oaednews

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού κατά τις σχολικές διακοπές του Πάσχα

 Μόνο αν δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί η κανονική άδεια του εργαζόμενου και ο δεύτερος γονιός δεν μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη των παιδιών χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού την περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα.

Το παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπ. Εργασίας.

Αναλυτικά, στη εγκύκλιο σημειώνεται ότι κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα, οπότε και οι σχολικές μονάδες ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα λειτουργούν λόγω διακοπών, η χορήγησή της άδειας ειδικού σκοπού θα ήταν δυνατόν να εγκριθεί μόνο εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) η ανάγκη φροντίδας των παιδιών δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας διότι αυτή δεν επαρκεί ή έχει ήδη εξαντληθεί β) ο/η ο εργαζόμενος/η αποδείξει (με σχετική υπεύθυνη δήλωση) ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων από τον άλλο γονέα ή άλλο πρόσωπο.

Οι δικηγόροι «τινάζουν στον αέρα» την τροπολογία Χατζηδάκη για την απονομή των συντάξεων

 Πολλές ενστάσεις για την τροπολογία Χατζηδάκη, με την οποία θα ανατίθεται σε δικηγόρους και λογιστές η έκδοση συντάξεων, εκφράζει και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, «τινάζοντάς την στον αέρα».

Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι η σχετική διαδικασία, θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην ανάθεση των υποθέσεων, η επιμόρφωση κ.ά.

H Συντονιστική Επιτροπή καλεί τον υπουργό Εργασίας να εισακούσει τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος και των οικονομολόγων και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις της σχετικής τροπολογίας, η οποία ως «έχει σήμερα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων».

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει τα εξής:

ΕΝΔΙΣΥ: Φιάσκο η τροπολογία Χατζηδάκη για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

 «Φιάσκο η τροπολογία Χατζηδάκη για την επιτάχυνση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Μπορεί να υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, όμως ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες! Δεν είναι μόνο το τεράστιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας που ανακύπτει, αφού τοποθετούνται δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία απονομής συντάξεων, όταν βάσει Συντάγματος η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί αποκλειστική μέριμνα του Κράτους (άρ. 22 παρ. 5)», επισημαίναι σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ: Πότε μπαίνει η δεύτερη δόση

 Η δεύτερη δόση για το Επίδομα παιδιού 2021 θα καταβληθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαΐου 2021, για όσους έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν νέα αίτηση. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 – Επίδομα Παιδιού υπενθυμίζεται ότι άνοιξε την 31 Μαρτίου 2021. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Voucher €20 σε ανέργους ως 24 ετών για την προμήθεια βιβλίων

 Voucher €20 σε ανέργους ως 24 ετών για την προμήθεια βιβλίων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την προμήθεια βιβλίων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διευκόλυνση της προμήθειας βιβλίων εκ μέρους των ανέργων νέων έως 24 ετών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος επιδότησης αγοράς βιβλίων συνολικού ύψους €1,2 εκατ., μέσω της παροχής πιστωτικών σημειωμάτων (voucher) €20 για 60.000 δικαιούχους.

Μαθητές ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ζητούν την κατάργηση του νόμου Κεραμέως







Με αφορμή την τροπολογία του Υπουργού Εργασίας για την εμπλοκή «μεσαζόντων» ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων

 


LogoΗμερομηνία: 21/04/2021
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Παρά τις παρεμβάσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΣΕ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΠΟΠΟΚΠ) και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για να μην προχωρήσει το ζήτημα της εμπλοκής ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων κατατέθηκε, χθες 20/4/2021, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης η επίμαχη τροπολογία, η οποία δημιουργεί και επισήμως ένα εξωθεσμικό σύστημα πελατειακών σχέσεων ανάμεσα σε ιδιώτες επαγγελματίες και σε ευρισκόμενους σε απόγνωση συμπολίτες μας.