008, όταν το ποσοστό είχε φτάσει στο 61,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά απασχόλησης στο τρίτο τρίμηνο του 2014 για την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι 56% και 63%.

Αυτοί είναι οι χρυσοί μισθοί των εργαζομένων του Facebook

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που σχετίζονται με το Facebook: αυτοί που έχουν προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο (όπως οι περισσότεροι από εμάς) και εκείνοι που εργάζονται σε αυτό.
Οι πρώτοι συνήθως ξοδεύουν πολύ χρόνο κάνοντας like και share στις αναρτήσεις των φίλων τους. Οι δεύτεροι πρέπει να αποφασίσουν πού θα ξοδέψουν τον παχυλό μισθό τους.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η online κοινότητα για την απασχόληση Glassdoor, και δημοσίευσε πρώτο το Business Insider, αποκάλυψαν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στο Facebook αμείβεται από ικανοποιητικά έως πλουσιοπάροχα.

Δάνειο 100 εκ. € για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του

Προκειμένου το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να καλύψει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, δανειοδοτεί το Ταμείο με το ποσό των 100.000.000 € και συγκεκριμένα με 70.000.000 Ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου και 30.000.000 Ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Ηλ. Κικίλιας: Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο


Τη βεβαιότητα ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα δώσει το «παρών» στην επόμενη Βουλή, εκφράζει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ηλίας Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εφάρμοσε μια «αδιέξοδη πολιτική», που «αποδυνάμωσε την οικονομία, διέλυσε την αγορά, συνέθλιψε τον κόσμο της εργασίας, εξάντλησε την κοινωνία και επέτεινε τις στρεβλώσεις του ληγμένου παραγωγικού μοντέλου».

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι παρά το γεγονός ότι είχε να ολοκληρώσει μόλις το 19% της προσαρμογής, απέτυχε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Δωρεάν κάρτες απεριόριστων διαδρομών σε ανέργους

Πιο αναλυτικά, κάρτες απεριόριστων διαδρομών θα διαθέσει δωρεάν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης σε ανέργους.
Συγκεκριμένα, οι κάρτες θα δοθούν σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, στην εκπομπή του Παναγιώτη Κρινή «Δημότης Online» στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.